Waarom moet ik hier heen?

Calakmul ligt in de deelstaat Campeche in Mexico. Het is een uitgestrekt biosfeerreservaat met diep in de jungle een Mayastad, die in de 5e eeuw tot volle bloei kwam.

Het Calakmul biosfeerreservaat in Mexico is een oude Maya-stad middenin het regenwoud. De lokale naam is Reserva de la Biosfera Calakmul. Dit tempelcomplex is misschien wel het beste voorbeeld van hoe de Maya’s ooit in dit deel van de wereld leefden. En hoe hun cultuur opbloeide, alsook ten onder ging.

De rijkdom van de Maya’s in het Mexicaanse regenwoud, zoals dat in hun tijd was, is nog steeds aanwezig. De afgelegen ligging en de hoeveelheid diersoorten, zoals de wilde kalkoenen, brulapen, neusberen en katachtigen, maken het een aanrader. En deze dieren laten zich relatief eenvoudig spotten.

UNESCO Werelderfgoed

Zowel de ruïnes van de Mayastad als het biosfeerreservaat is een UNESCO beschermd Werelderfgoed. Deze plek is bijzonder door de rijke mix van cultuur en natuur. Al lijkt de natuur te winnen, want veel tempels zijn overwoekerd. Al worden geregeld de wortels en onkruid weggehaald om de tempels voor het nageslacht te bewaren.

Meer informatie: www.unesco.nl/erfgoed/oude-maya-stad-en-beschermde-tropische-bossen-van-calakmul-campeche

Corno’s reistips:

Een rondreis door Mexico kun je zelf organiseren of een pakketreis samenstellen en boeken via een reisorganisatie. Hieronder een aantal handige tips om je rondreis door Mexico te regelen.

 

Maya's