Blue Lagoon op Comino

Deze azuurblauwe lagune is een heerlijke excursie op het eiland Comino

De Blue Lagoon op Comino is erg populair. En terecht, deze lagune op Malta behoort tot de mooiste baaien van de gehele Middellandse Zee. Maar dit eilandje biedt meer mooie baaien als je op ontdekkingstocht gaat. Waar je ook goed kunt zwemmen en relaxen.

Comino is een klein eiland op het Zuid-Europese land Malta. Het eilandje ligt tussen het hoofdeiland Malta en het kleinere Gozo. De belangrijkste attractie is de beroemde Blue Lagoon. Het omvat meerdere ondiepe baaien die liggen tussen rotspartijen, met ongekend helder water. Dat opvallend blauwgroen kleurt. Perfect om te zwemmen, snorkelen en duiken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Comino om te bezoeken.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is verreweg het meest bekend en het meest populair. Deze lagune ligt tussen Comino en het kleinere Cominotti in. Het water is extreem helder. Het is opvallend groenblauw van kleur omdat het hier erg ondiep is. Je kunt op diverse plekken het zeegras zien groeien.

Het strand van de Blue Lagoon in de vroege ochtend... ©Corno van den Berg / Drone

Het beste kun je zelf op verkenning gaan. Er zijn talloze plekje waar je je handdoek kunt neer leggen en waar je eenvoudig het water in kunt. Er is zelfs een piepklein strandje, wat overigens wel een hele mooie plek is. Zoals zo vaak is het motto: Wie het eerst komt… 

De temperatuur van het water is erg aangenaam; je moet hier simpelweg hebben gezwommen. Er is een behoorlijk groot deel van de lagune gedeelte afgezet waar boten niet mogen komen. En waar je zorgeloos kunt zwemmen. Urenlang als je wilt.

Langs de kant van de Blue Lagoon zijn diverse eet- en drinktentjes. Het eten en drinken hier is zeker niet goedkoop, maar het uitzicht is heel bijzonder. Hier vind je ook plekken waar je op ligbedden kunt zonnen; je kunt deze luxe bedden huren.

Iets verderop in de lagune stoppen de vele boten met toeristen. Hierdoor kan het soms wat onrustig worden, met veel herrie. En het water wordt daardoor troebeler, al trekt dit snel weer weg. 

Crystal Lagoon

The Crystal Cave en bootjes die lijken te zweven... ©Corno van den Berg / Drone

Crystal Lagoon ligt precies aan de achterkant van de Blue Lagoon. Deze lagune is veel rustiger dan de Blue Lagoon, maar minstens zo mooi. Je kunt er wandelend naar toe, maar het beste kun je alles zien vanaf het water. En dan zo vanaf de boot het water in springen. 

Lovers Cave

De naam Lovers Cave zegt het al. Dit is de grot der geliefden. Het is inderdaad een mooie grot voor stelletjes, maar eigenlijk voor iedereen. Je kunt er zwemmend naar toe, maar ook per boot.

Octopus Cave

Octopus Cave is een grot met een doorkijkje naar de open lucht. Deze grot is populair bij duikers, maar je kunt hier ook heerlijk snorkelen en zwemmen. Het water is opvallend helder, met name vlak voor de grot. 

Het is hier overigens opvallend ondiep; slechts enkele meters. En je kunt het zeegras op de zeebodem zien groeien. Met wat geluk zie je ook kleurrijke vissen.

Cominotti

Cominotti is een heel klein eilandje bij Comino. Het zorgt ervoor dat de Blue Lagoon en Comino afgeschermd blijven van de Middellandse Zee.

Dagtrip met boottocht naar Comino

Een boottocht naar Comino is erg gewild. Het zijn vooral dagjesmensen die hier komen om te zonnen, te zwemmen en voor andere activiteiten zoals snorkelen. Je hebt talloze soorten excursies. 

De meeste excursies van zowel Malta als Gozo zijn met relatief grote boten. Het beste kun je een kleiner bootje huren met een kapitein. Deze laat je de mooiste plekken zien, maar hij kan vooral vroeg in de ochtend op pad. Zodat je al voor negen uur bij de Blue Lagoon bent, als een van de eersten. Hieronder zie je alle boottochten naar Comino.

De vele baaitjes van Comino. ©Corno van den Berg / Drone

Rondvaartboot Comino

Er zijn diverse boottochten waarbij je langs de hoogtepunten van Comino wordt geleid. Deze tochten duren vaak een halve dag of en hele dag. Met diverse stops, waaronder in de Blue Lagoon. De boten kunnen klein en groot zijn. Hoe groter, hoe goedkoper, maar dan kun je niet overal komen. Daarnaast is het in mijn ogen iets te massaal voor zo’n mooi gebied.

Het voordeel van deze tochten is dat je veel van het eiland en de baaien ziet. Het nadeel is dat je niet al te veel vrijheid hebt. Ook is een nadeel dat deze boottochten vaak pas om tien uur arriveren, waarna het heel snel heel druk wordt. De dagtocht is aan te raden ten opzichte van een halve dagtocht. Simpelweg omdat je meer tijd ter plekke hebt.

Taxiboot naar Comino

Vanuit zowel Malta als Gozo gaan taxiboten naar de steiger op Comino. De boot brengt je naar het eiland waar je wordt afgezet. Op een later tijdstip kun je dan weer terug. Het geeft je veel vrijheid, maar laat je niet alle baaien zien vanaf het water. Wat eigenlijk wel een must is.

Privéboot naar Comino

Ik ging met een privé boot naar Comino, simpelweg omdat ik veel wilde zien en op tijd op pad wilde gaan. Hierdoor was ik al om half negen bij de Blue Lagoon. Waar het heerlijk rustig was. Daarnaast kun je de kapitein vertellen wat je wilt zien, hoelang je wilt snorkelen, waar je wilt wandelen en meer.

Comino op deze manier zien is zeker niet goedkoop, al kun je onderhandelen over de prijs. Zorg dat je op tijd bent, zodat je vroeg op Comino aankomt als het nog lekker rustig is. Dit zijn de excursies naar Comino.

Wandelen op Comino

Comino is niet groot en het eiland is dan ook eenvoudig te bewandelen. Het voordeel is dat je baai na baai ontdekt, waar je heerlijk kunt relaxen of zwemmen. Er zijn talloze plekken waar je het water in kunt om af te koelen. 

Er zijn eenvoudig begaanbare wandelpaden zodat je zelfs met flipflops op pad kunt, al zijn speciale waterschoenen handiger als je over de soms scherpe rotsen wilt lopen. 

Snorkelen op Comino

Snorkelen kan op talloze plaatsen rond het eiland. Hou er rekening mee dat hoe meer mensen, hoe minder vissen. Daarom zijn de rustigere plekken beter als je vissen wilt zien. 

Een van de meest populaire plekken is een scheur in de rotsen, waar je al snorkelend doorheen kunt zwemmen. Deze bevindt zich in de Blue Lagoon aan de achterkant. 

Duiken op Comino

Op diverse plaatsen op Comino kun je goed duiken. Al is hier nergens erg diep. Maar je kunt hier wel perfect de onderwaterwereld bekijken, en zien hoe het zonlicht de rotsen en grotten verlicht. 

Aan de buitenkant van het eiland ligt op 19 meter diepte een scheepswrak, dat populair is bij duikers. Het is een Maltese patrouille boot, de P31, die hier te water werd gelaten om als duikplek en koraalrif te fungeren. Door het heldere water kun je boot zelfs vanaf het wateroppervlak goed zien.

Overnachten op Comino

Strand bij Comino. ©Corno van den Berg

Al kun je hier ook overnachten in een luxe hotel. Het hotel van Comino ligt in Saint Nicolas baai, iets meer voor de upper class. Maar het ligt ook minder afgelegen dus je hebt hier echt rustig weer nodig.

Een verblijf in het hotel is niet goedkoop, maar heeft een paar grote voordelen. Je blijft dan achter als alle toeristen zijn verdwenen. Zodat je de rust en ruimte kunt ervaren van dit heerlijke gebied. En een heerlijke avond hebt op het mooiste plekje van Malta.

Daarnaast kun je dan vroeg in de ochtend het gebied verkennen. En zwemmen in het warme water van de Blue Lagoon bijvoorbeeld. Waarbij je vaak (bijna) alleen bent. Ook kun je hier dan goed wandelen over Comino, waarbij de temperatuur nog heerlijk is.

Vermijd andere toeristen op Comino

Comino is de meest populaire excursie op Malta. Mede hierdoor kan het tussen tien uur en vier uur in de middag erg druk worden. De meeste toeristen komen met speciale boten, waardoor de diverse baaien erg vol kan worden.

Vermijd de weekenden en het liefst het hoogseizoen. Als dit niet mogelijk is neem dan een boot die heel vroeg in de ochtend gaat. Of neem een taxiboot, het is de moeite waard.

Een van de talloze bijzondere rotsen bij Malta. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor Comino

Het eiland is het gehele jaar te bezoeken. Hou er wel rekening meer dat het in de zomer erg druk kan worden. Alsook in de weekenden in de andere jaargetijden. Met name na tien uur, maar vooral in de middag.

Daarnaast is het zinvol om naar het weer te kijken. Als er veel wind is zijn er veel golven die het zicht veel minder maken. En dan is ook het idyllische een stuk minder. En heb je zelfs kans dat je er niet naar toe kunt. Zonneschijn is ook wel gewenst, zodat je goed het heldere water in kunt kijken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Malta

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen