Naica Crystal Cave

Grot met de grootste kristallen ter wereld

De Naica Crystal Cave is relatief onbekend. Cueva de los Cristales, oftewel Cave of the Crystals in Naica in Mexico is uniek op de wereld.

Grotten kennen we allemaal. En hebben we wel eens bezocht, meestal op vakantie. Maar zo mooi als Naica Crystal Cave in Chihuahua in Mexico zie je ze zelden. Of eigenlijk nooit.

Volgens velen is Naica Crystal Cave de mooiste grot ter wereld. Dit is een relatief onbekende grot in de Chihuahua-woestijn in Mexico. De naam zegt het al: Hier vind je de grootste kristallen ter wereld. Helaas is de grot schadelijk voor mensen. Daarom is hij niet open voor het publiek, al zijn er wel plannen.


De mijn in Noord-Mexico staat bekend om de reusachtige kristalformaties. De grootste werden pas in 2000 gevonden bij toeval, door twee mijnwerkers. Helaas is hij niet open voor publiek, vanwege het gevaar.

Onderzoekers in de Naica grot. ©Naica Project

Naica Crystal Cave: Mooiste grot ter wereld

Maar echt verbaasd waren de twee niet, want al in 1910 werd bij de ontginning van de Naicamijn de Grot van de Zwaarden (Spaans: Cueva de las Espadas) gevonden. Die het aankijken ook meer dan waard was. De Naicamijn wordt al langer ontgonnen vanwege de lood- en ijzererts in de grond.

Een beeld van de Naica mijn. ©Naica Project

Deze net ontdekte ondergrondse grot bevindt zich 120 meter onder de oppervlakte. Deze kamer heeft een diameter van 80 meter en hier werden seleniet-kristallen met lengtes tot 2 meter gevonden. Die maximaal 25 cm dik waren. De grot werd bruut ontgonnen, waardoor er nu niets meer van over is.

Twee mijnwerkers ontdekten echter in 2000 een nieuwe grot. Deze lag op 290 meter diepte en was veel groter. Een tot dan toe onbekende wereld ging voor ze open. De kristallen in deze grot waren veel groter: sommige zijn 11 meter lang met een diameter van 2 m. En een gewicht van ongeveer 55 ton.

Een onderzoeker met bijzondere kleding in Naica. ©Naica Project

Levensgevaarlijke mijn

Let wel: dit is een zeer extreme mijn. Die je niet zomaar kunt bezoeken. Een team van internationale wetenschappers ging er recent kijken. De temperatuur was gemiddeld 48.8 graden, terwijl de luchtvochtigheid meer dan 80 procent is. Deze mijn is één van de gevaarlijkste ter wereld. Zonder speciale pakken en apparatuur ben je binnen enkele minuten dood. Bang dat deze grot zal worden overlopen hoef je dus niet te zijn.

Juanma Garcia Ruiz van het Instituto Andaluz de Las Ciencias de la Tierra was één van de onderzoekers. Hij vindt dat de grotten veel beter moeten worden beschermd en probeert de overheid van Mexico te overtuigen om Naica onder het Werelderfgoed van UNESCO te laten vallen. ,,Het is echt één van de absolute wonderen in de wereld,” aldus Ruiz. De grot heeft een hoefijzervorm.

Een onderzoeker bij de megakristallen. ©Naica Project

Na zijn ontdekking werd hij passend Grot van de Kristallen (Cueva de los Cristales) gedoopt. Om deze grot te beschermen is besloten alleen onderzoekers toe te laten. Al zijn er plannen om bezoekers in bepaalde delen te laten zien. Of om een exacte kopie te maken.

Meer informatie: www.naica.com.mx

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Mexico

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Mexico

Bekijk alle artikelen