Waarom moet ik hier heen?

Mitlá is een tempelstad van de Zapoteken. Mitlá is afgeleid van Mictlán, 'plaats van de doden'. Het ligt in de Oaxaca-vallei in Mexico en is UNESCO-Werelderfgoed.

Mitlá is anders en heeft een bijzondere geschiedenis. Hier speelden de Zapoteken een belangrijke rol. Ze behoorden tot de oorspronkelijke bevolking van Mexico, in de deelstaat Oaxaca. Voor de komst van de Spanjaarden hadden ze een hoogontwikkelde cultuur in Zuid-Mexico, met als meest bekende plek hun hoofdstad Monte Albán.

In de tijd van de Zapoteken heette de stad Lyobaa. Maar rond 100 na Chr. veroverden de Mixteken de stad. Ze noemden hem Mictlán; plaats van de doden. Volgens archeologen werd de stad in 1494 onderworpen door de Azteken. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw in Mexico voet aan wal zetten was Mitla een vooraanstaande stad met tempels en paleizen.

De ruïnes zijn ook de stille getuigen van de rijke historie. In Mitlá bevindt zich o.a. de Zuil van het Leven. Bezoekers omarmen de zuil om te berekenen hoe lang ze nog te leven hebben. Je vindt de ruïnes van Mitlá bij het plaatsje San Pablo Villa de Mitla.

Meer informatie: www.unesco.nl/erfgoed/prehistorische-grotten-van-yagul-en-mitla-de-centrale-vallei-van-oaxaca

Corno’s reistips:

Een rondreis door Mexico kun je zelf organiseren of een pakketreis samenstellen en boeken via een reisorganisatie. Hieronder een aantal handige tips om je rondreis door Mexico te regelen.

Zapoteken