Krka Watervallen

Unieke watervallen in Kroatië

De Krka Watervallen is een heerlijk natuurgebied in Kroatië. Wie hier rondloopt zal in totaal zeven watervallen zien, of eigenlijk meertjes die in elkaar overlopen via watervallen. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Krka Watervallen.

De officiële naam is eigenlijk Krka Nationaal Park, maar iedereen heeft het vooral over de watervallen van Krka. Hier ontspringt de Krka-rivier aan de voet van het Dinaragebergte en werkt zich een weg naar de Middellandse Zee.

Zwemmen in Krka Watervallen in 2021 verboden

Het management van het nationaal park maakte recent een bijzondere aankondiging. Het jaar 2020 was het laatste jaar dat zwemmen in één van de meren in Krka is toegestaan. De reden is dat het vaak te druk wordt.

Waardoor de natuurlijke ondergrond langzaam verdwijnt. Ook de oever kan de vele mensen niet aan. Vanaf 1 januari 2021 is het daarom verboden en zal Skradinski buk, het meer waarin mag worden gezwommen, worden gesloten. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Krka-watervallen. Met ook enkele excursies om te doen.

Skradinski buk

De watervallen van Krka. ©Corno van den Berg

Skradinski buk is het beroemde meer waarin je kunt zwemmen. Het is ook het eerste meer dat je tegen komt. Mede daarom is het hier vaak erg druk. Het is wel een van de mooiste, waar het water via een brede waterval naar beneden valt. In het water zie je talloze vissen, waaronder bergforellen.

Krka Klooster

Het Krka Monastery is een van de belangrijkste kloosters in Kroatië. En het is veel ouder dan veel bezoekers denken. Het stamt uit 1345 en werd gebouwd door Jelena Šubić. Zij was de vrouw van een lokale Kroatische edelman en halfzuster van keizer Dušan van Serbië.

Het Servisch-Orthodoxe klooster laat een bijzondere mix van Byzantijnse en Mediterrane architectuur zien. Het is toegewijd aan aartsengel Michael. Met een lokale gids kun je het klooster bezoeken. Dit kan van half juni tot half oktober.

Roški Slap

Roški Slap is een relatief onbekende waterval in Krka. het ligt in het noorden van het park. En heeft zelfs een eigen ingang. Als je een huurauto hebt kun je deze waterval eenvoudig bezoeken. Er loopt een houten wandelpad naar de waterval, die tot de mooiste van Krka behoort. Hij heeft veel weg van Skradinski buk, maar dan zonder de drukte.

Skradin

Skradin is een klein en gezellig dorpje dat net buiten Krka Nationaal Park ligt. Het is het vertrekpunt voor de meeste toeristen. Het ligt aan de rivier en is perfect om boodschappen te doen voor je picknick in Krka. En voor water en snacks als je veel in Krka wilt wandelen.

De bodem in het nationaal park bestaat uit kalksteen, die door het water steeds verder worden uitgesleten. Dit betekent niet dat de watervallen groter worden, maar hooguit dat sommige meren steeds kleiner worden.

Overnachten bij de Krka Watervallen

Tijdens mijn rondreis door Kroatië heb ik twee nachten doorgebracht bij Krka. Dit om het gebied goed te kunnen verkennen. En vooral ook om al vroeg in de ochtend foto's te maken voor de website. Het was toen heel puur met opvallend weinig andere bezoekers. Je vindt in de buurt diverse knusse hotels, goedkope hostels, luxe villa's en handige appartementen. Hou er wel rekening mee dat dit een populaire plek is, dus wees er wel op tijd bij.    

Hoe kom ik hier?

Je kunt hier alleen per boot of te voet komen. Het ticket voor de boot is inbegrepen in je toegangsbewijs. Al kun je ook wandelen. Of heen met de boot en terug te voet bijvoorbeeld. Je loopt langs de rivier, zodat je goed kunt zien hoe de rivier zich door het landschap vecht.

Beste tijd voor de Krka Watervallen

Per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water door de Krka watervallen. Tijdens veel regenval in het binnenland kan dat oplopen tot 350 m³ per seconde. Daarmee weet je ook meteen wanneer je het beste kunt gaan; de winter en het voorjaar. Maar ook in de zomer is hier genoeg water te vinden. En dan is het relatief warm en ideaal om in te zwemmen. 

Al kan het wel druk worden, met name in het hoogseizoen en de weekenden. Maar aan het einde van de dag is het heerlijk vertoeven hier. Ook kun je snorkelen in het heldere water en zie je de vissen weg schieten.

Regel de toegang of excursie vooraf

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen