blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Rheezermaten

Lekker wandelen langs de Vecht

De Rheezermaten is een natuurgebied in het Vechtdal Overijssel. Het ligt bij de plaatsen Rheeze, Diffelen en Hardenberg langs de rivier de Vecht. Je kunt hier genieten van de meanderende Vecht. Ik ging er wandelen op een mooie zomerdag. Dit zijn de bezienswaardigheden van Rheezermaten en de beste tips voor jouw bezoek. 

Nieuwe natuur is hip. Mensen hebben jarenlang geprobeerd rivieren recht te maken, zodat het water snel kon worden afgevoerd. Maar de laatste jaren krijgt Moeder Natuur meer en meer de vrije hand, waarbij de rivieren weer een natuurlijke loop aannemen. Met als bewijs veel wilde bloemen en dieren. 

Op sommige delen is de kust van de Vecht heel ruig. ©Corno van den Berg

Zo ook bij Rheezermaten, een nieuw initiatief van Staatsbosbeheer. Dit natuurontwikkelingsgebied is nog niet zo bekend, maar heeft veel potentie. Het idee is om de bijzondere rivieren de ruimte te geven in de provincie Overijssel. Daarbij hoort natuurlijk de Vecht, die zich door het landschap slingert. Met name bij Rheeze en Diffelen kun je hier nog struinen door de uiterwaarden met onder meer wilde koeien. 

Vechtpark Hardenberg

Het Vechtpark Hardenberg is een perfect vertrekpunt voor een wandeling door Rheezermaten. Er is een parkeerplaats alsook een brug over de Vecht, waarbij je goed in het water kunt kijken. Je ziet vaak vissen zwemmen in het heldere water. Met wat geluk zie je soorten als brasem, voorn, winde, baars, roofblei en snoek. 

Een heikikker laat zich bekijken. ©Corno van den Berg

Natuuractiviteitencentrum De Koppel

Voor informatie over de Rheezermaten en het Vechtdal kun je hier goed terecht. Ook is er informatie over wandelroutes en fietspaden. Maar ook over de natuur in het algemeen kun je vragen stellen aan de medewerkers. Daarnaast kun je er wat te eten en te drinken halen voor onderweg of na de wandeling.
Adres: Vechtstraat 8, Hardenberg

Rheeze

Het esdorp Rheeze kun je tijdens je wandeling eenvoudig bezoeken. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Je vindt hier diverse eeuwenoude boerderijen die in Saksische stijl zijn gebouwd. Een van mijn favoriete stops is het Thee en Koffiehuis De Rheezerkamer, waar je iets kunt eten en drinken om je benen rust te geven.

Overnachten in de omgeving van Rheezermaten

Je kunt hier natuurlijk een dagexcursie doen, maar ik merkte dat het heerlijk was om de tijd te nemen. Ik verbleef meerdere dagen in deze regio, waarbij ik sliep in verschillende hotels en appartementen. De keuze is groot, ook zijn er goede hostels en boerderijen met slaapkamers met alle faciliteiten.
Bekijk de leukste accommodaties bij Rheezermaten 

Wandelroute Rheezermaten

Een stel geniet van de schoonheid van de Vecht. ©Corno van den Berg

Een deel van het Vechtdalpad loopt door de Rheezermaten. Deze hele wandeling is 86,7 kilometer lang, maar een deel loopt van Hardenberg naar Rheeze langs de rivier. Het is nog geen 3 kilometer lang, enkele reis. Ik liep het aan het einde van de dag en hoorde en zag talloze vogels als roodborsttapuit, gekraagde roodstaart en ooievaar. Ook vlinders en andere insecten lieten zich veelvuldig bekijken.
Meer informatie: Vechtdalpad

Meer artikelen over Overijssel