Mullerthal

Mooiste wandelgebied van Luxemburg

Het Mullerthal is het wandelparadijs van Luxemburg. Dit gebied in het hart van het land staat bekend om zijn steile rotsformaties, kronkelende beekjes en diverse watervallen. Dit gebied staat ook bekend als Klein Zwitserland. Je vindt hier talloze wandelroutes, die onder meer langs de mooiste waterval van Luxemburg voeren. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan het Mullerthal.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan gratis op mijn YouTube kanaal

Bijnaam is Klein Zwitserland

Ondanks dat Luxemburg een relatief klein land is, kun je er opvallend veel diverse landschappen vinden. Met name de bossen met steile rotsen zorgen ervoor dat het Mullerthal zeer populair is wandelaars en natuurliefhebbers. De bijnaam Klein Zwitserland slaat vooral op de diverse kloven die je kunt ontdekken met watervallen, riviertjes en fraai kalkstenen en zandstenen rotsen.

Veel doorgangen zijn opvallend smal, waardoor het soms een uitdaging is. Met name kinderen vinden het erg leuk om deze kloven te ontdekken. Al was ik ook altijd benieuwd wat er achter een bocht of tunnel te zien zou zijn. In dit artikel lees je ook de leukste wandelroutes en excursies om hier te doen, alsook de beste plekken om te overnachten.

Schiessentümpel

De Schiessentümpel in het Mullerthal. ©Corno van den Berg

Dit is een van de meest bezochte plekken in het dal. Wat terecht is, want de Schiessentümpel is de meest bekende waterval van het land. Volgens velen is het ook de mooiste waterval van Luxemburg. De brug met de waterval loopt over de Zwarte Ernz, een 20,6 kilometer lange rivier. Het water loopt hier in drie stroompjes over de rotsen, waar soms mensen in gaan zwemmen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De stenen brug met houten reling over de waterval is fraai. Het past bij deze plek die het erg goed doet op foto's en dus op sociale media. De waterval ligt op de route van de beroemde Mullerthal Trail en is eenvoudig te bezoeken.
Lees mijn artikel over de Schiessentümpel

Kallektuffquell

De Kallektuffquell in het Mullerthal in Luxemburg. ©Corno van den Berg

Een van de meest populaire attracties is de Kallektuffquell. Bij deze bijzondere bron zie je water tussen opvallend groen mos sijpelen over de rotsen, wat bijzonder fraai is. Deze bron en waterval ligt het beroemde Mullerthal, in het centrum van het land. De waterval ligt fraai in de bossen met de steile rotsen. De bron is eenvoudig te voet te bereiken. 
Lees mijn artikel over Kallektuffquell

Wolfsschlucht

De steile wanden van de Wolfsschlucht. ©Corno van den Berg

De Wolfsschlucht (in het Frans bekend als Gorges du Loup) is de plek waar vroeger een grote wolvenfamilie leefde. Het is een heerlijke plek om te wandelen tussen de steile rotsen. Ook kun je op onderzoek te gaan in de diverse grotten in de rotsen. Er is een wandelpad met treden gemaakt, waarbij je af en toe moet klimmen en afdalen. 

Siweschlëff

De Siweschlëff is de smalste kloof van het Mullerthal. ©Corno van den Berg

Maak kennis met de smalste kloof in het Mullerthal. Het is een soort van labyrint, waar je tussen opvallend smalle stenen door loopt die meer dan acht meter hoog zijn. De Siweschlëff is een bijzondere ervaring, waar je maar liefst door zeven smalle rotsen moet bewegen. Soms zijn ze scheef, soms maar slechts 30 centimeter breed. Je komt de Siweschlëff vanzelf tegen als je de populaire B2 route neemt.

Wanterbaach

Klimmers bij Wanterbaach. ©Corno van den Berg

Er is slechts één plek in het Mullerthal waar je de imposante rotsen mag beklimmen: Wanterbaach. Ook als je zelf niet klimt is het gaaf om te zien hoe de klimmers de steile rotsen proberen te bedwingen. Tevens kun je hier excursies doen met een gids om het eens te proberen. Je vindt Wanterbaach bij het plaatsje Berdorf. Het klimparcours is eenvoudig te voet te bezoeken via de B2 Wandeling.

Kasteel van Beaufort

Het Kasteel van Beaufort. ©Corno van den Berg

De eerste stenen van het Kasteel van Beaufort werden al rond 1050 gelegd. Rond 1650 werd het fors uitgebreid en beter beschermd tegen aanvallen. Na opnieuw omvangrijke renovatiewerkzaamheden werden de imposante ruïnes voor het publiek geopend. Dat gebeurde al in 1932 en kan nu nog. Hier kun je Cassero proeven, dit is een zelfgemaakte likeur van zwarte bessen met hoog vitamine C gehalte. Je kunt dit vlakbij de ingang proeven.

Adres: 24 Rue du Château, 6313 Beaufort

Perekop

Je vindt hier diverse grote steile rotsen, Perekop is een van de meest populaire. Je kunt hier via allerlei bruggen naar diverse uitkijkpunten lopen. Deze zijn via trappen te bereiken. De druk bezochte reuzenrots ligt aan de weg van Berdorf naar Echternach en is eenvoudig te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat parkeren in de omgeving niet altijd mogelijk is. 

Hohllay / Huel Lee

De grotten van Hohllay. ©Corno van den Berg

De Hohllay, ook wel bekend als Huel Lee, is een bijzondere grot. Deze werd al door de Romeinen gebruikt, ze gebruikten de stenen voor hun huizen. Later gebruiken de molenaars de stenen uit de grot voor hun molensteen. Ook nu nog kan je goed zien hoe de mens door de eeuwen heen deze grot heeft gevormd. Het is een perfecte plek voor foto's, zeker bij mooi weer.

Echternach

De grootste stad in dit gebied is Echternach. Sterker nog, Echternach is de oudste stad in Luxemburg. Ooit was dit een Romeinse plaats tussen de 1e en 5e eeuw. Je vindt de stad aan de Sûre aan de oostgrens van het groothertogdom. Je kunt hier onder meer de ooit zeer belangrijke Adbij van Echternach bezoeken met het bijbehorende museum. Alsook de eeuwenoude stadsmuren en een prehistorisch museum. In het stadje vind je veel winkels en supermarkten voor je dagelijkse dingen. Ook zijn er veel restaurants en bars om na het wandelen even bij te komen.

Predigtstuhl

Het uitkijkpunt Predigtstuhl. ©Corno van den Berg

De Predigtstuhl, of Preekstoel, is een rots vanwaar je een deel van het Mullerthal overziet. Je kunt er via een trap en een brug naar toe lopen. Lokaal wordt hij ook wel Priedigtstuhl genoemd. De Preekstoel ligt vlak langs de weg, waardoor de beleving wel iets minder iets vind ik. Hij ligt naast de Werschrummschlüff, een kloof die je via een smal pad kunt ontdekken. Er zijn meerdere ingangen en uitgangen wat het extra leuk maakt.

Overnachten in hotels

Het Mullerthal is zeer geschikt om een paar dagen te verblijven. Je kunt op talloze plaatsen de nacht doorbrengen en op diverse manieren. Je hebt de keuze uit kleine hotels, handige appartementen en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij als je in het hoogseizoen wilt gaan. Veel van deze locaties zijn dan volgeboekt. Een paar populaire dorpjes zijn Consdorff, Berdorf, Beaufort en Echternach, al kun je ook goed plekken in de natuur vinden. 
Bekijk de leukste accommodaties

Overnachten op campings

Op een camping heb ik ook overnacht, er zijn er genoeg in deze omgeving. De meeste liggen fraai, soms aan een rivier. Ze hebben goede voorzieningen met toiletten, warme douches en een winkeltje waar je bijvoorbeeld in de ochtend vers brood kunt halen. Let wel op of ze vlak langs een weg liggen, sommige liggen er vlak naast en dat is even wennen met het verkeer merkte ik.
Bekijk de leukste campings van Eurocampings

Wandelen in het Mullerthal

Een wandelbrug in het Mullerthal. ©Corno van den Berg

Er zijn talloze wandelroutes die je kunt doen in dit immense dal. Ze variëren van een uur tot meerdere dagen en alles er tussen in. Ik heb meerdere dagen gewandeld in dit heerlijke gebied, waarbij ik diverse routes heb gedaan. Sommige attracties liggen dichtbij de weg, zodat je feitelijk niet eens hoeft te wandelen. Anderen zijn juist alleen via een wandelpad te bereiken.

Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail in Luxemburg. ©Corno van den Berg

De beroemde Mullerthal Trail is 112 kilometer lang. Deze voert langs alle hoogtepunten van het Mullerthal en kun je in zes dagen lopen. De route is opgedeeld in drie routes van ongeveer 35 tot 40 kilometer. De meeste bezoekers kiezen een deel van de route en lopen een paar dagen door het immense dal. De routes zijn niet moeilijk, al moet je soms wat klimmen en klauteren. In de diverse bezoekerscentra kun je actuele informatie krijgen over de routes, de attracties, alsook plekken om te eten en drinken.
Lees mijn artikel over de Mullerthal Trail

Meer wandel mogelijkheden

Omdat niet iedereen dagenlang wil wandelen zijn veel delen van de bovenstaande routes opgedeeld in korte wandelingen. Deze zijn meestal tussen de 3 en 10 kilometer, dus perfect voor een dagwandeling. Ze volgen meestal ook een rondje, zodat je beginpunt en eindpunt hetzelfde zijn. Er is een grote keuze aan wandelroutes.

Mijn favoriet: B2

De B2 Wandelroute in het Mullerthal. ©Corno van den Berg

Ik heb op mijn reis door Luxemburg meerdere wandelroutes gelopen, zowel kortere als langere. De B2 wandelroute vond ik erg mooi en zeer afwisselend. Hij start vanuit Berdorf en voert langs talloze steile rotsen, maar bijvoorbeeld ook de eerder genoemde Siweschlëff. Ook kun je zien hoe talloze bergbeklimmers proberen de rotsen te beklimmen op de enige plek waar dit is toegestaan.

Meer artikelen over Mullerthal