Copper Canyon

Grootste gebergte met kloven (of canyons) ter wereld

Copper Canyon behoort tot de mooiste plekken van Mexico. Het is een van de ruigste delen van het land. Het is een gebied dat je goed kunt bezoeken, al kan het behoorlijk avontuurlijk zijn.

De talloze canyons van Copper Canyon hebben bij elkaar opgeteld een lengte van 1.500 kilometer. En ze zijn gemiddeld meer dan 1.800 meter diep. Het totale gebied heeft een oppervlakte van 30.000 km2. Hij wordt vaak de Grand Canyon van Mexico genoemd. Maar Copper Canyon bestaat feitelijk uit zes kloven. Die bij elkaar vier keer zo groot zijn als de Grand Canyon.

Copper Canyon heeft de meeste steile kloven ter wereld. De cijfers zijn meer dan indrukwekkend. Daarnaast is Copper Canyon ook nog eens fraai om te zien. En ideaal om te wandelen.

Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Barranca del Cobre zoals het gebied officieel heet.  En ja, deze omgeving is indrukwekkend. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en wandelingen in Copper Canyon.

El Chepe, de Copper Canyon Trein

Met de trein door Copper Canyon.

El Chepe, zo wordt de trein door de kloof liefdevol genoemd. De officiële naam is Ferrocarril Barrancas del Cobre. Het is de meest populaire manier om de Copper Canyon te verkennen. 

De trein rijdt dwars door de kloof en legt in totaal 673 kilometer af. De route van El Chepe is van de stad Chihuahua naar Los Mochis. En weer terug natuurlijk. Met onderweg diverse stops waar je van de trein af mag. Zodat je de omgeving kunt verkennen. En zelfs kunt overnachten, zodat je de volgende dag je reis kunt vervolgen. In de diverse dorpjes kun je tevens een auto huren om de omgeving te verkennen.

Bij elke stop zie je veel lokale verkopers die van alles aanbieden. Zoals vers fruit, drankjes en souvenirs als geweven manden en aarden potten. 

Verkopers bij de trein door Copper Canyon.

El Fuerte

El Fuerte is de eerste stop als je de trein van Las Mochis neemt. Dit koloniale stadje is een heerlijke plek om een nacht of twee door te brengen. Bezoek onder meer het Cerro de la Mascara. Hier zijn meer dan 300 rotstekeningen gevonden van de oorspronkelijke bewoners. 

Ook loopt hier de Rio Grande. Deze rivier eindigt uiteindelijk in de Stille Oceaan. Je kunt naar de oever van de rivier lopen. Neem wel muggenspray mee, want je vindt hier veel bijtgrage insecten.

Bahuichivo

Bahuichivo biedt toegang tot de beroemde Urique Canyon. Deze kloof staat bekend als een van de meest steile in Copper Canyon. Er zijn diverse wandelingen mogelijk. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Een fraaie wandeling voert naar Cerocahuia Falls. Deze waterval ligt op ongeveer een uur lopen, enkele reis. Ook kun je hier diverse excursies boeken om het gebied te verkennen.

Een van de vele uitkijkpunten in Copper Canyon.

Batopilas

De weg naar Batopilas behoort tot de mooiste in Copper Canyon. Met veel bochten, ravijnen en uitzichten. Als je snel wagenziek wordt is een pilletje zeer handig. 

In het pittoreske Batopilas zie je nog opvallend veel traditionele kleding bij de lokale bevolking. 

Divisadero

Divisadero is een populaire plek om te stoppen. Mede door de wandeling de kloof in, die als zwaar te boek staat. Ook heb je hier een bijzonder uitzicht op de kloof waar het stadje in ligt.

Creel

Creel wordt vaak als uitvalsbasis gebruikt voor een bezoek aan Copper Canyon. Het stadje ligt op een hoogte van 2.240 meter. Je kunt talloze tours boeken. Waaronder een naar Recohuata Hot Spring, dat op 22 km van Creel ligt. Alsook een tocht naar de vreemde paddenstoelenrotsen in de omgeving.

De Tarahumara bij Valle de las Ranas in Copper Canyon.

Ook kun je excursies naar Valle de los Hongos en Valle de las Ranas boeken waar de Tarahumara indianen leven. Deze culturele tours geven een kijkje in de keuken van deze stam die hier al eeuwen leeft.

Basaseachi National Park

Basaseachi National Park ligt in de Candameña Canyon. Deze kloof herbergt onder meer de Basaseachic Falls. Deze waterval is met 246 meter de op een na hoogste waterval van Mexico. Als je naar de waterval toe wandelt heb je onderweg diverse uitkijkpunten. Vanwaar je de waterval elke keer net even anders kunt bekijken.

Copper Canyon Adventure Park

Als je lekker actief wilt zijn is de Copper Canyon Adventure Park iets voor jou. Je vindt hier diverse attracties. Waaronder een Via Ferrata, een kabelbaan van ruim 2,7 kilometer en de Zip Rider. Deze zipline is een van de langere in de wereld. Waarbij je een grote snelheid behaalt; tot boven de 100 kilometer per uur. En dat in een omgeving die je niet snel vergeet. Je kunt kiezen, maar alle attracties laten Copper Canyon op een bijzondere manier zien.

Een van de kerkjes onderweg, in de Valle de las Ranas.

Wandelen in Copper Canyon

Als je wilt wandelen in Copper Canyon is een gids erg handig. Het lastige is dat veel wandelroutes niet erg goed zijn aangegeven. En dat de kaarten niet erg accuraat zijn. Er zijn talloze routes om te kiezen. 

Een paar van de meest populaire is de 52km lange wandeling van Batopilas naar Urique. Net als de wandelroute van Cusarare naar Divisadero, die ongeveer even lang is. Over beide wandelingen kun je drie dagen doen. Neem de tijd, dit zijn de mooiste stukken van Copper Canyon.

Beste tijd voor Copper Canyon:

Copper Canyon kun je het gehele jaar bezoeken. Zeker als je je trip goed voorbereid.

Winter

Ook in de winter is het hier fraai, al kan het hier dan fris zijn. En kunnen sommige wegen afgesloten zijn door ijs en sneeuw. Maar het is hier dan opvallend rustig met toeristen.

Voorjaar

Het voorjaar is een goede tijd voor een bezoek. Van eind februari tot en met mei is het meestal droog. En zie je hier bloemen groeien. Maar het kan ook winderig zijn, waardoor sommige attracties gesloten kunnen zijn.

Zomer

De zomer is het regenseizoen. Van juni tot eind augustus regent het hier dan vaak, maar meestal niet te lang. Watervallen zijn dan op hun sterkst en het is overal groen. Maar het is dan ook warm en klam.

Najaar

Het najaar is perfect door het warme weer. Terwijl er in september en oktober geen weersextremen te verwachten zijn.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Mexico

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Mexico

Bekijk alle artikelen