Ponte Vecchio

Eén van de beroemdste bruggen ter wereld

Ponte Vecchio is een wereldberoemde brug in Florence in het hart van Italië. Architect en kunstenaar Taddeo Gaddi liet in 1345 de brug bouwen, nadat de rivier de oudere houten brug had weggespoeld. Dit zijn de bezienswaardigheden van Ponte Vecchio. Met in dit artikel ook tips voor excursies en het maken van foto's.

Het verleden van Florence is in Ponte Vecchio gevangen. Op de brug over de Arno tiert de handel welig in de vele huisjes. Nu nog is er dagelijks handel van hoge waarde (zoals edelmetalen) te bewonderen.

De Medici regeerden hier eeuwenlang met harde hand, waardoor de lokale bevolking zuchtte onder hun bewind. En de Medici voelden zich verheven boven het gewone volk. Het bewijs is de Vasari-gang, een ongeveer duizend meter lange verbinding van het Palazzio Vecchio naar het Palazzo Pitti.

De beroemde Medici-familie

In deze brug over de Arno-rivier liet de Medici-familie een aparte doorgang bouwen. Zodat zij zich niet onder het volk hoefden te begeven. Deze speciale doorgang is er nog. De speciale gang werd door Giorgio Vasari in 1565 gebouwd. 

Over de beroemde Ponte Vecchio-brug doet nog een verhaal de ronde. In de 18e eeuw moesten handelaren een tafel huren om hun koopwaar op te kunnen stallen. Als ze dat niet meer konden betalen werd de tafel in elkaar getrapt, wat in het Italiaans bancarotta heet. Tafel betekent banca en in elkaar trappen is rotta. Aangenomen wordt dat onze term bankroet daar zijn oorsprong heeft.

Aan het einde van de brug staat de Manelli-toren. Deze werd tijdens de Middeleeuwen gebouwd om de brug te verdedigen. Een wandeling over Ponte Vecchio is een stap terug in de tijd. En hij hoort bij het verleden van Florence, alsook bij de schoonheid van de stad.

Overnachten in Florence

De stad wordt vooral bezocht door dagjesmensen, wat zonde is. Juist in de vroege ochtend en avond leeft deze stad. Ik heb meerdere nachten geslapen in diverse hotels en vond juist deze momenten erg bijzonder. Overdag bezocht ik de vele attracties, om in de avond lekker te kunnen eten en drinken. Je hebt een grote keuze aan kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste plekken voor foto's

 Ponte Vecchio moet je eigenlijk vanuit twee gezichtspunten bekijken: vanaf de oevers van de rivier om de architectuur te waarderen, en dan moet je er overheen lopen om de sfeer en geschiedenis te proeven. Het levert bijzondere foto's op.

Meer artikelen over Toscane