Waarom moet ik hier heen?

Gozo is een mystiek eiland, waar letterlijk de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Rust en ruimte, maar het heeft bijvoorbeeld ook een tempelcomplex dat als een van de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld wordt gezien. Ouder dan de piramiden van Egypte of Stonehenge in Engeland bijvoorbeeld.

Op het eiland Gozo lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Terwijl het verleden juist rumoerig was. Talloze volkeren hebben hier huis gehouden. Dat is nu nog te zien.

Gozo is een mystiek eiland bij Malta. Rust en ruimte, maar het heeft bijvoorbeeld ook een tempelcomplex dat als een van de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld wordt gezien. Ouder dan de piramiden van Egypte of Stonehenge in Engeland bijvoorbeeld. Alleen is onduidelijk wie de tempel heeft gebouwd. Het is een plek waar ooit mini-olifanten en reuzenmuizen rond liepen.

Gozo is onderdeel van Malta, wat een van de kleinste landen van Europa is. Een afgelegen, maar strategisch gelegen groep eilanden dat door de eeuwen heen een belangrijke rol heeft gespeeld. Het opvallend onbekende Ggantija tempelcomplex is maar liefst 5.800 jaar oud. Het is de best overgebleven tempel van alle ruïnes op Gozo en het naastgelegen hoofdeiland.

Ggantija Tempels

Ggantija verbaast de wetenschap nog steeds. Want het volk dat deze tempel heeft gebouwd is onbekend. Waarom ze zijn gebouwd is ook vaag. Net als de reden waarom dit soort tempels alleen op deze eilanden zijn gebouwd. Het hoort bij deze afgelegen eilanden in de Middellandse Zee. Vooral bij het rustieke Gozo, dat alleen per veerboot en watervliegtuig is te bereiken.

Wetenschappers hebben achterhaald dat de eilanden ooit via een landbrug verbonden waren met het huidige Sicilië. Vermoedelijk zijn de eerste bewoners letterlijk aan komen lopen. En zijn ze hier gaan wonen en hebben ze de tempels gebouwd. En steeg langzaam het water in de Middellandse Zee door de opwarming van de aarde, waardoor gletsjers smolten.

In de eeuwen erna hebben verschillende culturen geprobeerd het hart van de Middellandse Zee te veroveren. De eilanden zijn een opmerkelijk strategische plek. Want als je Malta en Gozo in handen had, dan heerste je over dit deel van het water. En kon je Sicilië aanvallen bijvoorbeeld, dat 70 kilometer verderop ligt.

Talloze volkeren

Dus kwamen hier onder meer de Feniciërs, Romeinen, de Vandalen (Oost-Germaans nomadisch volk), de Goten, de Byzantijnen, de islamitische Arabieren, de Normandiërs, de Johannieten en recent de Engelsen. Van de meesten zijn nog overblijfselen te zien op de eilanden. Op 21 september 1964 wordt Malta onafhankelijk.

Wie Gozo bezoekt stapt zo’n 200 jaar terug in de tijd. Natuurlijk hebben ze hier ook alle moderne gemakken, maar veel boeren bewerken het land nog traditioneel. Want wat nieuws is hoeft nog niet beter te zijn. Sowieso houden de bewoners veel tradities in ere. En het geringe aantal bewoners zorgt er voor dat hier de rust regeert. Echte rust. Die je niet hoeft te zoeken, maar je gewoon ontmoet. Wat goed past bij het bijzondere verleden van dit eiland.

Beste tijd:

Het eiland Gozo is het best in het voor- of najaar te bezoeken. De temperatuur is dan lekker, met veel zon en langs de kust een lekker briesje.

De winter is overigens ook geen probleem, het weer is dan ook erg zacht. Al kan het enkele uren, maar ook enkele dagen regenen tussen november en maart.

In de zomer wordt het erg warm, het kwik stijgt dan geregeld tot boven de 40 graden, met weinig wind.

Let op!

Een auto huren is hier eenvoudig. Hou er wel rekening mee dat er hier links wordt gereden dankzij het Engelse verleden. Het verkeer is erg rustig, dus een groot probleem is het niet. Bussen en dergelijke rijden niet al te vaak, waardoor het soms lastig is om te reizen.

Eilanden