Drenthe

Drenthe is een heerlijke diverse provincie, waar rust en ruimte overheersen

Drenthe biedt een heerlijke mix van natuur, maar ook van veel cultuur. Je kunt hier eenvoudig rondstruinen, alsook een rondreis per fiets of auto maken. En om lekker te wandelen. Je kunt hier nog volop genieten in de buitenlucht, onder meer in de vele natuurgebieden. Maar ook het rijke verleden van de provincie kom je overal tegen. Waardoor een reis lekker afwisselend is.

Al jaren is Drenthe is een populaire regio in Nederland voor vakantiegangers. Al kan natuurlijk een midweek of weekend ook. Je vindt in deze provincie talloze attracties en excursies. Ik heb een aantal populaire en minder bekende plekken op een rij gezet. Met onder meer de mooiste bezienswaardigheden volgens mij van Drenthe.

Nationaal Park Dwingelderveld

Een van de vennetjes in het Dwingelderveld. ©Corno van den Berg

Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied in West-Europa. Dit nationaal park staat bekend om zijn vele vennetjes; ruim veertig. Ook vind je hier veen en logischerwijs veel heide. Je kunt hier heerlijk wandelen over de paden, waarvan sommige bestaan uit planken boven het water. 

Een paar bekende plekken hier zijn het Lheebroeker Zand (met veel jeneverbessen), de Davidsplassen (met planten als veenpluis en zonnedauw) en de Ruiner Schaapskooi. Bij het bezoekerscentrum krijg je veel informatie over de wandelroutes en de dieren die hier leven. Waaronder de adder, ringslang en gladde slang, als ook over veel bijzondere soorten vlinders. Ook kun je hier een ree zien als je vroeg op pad gaat. Je vindt dit nationaal park in de driehoek Dwingeloo, Ruinen en Beilen.

Zie mijn tips voor het Nationaal Park Dwingelderveld

Fochteloërveen

Kraanvogels in het Fochteloërveen.

Het Fochteloërveen is een van de best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Het is het laatste overgebleven stuk van het ooit machtige Drents-Friese hoogveen. Het huidige moerasgebied is de enige plek in Nederland waar de Europese kraanvogel broedt. Ook het korhoen kwam hier voor, maar is inmiddels uitgestorven. Andere bijzondere dieren zijn vogels als bosruiter, paapje en slangenarend. Laatstgenoemde verblijft af en toe in de zomer in het Fochteloërveen. 

Slechts een deel van het natuurgebied is toegankelijk. Er is een fietspad en slechts enkele voetpaden. Waarbij je onder meer een kijkhut voor vogels aan doet. Nabij Ravenswoud vind je een uitkijktoren. Deze is zeker aan te raden, omdat je dan een heerlijk zicht hebt over het gebied. Het Fochteloërveen ligt bij het dorp Veenhuizen, op de grens van Drenthe en Friesland.

Lees mijn tips voor het Fochteloërveen

’t Nije Hemelriek

't Nije Hemelriek ©Anita Lammersma

Een zwemvijver, midden in de bossen: dat is ’t Nije Hemelriek. Je vindt hem bij Gasselte in de boswachterij Gieten-Borger. Je mag hier gratis zwemmen, maar je kunt hier ook heerlijk wandelen. Het meer ligt fraai in de bossen en is perfect voor foto’s. Je vindt hier ook de veel grotere speelplas ’t Gasselterveld.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp, maar werd later door de Duitsers overgenomen. Het kamp diende als voorportaal. Van hier werden 102.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen. Onder meer Anne Frank en haar familie hebben hier gezeten.

Tegenwoordig is het een museum waar de geschiedenis van het kamp wordt getoond. De meeste originele gebouwen zijn verdwenen. Alleen de commandantswoning en de aardappelkelder zijn er nog. Wel zijn sommige gebouwen gedeeltelijk gereconstrueerd. Vanuit het museum kun je met een pendelbus naar het voormalig kampterrein. Ook kun je de educatieve wandelroute nemen. Je vindt de ingang van het museum bij Hooghalen.

Meer informatie: kampwesterbork.nl

Nationaal Park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een mix van natuur en cultuur. De Drentscha Aa is een beek die over de Hondsrug loopt. En al eeuwenlang mens en dier van water voorziet. Hier is goed het oude landschap van Drenthe nog te vinden. Denk aan heidevelden, zandgronden en houtwallen. Je vindt hier talloze beken, maar ook esdorpen. Dit zijn dorpen die ooit zijn ontstaan op de rand van droge zandgronden en natte weidegebieden.

Ook vind je hier hunebedden, grafheuvels en galgenbergen. Je kunt het gebied zelf ontdekken per auto. Meer zeker ook per fiets en te voet. Dan pas zie je hoe bijzonder de Drentsche Aa is. Er worden veel excursies georganiseerd, waarbij je met een gids op pad kunt. Bijzonder is de Schaapskooi van Balloo, waar ook een informatiecentrum te vinden is.

Meer informatie: drentscheaa.nl

Gevangenismuseum in Veenhuizen

Het Gevangenismuseum is bijzonder. Hier kun je zien hoe mensen door de eeuwen heen vast hebben gezeten. Waarbij je onder meer een pijnbank kunt zien. Het meest bijzondere is het radbraakkruis, waarmee de doodstraf werd voltrokken. Ook is er een modern cellenblok. Een bezoek geeft je veel inzichten in hoe gevangenen leven. Toen en nu. Het Gevangenismuseum bevindt zich in Veenhuizen. 

Meer informatie: gevangenismuseum.nl

Leekstermeer

Het Leekstermeer.

Het grootste meer van Drenthe is het Leekstermeer. Deze parel ligt op de grens met de provincie Groningen. Dit meer is erg ondiep, maar je kunt er wel kanoën. Ook is er en zeilschool en kun je kleine boten huren. 

Ook vind je hier het natuurgebied De Onlanden. Je kunt kanoën door dit moerasbos. Waar je opvallend veel vogels kunt zien onderweg. Het meer wordt gevoed door het Leekster Hoofddiep, de Leutingerwolderpolder, de Rodervaart en de Roderwolder Matsloot. 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een bonte mix van bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Niet iedereen weet dat dit een van de grootste natuurgebieden van Nederland is. Het is maar liefst 6.000 hectare groot. Er zijn meerdere bezoekerscentra; in Appelscha, Diever en Hoogersmilde. Hier kun je allerhande informatie krijgen over de excursies met een boswachter bijvoorbeeld.

Een van de attracties is het bekende Hunebed van Diever, ook wel Hunebed D52 genoemd. Je kunt het eenvoudig bezoeken; met de auto als te voet. Of per fiets. Want dit gebied laat zich perfect verkennen per fiets of wandelend. Er zijn talloze wandelroutes en fietsroutes.

Hunebedcentrum in Borger

Hunebed in Drenthe.

Het Hunebedcentrum in Borger is de moeite waard als je alles wilt weten van de Hunebedden. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Volgens archeologen zijn ze gebouwd door het Trechterbekervolk. Zij gebruikten immense zwerfkeien die tijdens de laatste IJstijd vanuit Scandinavië hier naar toe gebracht door het oprukkende ijs.

In het Hunebedcentrum kun je informatie krijgen over de tientallen hunebedden in de regio. In een straal van 30 kilometer vind je er meer dan genoeg. Naast het Hunebedcentrum staat het bekende hunebed D27. Dit is de grootste van allemaal; hij is maar liefst 22,6 meter.

Meer informatie: hunebedcentrum.eu

Overnachten in Drenthe

Een weekendje of midweek Drenthe is leuk. Je kunt eenvoudig online een plek om te verblijven boeken. Er zijn diverse leuke kleine hotels, gezellige Bed & Breakfasts en goed appartementen.  

Bekijk de leukste accommodaties in Drenthe

Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen in Drenthe.

De Koloniën van Weldadigheid staan sinds 26 juli 2021 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het was een uniek project aan het begin van de negentiende eeuw.  Generaal Johannes van den Bosch zag een grote armoede in ons land na de Franse overheersing in die tijd. Hij richtte de Maatschappij van Weldadigheid op. Deze zette diverse projecten op in Drenthe, Overijssel en Wortel in België.

In kolonies kregen in totaal zo'n 1.400 arme gezinnen de kans om een nieuw leven op te bouwen. Er kwamen eigen scholen en allerlei mogelijkheden om te werken en zo geld te verdienen. Ook kwamen er strafkolonies voor klaplopers en bedelaars.

Je vindt de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en het Vlaamse Wortel. Je kunt deze delen van de Koloniën van Weldadigheid bezoeken. Dit kan zelf, maar ook met een gids.

Meer informatie: Koloniën van Weldadigheid

Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo is de bekende dierentuin in Emmen. Het is ook een attractiepark waar je van alles kunt beleven. Het meest bekend zijn de jungle van Jungola, het poolgebied Nortica en de savanne van Serenga. De boottocht over de rivier is magisch voor kinderen en volwassenen. Ook vind je hier diverse shows en presentaties.

Meer informatie: wildlands.nl

Drents Museum

Het Drents Museum is beroemd om haar internationale tentoonstellingen. Bijvoorbeeld over de Maya’s en het Terracotta Leger van Xi’an. Maar dit museum heeft ook veel informatie over de Drentse cultuurgeschiedenis. Het meest bekend zijn de veenlijken. Waaronder het Meisje van Yde.

Meer informatie: drentsmuseum.nl

Monumentendorp Orvelte

Orvelte is een levend monumentendorp. Het wordt vaak het oerdorp van Drenthe genoemd. Je vindt hier diverse rietgedekte Saksische boerderijen. Waar nog gewerkt wordt. En die je van binnen kunt bekijken. Zoals de houtzagerij en het Bakkershoes.

Ook zijn er veel live demonstraties. Zoals een smid, een klompenmaker en een biologische boer die kaas maakt. Je kunt hier winkelen en allerlei lekkernijen proeven. Het dorp is vrij toegankelijk.

Bekijk de leukste accommodaties in Orvelte

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen