Hvar

Dit eiland in Kroatië is erg populair bij beroemdheden

Hvar in Kroatië is feitelijk een eiland, maar het is vooral bekend vanwege de gelijknamige stad op het eiland. Het stadje en de directe omgeving staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Hvar.

De stad Hvar is trendy, levendig en erg geliefd bij royalty, jetset en filmsterren bijvoorbeeld. Maar Hvar is ook een populaire vakantiebestemming voor een betaalbare vakantie.

De historische binnenstad van Hvar

De haven van Hvar.

De historische binnenstad is opvallend goed bewaard gebleven. Het is heerlijk om te dwalen door de smalle steegjes. En het zal je opvallen dat de frisse wind van zee hier overal voelbaar is. 

Bij binnenkomst zie je een bord. Het eiland staat in een uniek lijstje; dat van de 10 mooiste eilanden ter wereld. En veel van de andere eilanden die op het lijstje staan zul je wel herkennen: Kuaui (Hawaii), Bora Bora, Zanzibar, Capri en Bali bijvoorbeeld.

Meeste zonuren van Europa

Of het een marketing slogan is of niet, maar Hvar staat er om bekend de meeste zonuren van Europa te hebben. Het eiland krijgt gemiddeld 2.718 uren zon per jaar. Eerlijk is eerlijk, dat is wel heel veel toch. In Nederland hebben we er tussen de 1.400 en 1.700 per jaar.

Leukste excursies in Hvar

Je kunt hier uren rond slenteren door het oude stadje en het centrale plein. En daarna lekker uit eten gaan, maar je kunt ook diverse excursies maken. Dit zijn enkele tips.

Fort Hvar

Uitzicht vanaf het kasteel van Hvar.

Het fort van Hvar zie je strategisch liggen bovenop de heuvel. Vanuit dit fort werd de stad beschermd met zware kanonnen, waarvan een deel nog steeds te zien zijn. Deze plek werd gekozen vanwege het uitzicht over het eiland, maar ook over de omliggende eilanden. Schepen werden zo van mijlenver gespot. Het fort werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw. In 1579 werd het gerestaureerd in het jaar 1579, nadat het werd beschadigd bij een aanval. Iets dat nog te zien is. Immers, de gaten zijn nog te zien.

Je kunt via 182 treden omhoog naar het fort. Eerst loop je langs allerlei klein winkeltjes, daarna loop je slingerend door een bos. Hier staan vaak muzikanten te spelen. Je moet entree betalen voor het fort, maar dan kun je wel overal rond lopen. En heerlijke foto’s maken, met name bij zonsondergang.

Overnachten in Hvar

Deze stad is perfect om een paar nachten te verblijven. Ik heb er in een klein hotel geslapen in het centrum, zodat ik in de avond kon genieten van de sfeer en lekker kon eten in een lokaal restaurant. Er zijn ook diverse hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.

Cruise langs de Dalmatische Kust

Bij een cruise langs de Dalmatische Kust kom je ook langs Hvar. En talloze andere plaatsen. Dit zijn cruises met opvallend kleine schepen, dus niet met drijvende steden. In bijvoorbeeld Hvar mag je van boord en vertrek je pas de volgende ochtend. Je slaapt op de boot die in de haven blijft. Dat betekent dat je aan boord mag komen hoe laat je wilt.

Beste tijd voor Hvar

Deze stad kun je het gehele jaar bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het hier in de zomer erg druk kan worden. Dat betekent dat de weekenden extra druk zijn. Al is het ook wel extra gezellig. 

Het voorjaar alsook het najaar zijn zeer geschikt voor een reis. Dan is het weer lekker en is het minder druk met toeristen. Kortom, een ideaal moment.

Boek een excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen