Waarom moet ik hier heen?

Het historische stadje Sirmione is gebouwd rondom een wonderlijk kasteel uit de 13e eeuw, dat tot de absolute trekpleisters van de regio behoort. Het ligt aan het wereldberoemde Gardameer en bevindt zich op het smalste stukje van het schiereiland Sirmione.

Officiële naam: Rocca Scaligera, Nederlandse naam: Kasteel van Sirmione

Het Kasteel van Sirmione is in dezelfde stijl gebouwd als veel andere kastelen in de buurt. Maar deze is anders. Het kasteel wordt omringd door een slotgracht. In de 15e eeuw werd er een dok bijgebouwd voor schepen. Het dok wordt omringd door hoekige muren en torens en staat onder water.

Wie goed kijkt ziet gips op de muren zitten. Dit is eeuwen geleden gebruikt om de stenen van het kasteel op reguliere (zwakkere) stenen te laten lijken. Waardoor aanvallers dachten het kasteel eenvoudig in te kunnen nemen.

De geschiedenis van dit deel van Italië is intrigerend. En eentje van diverse conflicten. Tussen de 13de en 14de eeuw was Sirmione de grensstad tussen de huizen Della Scala van Verona en de heersers van Milaan.

Voor de veiligheid van de inwoners werd dit kasteel gebouwd. Het kasteel heeft twee ophaalbruggen en het oudste gedeelte van het kasteel is omgeven door een vierkante muur met drie torens. Archeologen denken dat het kasteel gebouwd is op de resten van een Romeins fort. Ook restanten van een klooster zijn nog zichtbaar bij de ingang.

Let op!

Een bezoek aan Sirmione moet je goed plannen; het kan hier erg druk worden. Vermijd daarom de weekenden en de drukke uren tussen 10 en 3 uur. Sowieso is het beter om vroeg in de ochtend of in de namiddag te gaan omdat dan het licht beter is voor foto’s bijvoorbeeld.

Je kunt hier wandelen over de ophaalbrug en tussen de kasteelmuren. Ook de toren kun je beklimmen, waardoor je een heerlijk uitzicht hebt op het schiereiland van Sirmione. Loop ook even naar Spiaggia Grifone, een perfecte plek om het kasteel te bekijken.

Maar beter is het om het kasteel vanaf het water te benaderen. Er zijn speciale tours waarbij je tussen de rotsen kunt varen en kunt zien hoe lastig het moet zijn geweest voor aanvallers om het kasteel vanaf het water aan te vallen.

Hoe kom ik hier?

Het kasteel van Sirmione ligt in het zuidelijke puntje van het Gardameer. Het is slechts via één weg te bereiken.

Corno’s reistips:

De meren van Italië kun je goed met de auto bereiken. Verblijven kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat je zelf wilt. Zie hieronder mijn handige tips. Je kunt ook een rondreis maken.

Kastelen