Mljet National Park

Bijzondere zoutwatermeren langs de kust

Mljet National Park is een bijzonder natuurgebied in Kroatië. Het ligt in het westen van het eiland Mljet, dat vlakbij de grote stad Dubrovnik ligt. Het natuurpark Mljet heeft meerdere zoutwatermeren, die vroeger vol zaten met zoetwater. Je kunt in het park goed wandelen, fietsen en zwemmen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Mljet National Park.

De eilanden voor de kust van Kroatië zijn wereldberoemd. Een van hen is Mljet, het is het meest zuidelijke eiland aan de Dalmatische kust. Het is niet heel groot, zo'n 100 km2 groot. Ongeveer een derde behoort bij het Nacionalni park Mljet, zoals de Kroaten het noemen.

Relaxen aan het water van Mljet. ©Corno van den Berg

Geschiedenis van Mljet National Park

De zoutwatermeren zijn een bijzonder fenomeen. Deze fraaie meren zijn ongeveer 10.000 jaar oud. Van origine zijn het zoetwatermeren, maar door de eeuwen heen is er zoutwater via de Baai van Soline ingelopen. Er zijn verhalen dat dit door de monniken van het klooster op een van de eilanden is gedaan. Ze zouden dit hebben gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren. Inmiddels zijn beide meren net zo zout als de omliggende zee. 

De meren heten Veliko Jezero en Malo Jezero, ze liggen beiden in het parkfvele. Aan beide meren kun je heerlijk relaxen. Ik ben een hele dag in het park geweest om de mooiste plekjes te ontdekken. Zo zag ik onder meer dit piepkleine kerkje.

Een kerkje op Mljet. ©Corno van den Berg

Wandelen in het park

Het park heeft drie ingangen; Crna Klada, Pomena en Polače. Vanuit de gezellige plaatsjes Pomena en Polače kun je over bospaden lopen naar de beroemde zoutmeren. Deze slingeren tussen de vele pijnbomen door en zijn zeer de moeite waard om te verkennen. Ik ging op de bonnefooi en vond het heerlijk. Er is genoeg schaduw door de bomen, waardoor je hier goed kunt zijn in de zomer merkte ik. Ik nam wat eten en drinken mee en had een heerlijke tijd. Er is ook een restaurant bij het St. Maria-eiland.

Benedictijns klooster

Wandelen op Mljet. ©Corno van den Berg

In het meer Veliko Jezero vind je een klein eilandje dat vaak het St. Maria eiland wordt genoemd. Daar vindt je een Benedictijns klooster dat je kunt bezoeken. Het is gebouwd in de 12e eeuw en fraai. Bij het entreekaartje zit ook het tochtje met de boot naar dit klooster inbegrepen. Hou er wel rekening mee dat het hier erg druk kan worden. Ik ging aan het einde van de dag toen het een stuk minder druk was.

Overnachten in de omgeving

Ik bleef slapen in de omgeving en merkte dat het aanbod niet al te groot is. Er zijn wel wat hotels, appartementen en Bed & Breakfasts. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, want ze zijn opvallend vaak volgeboekt.

Op pad met een gids

Er zijn rondleidingen met een gids door het park. Daarbij kun je zowel gaan wandelen als fietsen. Dit kan zelfs met een lunch. Onderweg krijg je veel uitleg over de flora en fauna die je kunt zien. Ook leer je meer over de geschiedenis van het eiland en dit natuurgebied. Het is zeer de moeite waard als je meer wilt weten over deze plek.

Een boot op het binnenmeer van Mljet. ©Corno van den Berg

Excursies

Hoe kom ik hier?

Dagexcursies

Je hebt meerdere mogelijkheden om dit natuurgebied te bezoeken. Vanuit Dubrovnik zijn er diverse dagexcursies, die ook Mljet aan doen. De tijd die je ter plekke hebt is dan wel beperkt, aangezien je ook nog andere plekken aan kunt doen.

Dalmatische cruise

Een van de beste manieren om de Dalmatische kust te verkennen is per cruiseschip. Deze zijn er in diverse maten. Ook dan heb je kans om Mljet aan te doen voor een halve dag. 

Lees mijn artikel over de cruise langs de kust van Dalmatië

Veerboot

Vanuit Dubrovnik vertrekken dagelijks een veerboten naar het eiland. Die brengt je naar Sobra, wat de belangrijkste haven op het eiland is. Maar dan heb je nog vervoer nodig, aangezien dit natuurgebied aan de andere kant van het  eiland ligt. Je kunt een taxi nemen, deze kun je hier eenvoudig vinden. Onderhandel wel vooraf over de prijs.

Meer informatie over excursies en openingstijden vind je op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen