Mullerthal Trail

Mooiste wandelroute van Luxemburg

De Mullerthal Trail is volgens velen de mooiste wandeling in het Mullerthal. Deze heerlijke wandeling in Luxemburg is 112 kilometer lang en voert langs alle hoogtepunten. Deze kun je in zes dagen lopen. De route is opgedeeld in drie routes van ongeveer 35 tot 40 kilometer. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Mullerthal Trail.

De meeste bezoekers kiezen een deel van de route en lopen een paar dagen door het immense dal. De routes zijn niet moeilijk, al moet je soms wat klimmen en klauteren. In de diverse bezoekerscentra kun je actuele informatie krijgen over de routes, de attracties, alsook plekken om te eten en drinken. De route voert langs alle hoogtepunten van het Mullerthal en kun je in zes dagen lopen.

Route 1 (37,2 km)

Wandelaars op de Mullertall Trail. ©Corno van den Berg

Officieel startpunt van Route 1 is het plaatsje Echternach, al kun je ook starten in Rosport, Moesdorf, Mompach of Herborn. Je kunt deze route in twee dagen doen. Het hoogteverschil van deze route is in totaal 747 meter. Je volgt aan het begin de Sûre, die de grens met Duitsland vormt. Andere hoogtepunten zijn het Tudorkasteel met museum, de bedevaartkapel Girsterklaus en het meer van Echternach.

Route 2 (39,6 km)

De fraaie Schiessentümpel waterval. ©Corno van den Berg

Volgens velen is dit de mooiste wandelroute van het Mullerthal. Ook deze route kan in Echternach worden gestart, maar ook in Berdorf, Scheidgen, Consdorf en het plaatsje Müllerthal zelf. Een paar hoogtepunten zijn uitkijkpunt Trooskneppchen, maar ook het zicht op de stad Echternach met de Sint-Willibrordusbasiliek is de moeite waard.

De steile wanden van de Wolfsschlucht. ©Corno van den Berg

De Wolfsschlucht is een steile kloof waarin in vroegere tijden wolven leefden. Perekop is een grote rots die via ladders kunt beklimmen. Ook kom je langs de mooiste waterval de Schiessentümpel. Het hoogteverschil van Route 2 is in totaal 954 meter.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Route 3 (38,1 km)

Zo ziet de Kallektuffquell er van dichtbij uit. ©Corno van den Berg

Ook Route 3 wordt door veel wandelaars gewaardeerd. Het vertrekpunt is het plaatsje Müllerthal, al kun je ook beginnen in dorpjes als Beaufort, Medernach, Larochette of Heffingen. Bijzonder is de Halerbaachtal met zijn steile rotsachtige hellingen.

Het Kasteel van Beaufort. ©Corno van den Berg

Waarna je een stop kunt maken bij het imposante kasteel Beaufort. Ook de Kasteelruïne van Larochette is de moeite waard. Ook de fraaie bron met de bijna onuitspreekbare naam Kallektuffquell kom je tegen. De Schiessentümpel kun je op deze route ook meepakken. Het hoogteverschil in totaal is 689 meter dat je moet overbruggen.

Overnachten in hotels

Het Mullerthal is perfect voor een paar dagen. Je kunt op talloze plaatsen de nacht doorbrengen. Je hebt een grote keuze uit kleine hotels, handige appartementen en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij als je in het hoogseizoen wilt gaan. Dan zijn de meeste volgeboekt. Een paar populaire dorpjes om te verblijven zijn Consdorff, Berdorf, Beaufort en Echternach.
Bekijk de leukste accommodaties

Overnachten op campings

Ik heb ook op een camping overnacht, er zijn er genoeg in deze omgeving. De meeste liggen fraai, soms aan een rivier. Ze hebben goede voorzieningen met toiletten, warme douches en een winkeltje waar je bijvoorbeeld in de ochtend vers brood kunt halen. Let wel op of ze vlak langs een weg liggen, sommige liggen er vlak naast en dat is even wennen met het verkeer merkte ik.
Bekijk de leukste campings van Eurocampings

Welke Mullerthal route is de mooiste?

Dit is wat je ziet als je omhoog kijkt. ©Corno van den Berg

Volgens veel wandelaars is Route 1 bijzonder door de grote variatie van landschappen als rotsen, brede bossen en weidevelden. Ik heb delen van deze route gelopen en ben het er mee eens. Als je een paar dagen hebt is deze route zeer de moeite waard.

Route 2 is het meest populair, dit komt omdat je hier de hoogste rotsformaties en mooiste watervallen vindt. Daarnaast kom je talloze andere bekende plekken tegen. Persoonlijk vind ik dit de mooiste. Deze route is ook het drukst, waardoor je veel mensen tegen komt. Dit kun je voorkomen door vroeg op pad te gaan.

Route 3 is perfect als je de beekdalen en romantische burchten wilt ontdekken. Ook deze route laat goed de rijkdom van het gebied zien. Als je weg wilt van de meeste dagjesmensen en andere wandelaars is deze route perfect.

Wandel een deel van de routes

De langere routes zijn niet de enige wandelmogelijkheden. Je kunt ook delen van de routes lopen. Sterker nog, er zijn tientallen wandelmogelijkheden met een lengte van 3 tot 8 kilometer. Deze staan goed aangegeven op palen en via markeringen onderweg. Ook zijn deze meestal een rondje, dus met hetzelfde vertrekpunt en aankomstpunt. In de Bezoekerscentra kun je veel informatie krijgen over alle wandelingen. 

Meer artikelen over Mullerthal