Ledromeer

Meer met oude paalwoningen uit de prehistorie

Het Ledromeer is een van de mooiste meren in de Dolomieten. Het ligt opvallend dichtbij het Gardameer in Italië, maar wordt te vaak overgeslagen. De Italianen zijn dol op dit meer waar goed omheen kunt wandelen. Ook kun je er zwemmen, al moet je wel goed opletten. Dit zijn de bezienswaardigheden en attracties van het Ledromeer.

Het meest bijzondere van het Ledromeer in Italië zijn de prehistorische paalwoningen die je kunt bezoeken. Het meer is vooral populair in het voorjaar, maar ook in het najaar als de bladeren van de bomen kleuren is het fraai.

Naast de grote bekende meren heeft het noorden van Italië nog enkele pareltjes. Ik hou er van, mede daarom bezocht ik het Molvenomeer, Tennomeer en het Levicomeer. Maar ook het op 650 meter hoogte liggende Ledromeer behoort tot de interessante meren. Hier ontmoet het warme mediterrane klimaat de koele lucht van de bergen. Het meer is relatief klein, maar zeker de moeite waard op je reis langs de Italiaanse meren. Het meer is 'slechts' 3 kilometer lang.

Het Ledromeer in het gelijknamige Valle de Ledro is de moeite waard om meerdere redenen. Het ligt tussen bergtoppen, waaronder de Monte Cadria. Wat de omgeving perfect maakt om te hiken. Daarnaast is dit meer bijvoorbeeld rustiger dan het nabijgelegen Gardameer.

Wandelen rond het meer (10 km)

Een rondje rondom het meer is een van de meest populaire excursies. Dit geldt voor wandelaars, joggers en fietsers. De route is eenvoudig met onderweg talloze stops. Denk aan restaurants voor een goede lunch of diner. Ook zijn er genoeg bars om even wat te drinken. Je loopt ook langs diverse dorpjes waar je kunt shoppen in een supermarkt of leuke lokale winkels. Ook zijn er simpelweg plekken om te rusten in de natuur. Je kunt gemakkelijk een hele dag onderweg zijn merkte ik.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Paalwoningen Museum in Molina di Ledro

Een van de paalwoningen bij het Ledromeer. ©Trentino Marketing

Dit gebied staat bekend om de paalwoningen die maar liefst 4.000 jaar oud zijn. Deze woningen van onze voorouders werden op palen gezet tegen het water. Ze staan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Er zijn diverse voorstellingen en optredens om bij te wonen. Maar het is vooral de historie en de ligging van dit museum die zeer gewaardeerd worden. De officiële naam is Museo delle Palafitte en is te bezoeken in Molina di Ledro. Je kunt ter plekke een toegangskaartje kopen.
Adres: Via al Lago 1, Ledro
Meer info: Museo delle Palafitte

Stranden van het Ledromeer

In plaatsjes met mooie namen als als Molina di Ledro, Pur, Pieve di Ledro en Mezzolago vind je diverse stranden. Deze stranden zijn door de mens aangelegd, en perfect om even uit te rusten. Ze kunnen wel druk worden bij warm weer, hou daar rekening mee. Er is ten zuiden van het plaatsje Pur een hondenstrand, waar je altijd wel honden ziet genieten van het water.

Ledro Land Art

Een van de kunstwerken bij Ledro Land Art.

Het Ledro Land Art is een kunstgalerie van natuurlijke producten. Kunstenaars hebben in het bos bij het plaatsje Pur allerhande kunstwerken van takken, bomen, rotsen en bladeren gemaakt. Het zijn vooral dieren die her en der in het bos zijn neer gezet. Je kunt een korte wandeling maken langs de vele dieren. Herken jij ze allemaal?
Adres: Malga Cita, Pur

Foletto Pharmaceutical Museum

Het Foletto Museum is niet al te groot, maar wel bijzonder. Het laat de ontwikkeling van de natuurapotheken zien in deze regio. De Foletto familie werd al ruim honderd jaar geleden beroemd door het gebruik van veel lokale bloemen en planten voor hun middeltjes. Je kunt hier een workshop volgen, waarbij je veel leert over de flora in dit gebied. Dit museum is te vinden in het plaatsje Pieve. 

Zwemmen in het Ledromeer

In de zomer is de temperatuur van het water zo'n 24 graden. Wat dus ideaal is om te zwemmen na een warme dag of een wandeling. Je ziet vaak in de ochtend lokale bewoners een rondje zwemmen in het meer. Ik heb het ook gedaan, het is heerlijk om zo wakker te worden.

Overnachten bij het Ledromeer

De meest populaire plaatsen om te verblijven zijn Molina di Ledro, Pur, Pieve di Ledro en Mezzolago. Je hebt talloze mogelijkheden, zoals hotels,vakantiehuizen en bed & breakfasts.
Bekijk de leukste accommodaties

Ledromeer Camping

Er zijn diverse camping aan of bij het Ledromeer. Veel campings liggen aan het water, zodat je zo het water in kunt lopen. De campings zijn met name in de vakantieperiodes erg populair. Dus als je een plekje wilt hebben, moet je op tijd reserveren. Je kunt bij de meeste campings bij het Ledromeer online boeken.
Bekijk alle campings

Wandelen naar de top van Monte Cadria

Het uitzicht vanaf Malga Cadria. ©MARCO SIMONINI

In deze regio zijn talloze wandelroutes mogelijk. Een van de meest populaire is naar de top van Monte Cadria. Deze berg torent met 2.254 meter fier boven de rest. De rood-wit gemarkeerde route naar boven is goed te volgen. De klim is een van de meest uitdagende in dit deel van Italië. Onderweg heb je diverse uitkijkpunten met een heerlijk zicht op de omgeving met onder meer het Ledromeer.

Sentiero della Pace (450 km)

De Sentiero della Pace wordt ook wel het Vredespad genoemd. Deze meerdaagse wandeling neemt je mee langs de pieken van Val Concei tot aan de Monte Cadria. Je loopt een groot gedeelte door wild en ongerept gebied. Deze trektocht is een uitdaging voor de meer geoefende wandelliefhebber.    

Locatie van het Ledromeer

Het Ledromeer ligt ten westen van het beroemde Gardameer. De afstand is slechts 15 kilometer. Het is eenvoudig te bereiken vanuit het populaire stadje Riva del Garda.
Meer informatie: op de officiële website

Meer artikelen over de Dolomieten