Pula

Bekend van het Amfitheater, maar heeft veel meer

De stad Pula is vooral bekend door het immense amfitheater van de Romeinen. Dit theater behoort tot de best bewaarde amfitheaters ter wereld. Maar deze stad aan de Middellandse Zee heeft meer te bieden. Het is de grootste stad van het schiereiland Istrië en ligt in het zuidelijke puntje. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Pula.

Pula is al meer dan 3.000 jaar oud. De oudste bewoners zijn de Histria, maar het is vooral bekend door de Romeinen. Dat nog steeds goed te zien is als je door de stad loopt. Denk aan delen van de stadsmuur en meerdere stadspoorten.

De oude stad

Het historische centrum is geheel in Venetiaanse stijl gebouwd. Loop door de straten Castropola, Kandlerova, Sergijevaca en de zijstraten, maar ook het Forum. Het Stadhuis is het pronkstuk. Delen van de muren dateren uit de Romeinse tijd, de rest is Venetiaans.  Loop ook even naar het Fort met het bijbehorende museum.

Amfitheater van Pula

Het Amfitheater van Pula.

Het Amfitheater van Pula is een bezoek waard. Het is het grootste amfitheater in Kroatië. Hier konden maar liefst 23.000 mensen naar gevechten van gladiatoren kijken. Ook moesten mensen met wilde dieren vechten. Nadat in de 5e eeuw dit soort gevechten werden verboden, werd het amfitheater een marktplaats. Nu worden er geregeld concerten gegeven, en wordt het gebruikt voor het Pula Film Festival.

Je kunt het amfitheater bezoeken en wandelen door het immense gebouw. Ook kun je een rondleiding volgen met een gids, waardoor de geschiedenis tot leven komt. En die was vooral bruut als je een gevangene was, en bijzonder als je een Romeinse nobele was.

Kathedraal van Pula

Het oudste deel van de Kathedraal van Pula stamt uit de 6e eeuw na Chr. In de 10e eeuw en 17e eeuw werd de kerk verder uitgebouwd. Als je aan komt lopen zie je de Klokkentoren, die voor de kerk staat. Deze stamt uit de 17e eeuw. Als je goed kijkt kun je zien dat stenen uit het Amfitheater zijn gebruikt. 

Boog van de Sergii

De Boog van de Sergii staat ook bekend als Zlatna Vrata. Het is een van de Romeinse toegangspoorten van Pula. Hij is nog steeds in een goede staat en je kunt er onderdoor lopen. Hij is vernoemd naar Lucius Sergius Lepidus, die ooit het legioen leidde bij de Slag bij Actium, een zeeslag in 31 na Chr. Andere interessante bogen zijn de Geminipoort (Dvojna Vrata) en Herculespoort (Herkulova Vrata).

De Boog van de Sergii in Pula.

Archeologisch Museum van Istrië

Het Archeologisch Museum van Istrië toont talloze stukken uit het prehistorische, Romeinse en Middeleeuwse verleden van de stad en regio. Als je interesse hebt in de geschiedenis van dit deel van Europa is dit een interessante plek.

Stranden van Pula

Een van de stranden bij Pula. ©Corno van den Berg

Rond de stad liggen diverse stranden. Het zijn meestal stranden met fijne kiezels, die in baaitjes liggen. Je hebt twee regio's waar je goed terecht kunt. Hou er wel rekening mee dat het druk kan zijn.

Het Verudela schiereiland staat bekend om stranden als Havajsko strand, Valovine strand, Gortanova Uvala strand en Valkane strand.

In de de Pjescana Uvala Baai vind je het bekende Pjescana Uvala strand met heus zand. Andere leuke stranden in de buurtliggen bij Premantura en Kamenjak.

Overnachten in Pula

De stad Pula wordt vaak bezocht als dagje uit. Wat zonde is, want de stad heeft een gezellige sfeer in de avond merkte ik. Daarom wilde ik er ook overnachten. Pula heeft talloze hotels, hostels en bed & breakfasts om uit te kiezen.

Dit zijn de leukste accommodaties in Pula

Mijn favoriet is Apartment Norah

Pula bezoeken

Door het amfitheater staat Pula op het lijstje van veel bezoekers aan Istrië. Waardoor het druk kan worden in de stad. Maar zodra je de gebaande paden verlaat wordt het rustiger en kun je de straten met winkels en restaurants zelf ontdekken. Het is wel slim om de weekenden te vermijden, zeker in het hoogseizoen. Je kunt de stad goed combineren met het bekende Rovinj, dat op 35 kilometer afstand ligt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen