Azure Window (update: ingestort op 8 maart 2017)

Dit was ooit een opmerkelijk gat in de kalkstenen kliffen op Malta

The Azure Window op Gozo is in de ochtend van 8 maart 2017 totaal ingestort tijdens een hevige storm. Toen de lokale bewoners dezelfde dag gingen kijken, was er weinig meer van over.

Het Azure Window heette in het Nederlands Blauwe raam. Deze wonderlijke rots aan zee op het eiland Gozo, naast het hoofdeiland Malta was bijzonder fraai. Weer en wind hebben dit gat in de rotsen geslagen.

De natuurlijke boog was een fraai gezicht, zeker met het felblauwe water eromheen. Het Azure Window was ongeveer vijftig meter groot en werd steeds groter door erosie van wind en zee. Totdat de storm alles vernielde. 

Je kunt eenvoudig naar de plek lopen waar de natuurlijke boog ooit stond. Op de bodem zijn talloze fossielen zoals zeesterren. Ook kun je zwemmen in een soort afgeschermd deel. Al moet je dan wel over de puntige rotsen lopen.

Dit is waarschijnlijk de laatste video van de boog

De eerste lokale mensen filmden hoe alles weg is

Het gat in de rotsen werd de afgelopen jaren alsmaar groter. Waardoor iedereen wist dat het dak ooit zou instorten. Vroeger mocht je er op lopen, maar dit was de laatste jaren al verboden.

Lekker zwemmen

Het natuurlijke meesterwerk was te vinden op het eiland Gozo bij Dwejra Bay op Malta. Nu kun je daar alleen nog de restanten vinden. Je kunt nog wel zwemmen in de Blue Hole, die precies voor de Azure Window ligt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Malta

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen