Vlakte der Kruiken, Phonsavan

Van deze eeuwenoude beelden weet niemand waarvoor ze dienden

De Vlakte der Kruiken in Phonsavan in Laos is wonderlijk. Hier staan kleine, maar ook metershoge kruiken in een veld. Het meest bijzondere is dat niemand weet waarvoor deze plek diende.

Deze vlakte in Phonsavan is wonderlijk. In een groot veld staan honderden beelden die het meest lijken op kruiken. Vandaar de wonderlijke naam.

De kleinste is 40 cm, de grootste ruim 2 meter. Volgens archeologen zijn sommigen meer dan 2.000 jaar oud. Terwijl anderen jonger zijn.

De Vallei der Kruiken in Phonsavan.

Het mysterie van Vlakte der Kruiken

Het meest bijzondere is dat niemand weet waarvoor deze kruiken dienden. Een groep Franse archeologen menen dat het urnen zijn, al is daarvoor geen concreet bewijs gevonden. Anderen denken dat het graven zijn, omdat er onder meer sieraden in de kruiken zijn gevonden. Het geeft deze plek net even iets bijzonders.

Bommen uit de Vietnamoorlog

Materiaal van Amerikaanse bommen wordt nog steeds gebruikt.

Dit deel van Laos is gedurende de Vietnamoorlog zwaar gebombardeerd. Je ziet hier overal nog overblijfselen van Amerikaanse bommen. Bij diverse huizen staan niet ontplofte bommen opgestapeld. Of is er kunst van gemaakt. Ook gebruiken sommige bewoners het materiaal om er gebruiksvoorwerpen van te maken.

Vlakte der Kruiken bezoeken

Deze unieke plek staat sinds 2019 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Tijdens de excursie aan Vlakte der Kruiken in Phonsavan kun je tussen zo’n 400 kruiken lopen. Waarvan met name de vindplaatsen 1 en 3 zeer de moeite waard zijn.

Hoe kom ik hier?

Het stadje Phonsavan ligt in het centrum van Laos. Het heeft een eigen vliegveld. Zodat je relatief makkelijk naar deze vlakte toe kan reizen.