Kallektuffquell

Bijzondere bron in tufsteen in het Mullerthal

De Kallektuffquell is een bijzondere bron in Luxemburg. Je ziet hier water tussen opvallend groen mos sijpelen over de rotsen, wat bijzonder fraai is. Deze bron en waterval ligt het beroemde Mullerthal, in het midden van het land. De waterval ligt in de bossen met de steile rotsen. De bron is eenvoudig te voet te bereiken. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Kallektuffquell.

Het Mullerthal kent diverse bezienswaardigheden, waarvan de Kallektuffquell er zeker een van is. Het is volgens velen de mooiste bron in het beroemde dal, dat vooral bekend staat om zijn steile rotspartijen. Dit is een plek waar je heerlijk kunt wandelen.

Onderdeel van de Mullerthal Trail

Je hebt verschillende manieren om deze bron te bezoeken. Hier zie je zowel langeafstandwandelaars met bepakking als jonge gezinnen die naar de bron komen kijken. Je kunt zowel online als in de diverse bezoekerscentra in de omgeving meer informatie over alle routes krijgen.

Mullerthal Trail

De bij wandelaars geliefde Mullerthal Trail loopt door het hele dal. Deze wandelroute is 112 kilometer lang. Daarbij kom je dan ook aan de Kallektuffquell voorbij.

Route 3

Wil je een kortere wandeling maken, dan moet je Route 3 kiezen. Deze is in totaal 37 kilometer lang en wordt meestal in twee dagen gedaan. Je kunt deze route eenvoudig lopen, waarbij je diverse dorpjes passeert om te overnachten.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wanderweg W7

Je kunt ook een deel van Route 3 van lopen. De W7 is 10,7 kilometer lang en dus goed te doen in één dag. Dan kom je vanzelf langs deze bron.

Vanaf de parkeerplaats

Maar je kunt ook vanaf de Schiessentümpel parkeerplaats in de omgeving de bordjes volgen, dan is de afstand slechts een kleine kilometer. Je loopt ietwat omhoog naar de bron. Deze plek is veel minder druk dan de Schiessentümpel en dus goed te bezoeken.

Zo ziet de Kallektuffquell er van dichtbij uit. ©Corno van den Berg

Meerdere opvangbekkens

De aankomst bij de bron is ietwat verwarrend. Eerst zie je een opvangplek voor bronwater. Pas als je iets verder loopt zie je tussen de bomen het mos, de felgekleurde stenen en het sijpelende water van Kallektuffquell. Je kunt goed zien hoe het water door het tufsteen naar buiten komt. Het water heeft opvallend veel kalk blijkt uit onderzoek. Via een paadje en een kleine brug kom je bij deze bijzondere bron, die midden tussen de bomen ligt. Het is een populaire plek voor fotografen, wat logisch is als je de ligging en de kleuren ziet.

Overnachten in het Mullerthal

Het dichtstbijzijnde dorp is Waldbillig op 2,5 kilometer. Ik overnachte zelf bij het grotere Consdorff dat op 5 kilometer ligt. Ook plaatsen als Berdorf, Beaufort en Echternach liggen op nog geen tien minuten rijden. Je hebt een grote keuze uit kleine hotels, handige appartementen en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij als je in het hoogseizoen wilt gaan. Dan zijn de meeste volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties

Overnachten op campings

Ik heb ook op een camping overnacht, er zijn er genoeg in deze omgeving. De meeste liggen zeer landelijk, soms aan een rivier. Ze hebben goede voorzieningen met toiletten, warme douches en een winkeltje waar je bijvoorbeeld in de ochtend vers brood kunt halen. Let wel op of ze vlak langs een weg liggen, sommige liggen er vlak naast en dat is even wennen met het verkeer merkte ik.
Bekijk de leukste campings van Eurocampings

In combinatie met de beroemde Schiessentümpel

Deze bron ligt vlakbij de bekende waterval Schiessentümpel. Deze ligt op iets meer dan een kilometer afstand. Je kunt beiden eenvoudig bezoeken via een wandelpad vanaf de grote parkeerplaats die er tussen ligt. Bordjes geven de afstand en route aan.
Lees mijn artikel over de Schiessentümpel

Meer artikelen over Mullerthal