blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Solheimajokull

Gletsjer die je kunt beklimmen

Solheimajokull is een gletsjer in het zuiden van IJsland. Deze gletsjer ligt fraai aan een gletsjermeer en is relatief eenvoudig te bereiken. Het is daarnaast een van de meest populaire gletsjers op het eiland voor een gletsjerwandeling. Deze excursie doe je met een ervaren gids. Ontdek hier de beste tips voor Solheimajokull. Met alle bezienswaardigheden om te ontdekken.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Bezoek de ijsgrotten

Op IJsland kun je talloze gletsjers bezoeken, net als diverse ijsgrotten. Ik heb diverse excursies gedaan op verschillende plekken. Recent bezocht ik zelf Solheimajokull met name om de gletsjer en het meer goed te bekijken. Ik vond de ligging en de ijsgrot erg gaaf. Al veranderen deze natuurlijk voortdurend, aangezien dit een natuurlijk fenomeen is. Overigens smelt deze gletsjer opvallend snel door de opwarming van de aarde. Wetenschappers vrezen dat deze in de komende tientallen jaren totaal kan verdwijnen.

De gletsjer

Als je hier aan komt lopen kun je er niet omheen. De gletsjertong van Solheimajokull eindigt in een meer. Waarbij sommige delen met veel kabaal afbreken. Je kunt er op wachten op een warme zomerdag. De ijsschotsen drijven dan vervolgens in het meer. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Deze gletsjertong is een uitloper van de Mýrdalsjökull, dit is de op drie na grootste gletsjer op IJsland. Deze immense ijskap ligt bovenop de angstaanjagende vulkaan Katla. Volgens wetenschappers heeft de Katla krater een diameter van maar liefst 10 km.

Toeristen bij de Solheimajokull. ©Corno van den Berg

Als je de gletsjerrivier van de Sólheimajökull ziet ruik dan eens goed. Vaak kun je de zwavel (of rotte eieren) ruiken die in het water zit. Dit komt door de vulkanische activiteiten onder de gletsjer. Mede daarom wordt deze rivier door de inwoners ook wel Fulilækur genoemd. Dit betekent stinkende beek, wat wel toepasselijk is.

Zonder gids bezoeken

Je kunt deze gletsjer eenvoudig zelf bezoeken. Er is een parkeerplaats, vanwaar je zo naar het meer met de gletsjer loopt. Dit kan met normale schoenen. Het is een perfecte plek voor foto's van de ijsmuur en omgeving. Als je de groepen met mensen die het ijs op gaan wilt vermijden is de vroege ochtend perfect. Dan is het hier opvallend rustig. Let wel, het wordt sterk afgeraden om zelf het ijs op te gaan. Dit vanwege diverse gevaren. 

Excursie met gids op de Solheimajokull

Een paar toeristen gaan de gletsjer van Solheimajokull op. ©Corno van den Berg

De meest populaire manier om Solheimajokull te ontdekken is via een georganiseerde tour. Je gaat dan met een ervaren gids op pad. Onderaan bij de gletsjer moet je je crampons aan doen en krijg je verdere instructies. De meest belangrijke is dat je altijd het pad van de gids moet volgen. Dit omdat er diepe gletsjerspleten zijn. Sommige scheuren in het ijs zie je ook onderweg. Het ijs is daarnaast constant in beweging, daarom checkt de gids het pad ook altijd als eerste.

Onderweg krijg je van de gids nog veel meer uitleg over het ontstaan van de gletsjers op IJsland. Met natuurlijk de Sólheimajökull gletsjer als voorbeeld. Zo leer je het belang van water op het eiland. En hoor je bijvoorbeeld waarom diverse ijsdelen zo opvallend blauw gekleurd zijn. Terwijl andere juist bruin zijn. Over het algemeen is een normale conditie voldoende om deze excursie te doen. Je moet onderweg een klein beetje klimmen op het ijs. 

IJsklimmen

IJsklimmers bij de Solheimajokull. ©Corno van den Berg

Het is op deze locatie ook mogelijk om te gaan ijsklimmen. Dit gebeurt meestal op bevroren watervallen, maar kan ook op gletsjers. Ik heb dat gedaan en vond het een bijzondere ervaring. Bij ijsklimmen klim je met speciale stijgijzers en pikhouwelen tegen een steile ijswand op. Je bent gezekerd, zodat je bij een eventuele val niet naar beneden stort. Voor deze excursie moet je wel goede kleding hebben, de spullen om te klimmen krijg je van de gids.

Overnachten bij Solheimajokull

Deze regio is magisch mooi. Er zijn talloze attracties in de buurt. Mede daarom is het slim om de nacht in de buurt door te brengen. Denk aan goede hotels, knusse Bed & Breakfasts en handige appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is een zeer populaire regio.
Bekijk de leukste accommodaties bij de Vatnajokull Gletsjer

Hoe kom ik hier?

De gletsjer Reynisfjara op IJsland. ©Corno van den Berg

De Solheimajokull ligt langs de hoofdweg 1 in het zuiden van IJsland. De dichtstbijzijnde stad is Vik, dat op een half uur rijden ligt. De weg naar de gletsjer heet 221. Je ziet enkele borden langs de Hoofdweg 1 voor Glacier Hikes als je vanuit Vik naar het westen rijdt. In de buurt liggen ook de beroemde watervallen Skógafoss en Kvernufoss, terwijl ook de heetwaterbron Seljavallalaug in dit deel van IJsland ligt.   

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen