CuliAir: Dineren in een luchtballon

Skydining in het enige luchtballon restaurant ter wereld

CuliAir is een excursie waarbij je gaat dineren in een luchtballon. Je stapt in heteluchtballon om daarna te gaan vliegen.  Op grote hoogte krijg je maar liefst vijf gangen geserveerd. Deze trip is inclusief een heuse kok, zij maakt alles in de lucht klaar. Het is een uniek concept in Nederland dat ik maar eens ga proberen. Dit is een recensie van CuliAir, een excursie van meesterkok Angélique Schmeinck.

Het concept heet Sky Dining en is opgezet door Angélique. Het heet de naam CuliAir meegekregen, een samenvoeging van Culinair en Air. Angélique is onder meer bekend van 24Kitchen op televisie, maar ook van diverse kookboeken. Ze is een van de slechts twee vrouwelijke meesterkoks in Nederland.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Al kan ik me er vooraf niet al te veel bij voorstellen: Dineren in een luchtballon. Ik heb al eerder in een luchtballon gezeten en weet hoe krap de ruimte in het mandje is. En om daar te eten lijkt me lastig, laat staan te koken. In een zeer korte tijd denk ik.

Het opblazen van de ballon. ©Corno van den Berg

Daarnaast heeft het net geregend en is er onweer in de buurt. Maar de ballonvaarder heeft al de gehele dag contact met een meteoroloog die hem van de juiste data over regen, wind en onweer voorziet. En ondanks een regenbuitje bij aankomst verzekert hij me dat het door gaat. Al met al laat ik me graag verrassen.

Hoe ziet de excursie van CuliAir er uit?

CuliAir is het enige luchtballon restaurant ter wereld. Bij aankomst krijg je uitleg over de vlucht, of eigenlijk de vaart. Je ‘vaart’ met een luchtballon, het heet niet ‘vliegen’. Na de uitleg word je voorbereid op de vaart. Angélique neemt me mee de lucht in en schotelt je in totaal vijf gerechten voor. Waarbij zelfs de hete lucht van de ballon wordt gebruikt om te koken. Zij is ook degene die meegaat in de luchtballon. En kookt terwijl we in de lucht zijn.

Ondertussen arriveert de luchtballon op een grote trailer. Deze wordt langzaam uitgepakt, waarbij de bak aan het doek wordt bevestigd. Het doek van de ballon wordt op het grasveld uitgelegd. Deze is maar liefst 50 meter lang. Waarna ventilatoren koude lucht in de ballon blazen. Deze wordt later verhit door de branders, waarna de ballon kan vertrekken.

De kapitein geeft instructies over de veiligheid. Met name over het opstijgen en het landen. Hij noemt het een sportieve landing, als de mand schuin gaat en je enkele meters over de grond schuift. Waarbij je je goed moet vasthouden aan de speciale lussen in de mand, zodat je er niet uitvalt. Al is deze hoog genoeg om er niet zomaar uit te vallen natuurlijk.

Zo mooi is het dineren met een luchtballon. ©Corno van den Berg

We moeten instappen in de sportieve houding. Oftewel klimmen en klauteren in de mand. Ik zit op mijn knieën als de ballon langzaam horizontaal komt te staan. De gehele ballon zit vast aan de auto, dus we vertrekken nog niet. Langzaam gaat ook de mand horizontaal en staan we rechtop. De piloot maakt de kabel los van de auto en de ballon gaat de lucht in.

De snelheid hangt af van de wind, maar wij gaan al snel zo’n 40 kilometer per uur. De piloot heeft contact met mensen op de grond en kan op een Ipad zien waar we precies heen vliegen. Alsook allerhande weer informatie zien. Af en toe doet hij de brander aan, waardoor we snel weer stijgen. Op sommige stukken varen we op 150 meter hoogte, dan stijgen we tot maar liefst 2,5 kilometer. Boven de wolken. Waar het opvallend muisstil is.

Culiair boven de wolken. ©Corno van den Berg

Wat krijg ik voor eten tijdens de ballonvlucht?

De vlucht duurt in totaal anderhalf uur, al is dat nooit vooraf precies vast te stellen. Het hangt van de wind af bijvoorbeeld. Het menu wisselt wel per seizoen, maar ik geef hier mijn menu zodat je een idee hebt wat je ongeveer kunt verwachten.

Amuse Royale

voor de vaart krijg ik een Amuse Royale, zoals Angélique hem noemt. Het is Cavaillon meloen met avocadocrème en Twentse geitenkaas en furikake. die op de grond wordt bereid door Angélique. Met daarbij een sprankelende Crémant de Limoux. Anderhalf uur is precies genoeg tijd voor Angélique om een voorgerecht en twee hoofdgerechten te bereiden.

Dineren boven de wolken in een luchtballon. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Bereid in de luchtballon

Zodra we de lucht in zijn gaat Angélique aan de gang met een kreeftcocktail met mousse van gekarameliseerde bospeen, zeekraal en oesterblad. Deze wordt op grote hoogte geserveerd op je eigen tafeltje. Wat er bizar uitziet.

Bereid in de hete lucht van de luchtballon

Het meest bijzondere zijn de twee gerechten die letterlijk in de luchtballon worden gegaard. De zeebaars wordt de ballon in gehezen om te garen, net als het Hollands lam. In de nok is het ongeveer 85 tot 95 graden. 

Via een katrol komt de vis na ongeveer twintig minuten in speciale ijzeren roosters weer naar beneden.Na 20 minuten wordt de zeebaars uit de nok van de ballon gehaald en opgemaakt met pipperade, groene asperges, gekonfijte trostomaten en een heerlijke Bouillabaisse saus.

Het lam wordt geserveerd met artisjok die Angélique op het fornuis buiten de luchtballon bakt. Net als de cantharellen. het wordt afgemaakt met dragon moussaise.

Dessert op de grond

De veilige terugkomst op aarde wordt gevierd met champagne, maar ook met een dessert. Een crémeux van witte chocolade en passievrucht, ananas met specerijen en regenboog meringue. En een siroop van basilicum. Het is inmiddels donker als we proosten, een perfecte afsluiting van de dag.

Sfeer aan boord van de luchtballon. ©Corno van den Berg

De luchtballon is aangepast voor het dineren

Een van de vragen die ik had was: Hoe dineer je in een luchtballon? De luchtballon is aangepast. Als we eenmaal in de lucht zijn kan ik een tafeltje opklappen dat buiten de mand hangt. Daarop gaat de wijnfles, mijn wijnglas en bestek. En ja, hier kan ook het gerecht op worden geserveerd. En het levert bizar mooie foto’s op.

Eerste gerecht bij Culiair in de lucht. ©Corno van den Berg

Angélique hangt zodra we in de lucht zijn haar kookgerei aan de draagbalk van de luchtballon. En garneert de gerechten en bakt op een soort buitenboord gasfornuis. Ook deze is buiten de mand geplaatst. Ze bakt hier cantharellen op alsook de groene asperges en andere ingrediënten voor de gerechten. 

Vervolgens maakt ze de gerechten op, net als in een gewoon restaurant. En het wordt geserveerd met een bijpassende wijn. Waar je zoveel van mag drinken als je wilt. Al ben ik ook druk met het kijken naar de horizon, want het uitzicht is magisch. En verandert per minuut. In de verte zijn de regenbuien en zelfs de donderwolken nog te zien, maar de zon schijnt en gaat langzaam onder.

Koken bij het laatste daglicht. ©Corno van den Berg

Het eten en drinken is veel lekkerder en diverser dan ik had verwacht. Het zijn complete gerechten, vol van smaak en in combinatie met de wijnen perfect. Waarbij je dineert in een omgeving die ik nooit meer zal vergeten. We landden uiteindelijk op 5 km van de grens met Duitsland. Waarna we met busjes terug naar onze auto worden gebracht.

Meer informatie over prijzen, data en ballonvaarten met CuliAir?

Check dan de website

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen