Schiessentümpel

Mooiste waterval van Luxemburg

De Schiessentümpel is volgens velen de fraaiste waterval in Luxemburg. Het is een pittoreske waterval en brug gelegen in het fraaie Mullerthal. Deze unieke locatie biedt een spectaculair uitzicht op de waterval en de stenen brug met houten reling eroverheen. Het ligt tussen indrukwekkende rotsformaties. Het kan druk worden, al kun je de meeste mensen eenvoudig vermijden. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de Schiessentümpel.

Deze waterval is ongeveer 7 meter hoog, al is het niet de hoogte die deze waterval zo bijzonder maakt. Het is de ligging met de brug over het water. De brug is halfrond van steen met een houten reling, die vooral door fotografen wordt gewaardeerd.

De drie bijzondere watervallen

De drie kleinere stroompjes van de waterval. ©Corno van den Berg

Ikzelf vind de manier waarop het water stroomt het meest fraaie. Het water valt in drie stromen over de rotsen, wat een heus cascade-effect creëert. Het geluid werkt erg rustgevend.

Wandelen via de Mullertall Trail

Je ziet hier twee groepen mensen. De dagjesmensen die een rondje Mullerthal doen met de auto en de wandelaars. Je ziet het aan de schoenen en de aanwezigheid van een rugzak.

Route 2

Deze waterval is onderdeel van de beroemde 112 kilometer lange Mullerthal Trail. Deze is onderverdeeld in Route 1, Route 2 en Route 3. De waterval ligt aan de populaire Route 2. Deze wandelroute loopt in twee dagen over 37,3 kilometer langs de waterval en nog veel natuurschoon.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

W8

De W8 is een gedeelte van Route 2. Deze wandeling begint aan de Heringer Millen in het plaatsje Müllerthal en voert je ook langs deze waterval.

De achterkant van de waterval

De achterkant van de Schiessentümpel. ©Corno van den Berg

Je kunt ook de achterkant van de brug bekijken. Er is geen wandelpad, maar wel een steile afdaling. Let op, deze kan glad zijn na regen. Als je beneden aan komt heb je een mooi uitzicht op de brug en hoor je het water voorbij komen. Ik vind het een heerlijk gezicht.

Parking Schiessentümpel: Parkeerplaats in de buurt

Je kunt de waterval ook eenvoudig met de auto bereiken. Op zo'n 500 meter ligt een grote parkeerplaats in het bos langs de weg 121. Deze kan echter vol raken, zeker in de weekenden. Het wordt dan wat chaotisch, dan zie je mensen ook wel langs de weg parkeren. 

Wandelen naar de waterval

Je hebt twee keuzes om vanaf de parkeerplaats naar de waterval te lopen. De makkelijkste route is langs de weg, maar dat is weinig enerverend. Als je bij de parkeerplaats de weg oversteekt zie je een pad langs de rivier lopen. Deze komt uit bij de waterval. Hij voert je onder meer ook langs de Mëllerdall Stairway, een houten brug die je langs de rotsen voert. Deze route is slechts 500 meter lang, maar wel de moeite waard.

Overnachten in het Mullerthal

Het dichtstbijzijnde dorp is Waldbillig op 2,5 kilometer. Ik overnachte zelf bij het grotere Consdorff dat op 5 kilometer ligt. Ook plaatsen als Berdorf, Beaufort en Echternach liggen op nog geen tien minuten rijden. Je hebt een grote keuze uit kleine hotels, handige appartementen en vakantiewoningen. Wees er wel op tijd bij als je in het hoogseizoen wilt gaan. Dan zijn de meeste volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties

Overnachten op campings

Ik heb ook op een camping overnacht, er zijn er genoeg in deze omgeving. De meeste liggen fraai, soms aan een rivier. Ze hebben goede voorzieningen met toiletten, warme douches en een winkeltje waar je bijvoorbeeld in de ochtend vers brood kunt halen. Let wel op of ze vlak langs een weg liggen, sommige liggen er vlak naast en dat is even wennen met het verkeer merkte ik. 
Bekijk de leukste campings van Eurocampings

Meer artikelen over Mullerthal