Iseomeer

Volgens de Italianen het mooiste meer

Het Iseomeer in Italië is zeer geliefd bij de Italianen. Het Meer van Iseo is 25 kilometer lang en ruim 4 kilometer breed. Het is lang niet zo toeristisch als de andere grote meren, maar wel typisch Italiaans. Ten zuiden van het Iseomeer ligt een bekend wijngebied: Franciacorta. Bijzonder is ook het eiland Monte Isola, dat het grootste eiland in een meer in Italië is. Je kunt het meer, de dorpjes en bergen eenvoudig verkennen. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van het Iseomeer en omgeving. Ik heb ook een aantal excursies genoemd, die ik ter plekke heb gedaan.

Het meer ligt bij de stad Iseo, vandaar de naam. Andere plaatsen om te bezoeken zijn Marone, Pisogne, Sarnico, Tavelnola Bergamasca en Lovere.

Het Iseomeer ligt in de Noord-Italiaanse provincies Brescia en Bergamo in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Naast het eiland Monte Isola liggen er kleinere eilanden zoals Isola di Loreto met een ongekend fraai kasteel / landhuis en het bijzondere Isola San Paolo.

Het Iseomeer heeft niet de toeristische historie zoals de bekende meren en dus zien veel bezoekers dit nog als het echte Italië. Ook als ik er rondreis verbaas ik me over de aanwezigheid van ruige natuur en slechts een beperkt aantal restaurants en bars.

Tocht met de veerboot

Zwanen bij het Iseomeer. ©Corno van den Berg

De diverse stadjes langs het meer en het eiland Monte Isola zijn met elkaar verbonden per veerboot. Een tochtje met de veerboot is snel en leuk. Zo kun je goed reizen over het water en veel zien van het meer. Met name als je vroeg in de ochtend gaat is het lekker rustig met mooi zicht over het water. Je kunt de tijden van de veerboot zien bij de diverse haltes.

Stad Iseo

De Pieve di St. Andrea in Iseo. ©Corno van den Berg

De stad Iseo is het perfecte vertrekpunt om het meer en omgeving te verkennen. Het ligt in het zuidelijk deel van het meer, met onder meer diverse campings, hotels en andere diverse accommodaties. Ook kun je er lekker langs het meer lopen op de speciale boulevard.

De Pieve di St. Andrea is een beroemde kerk in Iseo. Volgens de overlevering stamt de kerk uit de 6e eeuw en stond hier vroeger een Romeinse tempel. Het meest beroemde kunstwerk binnen is het schilderij van de Aartsengel St. Michael van Francesco Hayez.

Het Oldofredi Castle werd aan het begin van de 12e eeuw gebouwd. Dit kasteel werd later een klooster voor de Franciscaner monniken. Tegenwoordig is het een bibliotheek, een oorlogsmuseum en dient het als trouwlocatie.

Genieten van de zonsondergang bij restaurant Darsena21 langs het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Monte Isola

Het eiland Monte Isola is autovrij (op wat lokaal verkeer na). Hierdoor kun je goed wandelen en fietsen op het eiland. Monte Isola is zo'n 4,5 km2 groot. 

Je kunt het eiland goed in een dag verkennen, maar er natuurlijk ook overnachten. Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld kamers via Airbnb. Door de rust op het eiland is dit wel een fijne plek om te verblijven. En je bent met de veerboot snel weer op het vasteland.

Wandelen op Monte Isola.

Wandelen naar de top van Monte Isola

De leukste wandeling is naar de top van het eiland. Op de top staat de Madonna della Ceriola, een kleine kerk uit de 13e eeuw. Deze vind je zo'n 600 meter boven de zeespiegel, wat dus een pittige klim is. Hou rekening met een wandeling van zo'n drie uur, heen en terug en exclusief stops. Als waardering voor je doorzettingsvermogen krijg je een fraai uitzicht over het eiland, het meer en de omliggende bergen. Vraag ter plekke bij de VVV's naar de route en de staat van het wandelpad.

Isola di Loreto

Isola di Loreto in het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Loreto eiland is bijna sprookjesachtig. De eigenaar van het prive eiland heeft er een soort kasteel op laten bouwen. Het ligt verscholen tussen het groen, maar de diverse torens zijn goed te zien. Je kunt het eiland (helaas) niet bezoeken.

Ga zwemmen in het Iseomeer

Zwemmen in het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Het water van het Iseomeer is erg helder, het is perfect om in te zwemmen. In de zomer warmt het op tot 20 tot 22 graden, in de winter wordt het niet kouder dan 18 graden. Je ziet dan ook veel lokale bewoners in de vroege ochtend een duik nemen. Probeer het ook, het is heerlijk verfrissend.

Wijnen van Franciacorta

De Ronco Calino wijngaard in Franciacorta. ©Corno van den Berg

Bij wijnkenners is Franciacorta zeer bekend vanwege de mousserende wijnen, die wij vooral kennen als champagne (Frankrijk), cava (Spanje) en prosecco (delen van Italië). Franciacorta is een beschermde regio waar eigen mousserende wijnen worden gemaakt. 

Dit heuvelachtige gebied grenst aan het Iseomeer. Je kunt hier zelf met een auto eenvoudig rond rijden, al kan een (elektrische) fiets ook goed.

De mousserende wijnen worden volgens de méthode traditionnelle gemaakt. Een paar van de bekende huizen zijn Ca’ del Bosco, Berlucchi en Bellavista. Ik bezoek de Ronco Calino wijngaard, die fraai in de heuvels ligt.

Wijnproeverij

Wijnproeverij in Franciacorta. ©Corno van den Berg

De Franciacorta wijnen hebben in Italië een groot aanzien. Zelfs zoveel dat de wijnen nauwelijks worden geëxporteerd. Ga dus proeven bij een van de vele wijngaarden. Bij diverse wijnboeren kun je een wijnproeverij doen.

Waarbij je ook veel kunt leren over hoe de wijn wordt gemaakt, maar je kunt ook de wijngaarden zien die over de heuvels gedrapeerd zijn. En natuurlijk de diverse soorten wijnen proeven.

Zonsondergang aan het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Wandelroute Antica Strada Valeriana

Een van de vele uitzichten als je gaat wandelen rond het Iseomeer. ©Corno van den Berg

De wandelroute Antica Strada Valeriana is 140 kilometer lang en loopt van Pilzone d'Iseo en eindigt in Passo del Tonale. Het was ooit de enige weg van het meer naar de Valle Camonica, maar is nu een heerlijke lange afstandswandeling.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Kerk Santa Maria della Neve

De kerk Santa Maria della Neve in Pisogne. ©Corno van den Berg

De Santa Maria della Neve is een van buiten onopvallende kerk in het plaatsje Pisogne. Maar als je naar binnen loopt zie je dat de de wanden zijn bedekt met bijzondere fresco's. Het kerkje stamt uit de 15e eeuw en is vooral bekend door de fresco's van Girolamo Romani (die bekend werd als Romanino). De tekeningen laten vooral scenes zien van het leven van christus. Je kunt de kapel bezoeken, al is het slim dit met een lokale gids te doen.

Wandelen langs het Iseomeer

Wandelen langs het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Er is niet echt een lang wandelpad langs het meer. Maar op diverse plekken kun je wandelen langs de oude weg. Ik deed het ook en kwam talloze fraaie plekken tegen. Met name het deel tussen Castro en Zorzino is fraai om te wandelen. Met steile rotsen, een fraaie plek om te zwemmen en veel rust.

Genieten van het Iseomeer.

Lovere

De Torre Civica in Lovere. ©Corno van den Berg

Het stadje Lovere is fijn om doorheen te lopen. Je kunt er goed shoppen, maar ook lekker eten en drinken. Het is vooral bekend om de Torre Civica, oftewel de klokkentoren met ervoor een fontein. Het adres is Piazza Vittorio Emanuele II.

De Basilica of Santa Maria di Valvendra is een imposante basiliek in Lovere. Je ziet hier diverse kapellen met veel fresco's. Met name die aan de linkerkant zijn fraai. De kerk is niet altijd open, check dus vooraf of je hem kunt bezoeken.

De Basilica di Santa Maria di Valvendra in Lovere. ©Corno van den Berg

Overnachten aan het Iseomeer

Je hebt talloze plekken om te overnachten langs het meer. Ik sliep zelf bij het heerlijke Hotel Rivalago, dat pal aan het water ligt. Bekijk hier de prijzen van dit 4-sterren hotel.

Bekijk de leukste accommodaties de stad Iseo, alsook in Lovere 

Autorijden langs het Iseomeer

Auto rijden langs het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Rondom het Iseomeer ligt een weg. Het rondje is 66 kilometer lang. Waar je zo'n 1,5 uur over doet, zonder stops. Het is een heerlijke trip voor een dag. Neem wat eten en drinken mee en ga op pad. Je passeert diverse tunnels en de talloze dorpjes waar je kunt stoppen voor een lunch of dinner.

Zie het meer vanuit de bergen

Het uitzicht van Ristorante Panoramico in Fonteno op het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Als je een mooi overzicht over het meer wilt hebben moet je de bergen in. Je hebt talloze keuzes. Een daarvan is het plaatsje Fonteno, vanwaar je het Meer van Iseo goed kunt zien, maar ook de steile berg die erachter ligt. Het Ristorante Panoramico is een restaurant met een bijzonder terras vanwaar je een fraai uitzicht hebt. Maar ook plaatsjes als Parzanica, Vigolo

Kamperen langs het Iseomeer

Kamperen aan het Iseomeer. ©Corno van den Berg

Langs het Meer van Iseo vind je diverse campings. De meesten hebben plekken die direct aan het water staan. Wat toch wel een bijzondere kampeerplek is toch? Je hebt grote en kleine campings om je tent, caravan of camper neer te zetten. Aan jou de keuze.

Het Klooster van San Pietro In Lamosa

Fresco’s in het Klooster van San Pietro In Lamosa. ©Corno van den Berg

Het Monastero di San Pietro ligt in het zuidelijke deel van het Iseomeer in Lamosa. Het is een van de oudste kerken die al voor 1083 werd beschreven. Door de eeuwen heen werd hij steeds verder uitgebouwd. De kerk is vooral bekend door de vele fresco's uit de 16e eeuw over het leven van Jezus. Geleerden weten niet wie de kunstenaar was die ze maakten. Je kunt het Klooster van San Pietro In Lamosa bezoeken.

Franciacorta Outlet Village

Klassieke auto’s van de Mille Miglia in Franciacorta Outlet Village. ©Corno van den Berg

Het Franciacorta Outlet Village is populair om een dagje te shoppen met voornamelijk Italiaanse en internationale merken. Ook kun je bij het Franciacorta Outlet Village diverse lokale wijnen proeven en kopen.

Bijzonder is ook de winkel van de Mille Miglia, wat volgens velen de mooiste auto race is ter wereld. Deze begint jaarlijks in het nabijgelegen Brescia. In de winkel kun je auto's zien die mee hebben gereden, maar ook veel kleding en andere souvenirs kopen.

Adres: Piazza Cascina Moie in Rodengo-Saiano

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen