Huttentocht Dolomieten

De mooiste tochten voor beginners en ervaren wandelaars

Een huttentocht in de Dolomieten is een heerlijke manier om de bergen te ontdekken. Het bijzondere is dat er meerdaagse tochten zijn voor beginners, maar ook voor ervaren bergwandelaars in dit deel van Italië. Sommige wandelroutes hebben hetzelfde vertrek- en eindpunt, voor andere routes kun je eenvoudig terug reizen met het openbaar vervoer. Ik heb de best gewaardeerde Dolomieten huttentochten op een rij gezet.  

De groene alpenweiden, steile bergflanken en kleine dorpjes van de Dolomieten vormen het perfecte tafereel voor een huttentocht van meerdere dagen. De Dolomieten leveren de beste huttentochten in Italië volgens veel wandelaars. Er zijn veel bewegwijzerde paden die je relatief eenvoudig kunt volgen. Al kan je dus ook met een gids goed wandelen in de Dolomieten. Veel mensen willen bijvoorbeeld graag een huttentocht van 3 dagen. Of een 5 daagse huttentocht in de Dolomieten. Het ligt voor de hand dat je vragen hebt over jouw wandelroutes. In deze Dolomieten Reisgids probeer ik ze te beantwoorden. 

Een huttentocht in de Dolomieten voorbereiden

Tijdens je wandelvakantie in de Dolomieten is het zinvol deze goed voor te bereiden. Ten eerste is voor de berghutten een lakenzak verplicht. Neem ten tweede zo'n 2 liter water mee, je fles kun je vullen bij de berghutten. Ten derde zijn stokken op veel wandelroutes handig, aangezien er grote gedeeltes zijn met kleine stenen. Vergeet geen fleece kleding en lange broek mee te nemen voor als het weer in de Dolomieten omslaat. Tot slot is regendichte kleding ook een must.

De Drie Zinnen en de berghut voordat de zon opkomt.

Hoe reserveer ik een berghut voor mijn Dolomieten huttentocht?

Veel reizigers vragen zich af waar ze in de Dolomieten moeten verblijven. In dit artikel probeer ik aan te geven hoe je het beste de refugios en berghutten in de Dolomieten kunt boeken. Hou er rekening mee dat er ook soms bivakhutten zijn die je kunt boeken. In ieder geval is het nuttig om al je slaaplekken in de Dolomieten vooraf vast te leggen. 

Dit kan meestal op de officiële websites van de regio. Deze heb ik onder aan elke wandeling toegevoegd, zodat je dit zelf kunt doen. Ook heb ik in dit artikel diverse reisorganisaties toegevoegd die je complete wandelvakantie kunnen regelen. Je kunt zowel zelf op pad of met een groep gaan, terwijl alles is geregeld. Denk daarbij aan de berghutten, de routes en vaak ook de maaltijden.  

Alta Via del Granito (27 km)

 • Niveau: Enige ervaring vereist
 • Aantal dagen: 3
 • Beste tijd: Juni tot en met september
 • Hoogtemeters: 2.050
 • Start- en eindpunt: Pieve Tesino - Pieve Tesino

Dit deel van de Dolomieten ligt in de provincie Trentino. Het is een bijzonder deel, want het landschap bestaat uit graniet. De naam betekent dan ook de Hoogteweg van Graniet. En dus zie je hier bijna geen dolomiet, in de rest van het gebied zie je deze steensoort wel. En waar het inmiddels wereldberoemde gebied zijn naam aan ontleent.

Voor je hike in de Dolomieten is het vertrekpunt is de parkeerplaats nabij Malga Sorazza. Deze ligt bij Pieve Tesino. Het is ook het eindpunt van de tocht, waardoor je geen openbaar vervoer nodig hebt. Vanaf de parkeerplaats loop je zo de bergen in.

Overnachten doe je onderweg bij Rifugio Malga Caldenave en Rifugio Cima d’Asta Ottone Brentari. Beiden zijn goed verzorgde berghutten, met stevige lokale maaltijden. De eerste ligt in een alpenwei bij een riviertje, de tweede op de steile hellingen. Onderweg heb je geen mogelijkheden om iets in een winkel te kopen. Alles moet je dus zelf meebrengen.
Meer informatie op de website van Alta Via del Granito

Onderweg op een huttentocht in de Dolomieten.

Alta Via 1 (125 km)

 • Niveau: Beginnende bergwandelaars
 • Aantal dagen: 8 tot 12
 • Beste tijd: begin juni tot eind september
 • Hoogtemeters: 7.300
 • Start- en eindpunt: Pragser Wildsee - La Pissa

Dit is volgens velen de klassieker in de Italiaanse Dolomieten. Waarbij je dwars door het hart van het gebergte loopt. De Alta Via 1 staat ook bekend als de Alta Via delle Dolomiti n.1, maar in de volksmond is het Alta Via 1. Deze tocht is voor velen de ultieme wandelvakantie in de Dolomieten.

Je kunt de route onderverdelen in drie delen. Van het Pragser Wildsee (Lago di Braies) loop je tot de Tofàne met de Dolomietengroepen van de Croda Rossa d'Ampezzo, Fànis, Tofàne. Daarna loop je van Van de Tofàne tot Civetta met de Dolomietengroepen Nuvolàu, Croda da Lago, Pelmo en Civetta. Tot slot loop je van de Civetta tot Belluno, met de Dolomietengroepen van de Moiazza, Tàmer-San Sebastiano, Prampèr-Mezzodì, Schiara die je tegen komt. 

Het startpunt is het fraaie bergmeer Pragser Wildsee. In het eerste deel van deze huttentocht heb je wonderschoon zicht op dit bergmeer. Deze tocht door Parco Naturale Fanes-Sennes kent talloze hoogtepunten, letterlijk.

Het hoogtepunt is Rifugio Lagazuoi op 2.752 meter. Verder loop je over en langs alpenweiden met links en rechts steile grijze rotswanden. De tocht laat je veel klimmen en dalen. Er zijn in totaal 15 refugios (berghutten) voorhanden, al kan het zijn dat je soms in een bivak moet overnachten. De bewegwijzering is goed, zodat je niet snel zult verdwalen. De route loopt van Cortina d'Ampezzo van langs Agordino en Belluno. Deze huttentocht in de Dolomieten is perfect voor beginners.

Neem genoeg kleding mee, met onder meer een winddichte en waterdichte jas. Ook een lakenzak is handig om te overnachten in de berghutten. Check vooraf wel de beschikbaarheid van de slaapplekken. Deze route is populair aangezien hij niet te moeilijk is. Hierdoor kunnen refugios nog weleens vol zijn. Voor mensen die meer van uitdagingen houden zijn er Via Ferratas. Deze aangelegde paden laten je de pieken van diverse bergen beklimmen.  
Bekijk de website van de Alta Via 1

Garda Trek Top Loop (92,2 km)

 • Niveau: Ervaren bergwandelaars
 • Aantal dagen: 7
 • Beste tijd: begin juni tot half oktober
 • Hoogtemeters: 8.300
 • Start- en eindpunt: Riva del Garda - Kabelbaan naar Malcesine

De Garda Trek Top Look is de zwaarste van de drie routes van de bekende Garda Trek. De Top Loop is een populaire wandeltocht, met name door het fraaie uitzicht op het Gardameer waarbij het uitzicht per meter verandert. Aan de andere kant zie je de omliggende pieken van de Dolomieten. Deze trektocht brengt je langs kleine boerderijen, alpenweides, kleine middeleeuwse dorpjes, bossen en zelfs wijnvelden. Het is een van de mooiste wandelroutes in de Dolomieten.

De diverse berghutten waar je overnacht hebben de benodigde voorzieningen; de sfeer is relaxt, persoonlijk en lokaal. Op het menu staan veel streekgerechten, die heerlijk smaken na een dag stevig doorstappen. Onderweg kom je een beperkt aantal restaurants tegen voor een kop koffie bijvoorbeeld. Neem dus zelf genoeg te eten en drinken mee. De route is niet heel technisch, je komt geen ladders of staalkabels tegen.

Een deel van de Top Loop is onderdeel van de Sentiero della Pace (Pad van de Vrede). Dit routenetwerk van vijfhonderd kilometer verbindt de meest belangrijke plekken uit de Eerste Wereldoorlog met elkaar. Onderweg zie je genoeg overblijfselen van die oorlog, want dit was het oude grensgebied van Oostenrijk en Italië.
Meer informatie op de website van de Garda Trek Top Loop

Alta Badia Höhenweg (76 km)

 • Niveau: Ervaren bergwandelaars
 • Aantal dagen: 5 tot 7
 • Beste tijd: half juni tot eind september
 • Hoogtemeters: 5.600
 • Start- en eindpunt: Pragser Wildsee - La Pissa

De Alta Badia Höhenweg ligt in de autonome provincie Zuid-Tirol en is zeer geliefd. Ook hier loop je van berghut naar berghut, met name door het imposante Sellamassief. De refugio's hebben mooie namen als Valparola Hütte, Lavarella Hütte, Puez Hütte, Pisciadú Hütte en Franz Kostner Hütte. Deze trektocht neemt je mee door zowel het Puez-Geisler natuurpark en als het Fanes-Sennes-Prags natuurpark.

De trekking kun je zelf regelen, waarbij het slim is om de overnachtingen vooraf te regelen. Het kan ook via diverse touroperators die dan alles voor je regelen. Denk daarbij aan het boeken van de berghutten, de (meeste) maaltijden en de routebeschrijvingen. 
Meer informatie op de website van de Alta Badia Höhenweg

Een groepje gemzen in de bergen.

Palaronda Trek (25,5 km)

 • Niveau: Bergwandelaars met enige ervaring
 • Aantal dagen: 4
 • Beste tijd: begin juni tot eind september
 • Hoogtemeters: 3.000
 • Start- en eindpunt: San Martino di Castrozza – San Martino di Castrozza

De officiële naam is Pale di San Martino, maar iedereen noemt hem liefkozend de Palaronda Trek. Deze huttentocht voert over goed gemarkeerde wandelpaden. Op een paar delen moet je via ijzeren koorden langs rotswanden klimmen. Deze Via Ferrata's zijn niet moeilijk, maar enige ervaring is wel handig.

Je wandelt meestal zo'n 4 tot 5 uur, waarbij je niet te veel moet klimmen of afdalen. Eén dag moet je ongeveer zeven uur lopen, maar ook dan is het niet te zwaar. Het startpunt is San Martino di Castrozza, een bekend wintersportplaatsje. Je pakt niet de kabelbaan, maar loopt via de 701 Route naar boven.

De drie berghutten liggen boven de 2.500 meter. Ze zijn sfeervol en goed ingericht. Rifugio Rosetta is zeer geliefd bij veel wandelaars door de ligging en sfeer. Je kunt een extra trekking maken naar de top van de berg Fradusta op 2.939 meter. Je loopt een rondje, zodat het eindpunt hetzelfde is als het beginpunt. Samengevat is dit de trekking voor mensen die al genoeg ervaring hebben, maar wel een uitdaging willen.
Meer informatie op de website van de Palaronda Trek

Dolomiti Brenta Trek (96 km)

 • Niveau: Ervaren bergwandelaars
 • Aantal dagen: 5 (voor experts) - 11 (als je lager gelegen routes wilt)
 • Beste tijd: begin juni tot eind september
 • Hoogtemeters: 7.300
 • Start- en eindpunt: Lago di Tovel – Lago di Tovel

De Brenta Dolomieten behoren tot de mooiste in de regio. Het beginpunt is het opvallend groene bergmeer Lago di Tovel. Dit is het leefgebied van de bruine beer, al laat het dier zich zelden zien. Ze gaan vooral mensen uit de weg en horen jou al voordat je hen ziet. 

De 5-daagse route is alleen geschikt voor zeer ervaren bergwandelaars. Dit omdat je diverse pittige Via Ferrata's tegen komt en zelfs mogelijk een sneeuwveld. Overnachten gebeurt in alpenhutten, maar ook in bivakhutten en boerderijen op de alm. Hierdoor krijg je ook het boerenleven mee. Zorg wel dat je op tijd je reis regelt.

De zogeheten Dolomiti Brenta Country Trek van 11 dagen  is makkelijker te doen, al heb je dan dus wel veel meer dagen nodig. Je loopt dan met name door de lager gelegen delen, dat door veel mensen als erg fraai wordt omschreven. Wandelen in de Dolomieten wordt niet veel beter dan dit.
Meer informatie op de website van de Dolomiti Brenta Trek

Soms kom je een Via Ferrata tegen tijdens een huttentocht.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Zelf op pad of reizen met een groep?

Je kunt deze huttentochten veelal op eigen houtje doen. Al is de bewegwijzering soms niet optimaal. Zorg dus dat je de route altijd op je telefoon hebt staan. En dat je dus niet afhankelijk bent van internet. Zorg daarnaast dat er altijd iemand is die weet wat je gaat doen, en waar je bent.

Je kunt zowel zelf op pad gaan of met een groep, net wat je voorkeur heeft. Met een groep is het vaak gezellig, maar wordt het tempo door de groep bepaald. Al kun je soms wel sneller of langzamer gaan en dan de groep weer bij de berghut ontmoeten.

Ik vind beiden wel wat hebben, maar persoonlijk loop ik het liefst zelf, of met een vriend. Tenslotte is dat ultieme vrijheid, toch? 

Meer artikelen over de Dolomieten