blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Fochteloërveen

Uniek stuk hoogveen in Nederland

Het Fochteloërveen is een bijzonder stuk hoogveen op de grens van Drenthe en Friesland. Het is een heerlijke plek om te wandelen en fietsen, waarbij je kans hebt op een elegante diersoort. De Europese kraanvogel is hier vaste gast, het dier nestelt hier zelfs al sinds 2001. Er leven ook diverse andere dieren in dit stuk bijzondere natuur in Nederland. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan het Fochteloërveen.

De naam is fraai en past bij een ruig gebied. Het Fochteloërveen is bekend bij wandelaars en natuurliefhebbers. Dit bijzondere stuk hoogveen is het laatste van het ooit immense Drents-Friese hoogveen. De mens heeft in het verleden veel turf afgegraven, het werd als brandstof gebruikt.

Dit hoogveen ontstaat door regenwater dat blijft staan en waar een bijzondere plant groeit: veenmos. Dit plantje sterft aan de onderkant langzaam af, maar groeit bovenop verder. Zo ontstaat het hoogveen. Bijzonder is dat onderste delen van het mos niet dood gaan. Dit komt door het zuurstofarme water. Hierdoor kan er geen boom groeien. 

Je kunt het natuurgebied op diverse manieren bezoeken. Er zijn diverse wandelroutes, maar ook fraaie fietsroutes om het gebied te verkennen. Dit zijn de bezienswaardigheden en mooiste routes om zelf te doen.

Uitkijktoren de Zeven

De Uitkijkpunt de Zeven. ©Corno van den Berg

Als je naar de uitkijktoren loopt (of fietst) begrijp je snel waarom deze de Zeven wordt genoemd. Al heet hij officieel Uitkijktoren Kolonieveld. Deze 18 meter hoge uitkijktoren laat je uitkijken over de vlaktes.

Hier kun je met wat geluk kraanvogels zien in het voorjaar en de zomer, maar ook andere vogels als paapje en grauwe klauwier. Maar het is vooral een goede plek om de dynamiek van het veen te zien, met opvallend veel water. Je kunt deze uitkijktoren bereiken via het fietspad bij de Lycklemevaart.

Uitkijktoren Esmeerweg

Ook langs de Esmeerweg vind je een uitkijktoren. De officiële naam is Uitkijkpunt Stallaan, maar hij wordt in de volksmond Uitkijktoren Esmeerweg genoemd. Hier worden ook geregeld kraanvogels gezien, al heb je wel een verrekijker nodig. Deze uitkijktoren is eenvoudig te voet te bereiken vanaf deze weg. Neem de tijd voor deze plek, het is de moeite waard.

Wandelen in het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is uitermate geschikt om te wandelen. Er zijn diverse wandelroutes. Ik heb meerdere wandelpaden gedaan. Dit zijn mijn tips om te hiken in het Fochteloërveen.

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe (3,75 km)

Een van de vennen in het Fochteloërveen. ©Corno van den Berg

Wie een goed beeld van het hoogveen wil krijgen ziet op deze wandeling hoe vochtig dit gebied is. Het wandelpad slingert door het veen. Waarbij je veel planten kunt zien, waaronder ook heide met veel vlinders. Als je een zonnige dag hebt kun je dieren zien als adder, gladde slang en ringslang die liggen te zonnen. Vergeet ook de Vogelkijkhut niet even te bezoeken.
Het vertrekpunt is de parkeerplaats Brunstingerplas.

Wandelroute kampen Oranje en Ybenheer (2,5 km)

De kampen Oranje en Ybenheer lagen aan de rand van het Fochteloërveen. Ze stammen uit 1940 en deden dienst als werkkampen, gevangeniskamp en woonkamp. In de jaren zestig zijn de meeste kampen in ons land afgebroken. Zo bleef er niets van deze barakkenkampen over. Bij deze twee kampen wel.

De wandeling voert langs diverse informatieborden, maar ook langs het hoogveen. Zodat je een goed beeld krijgt van de omgeving en de geschiedenis. Het pad is half verhard en dus toegankelijk met een rolstoel, rollator of buggy. 
Het vertrekpunt is de parkeerplaats Kamp Oranje in Fochteloo.

Fietsroutes door het Fochteloërveen

Ook per fiets kun je het hoogveen goed verkennen. Waarbij je natuurlijk diverse keren kunt afstappen voor een foto, of om het landschap even goed in je op te nemen. Dit zijn een paar mooie fietspaden.

Fietsroute Fochteloërveen (30 km)

Fjordenpaarden in het Fochteloërveen. ©Corno van den Berg

Dit is de meest populaire fietstocht in het gebied. Hij begint officieel bij het Gevangenismuseum Veenhuizen, maar je kunt ook bij het Esmeer beginnen. Dit meer staat bekend om zijn vele vogels. Ook passeer je de Uitkijktoren Esmeerweg voor een stop.

Op de Bonghaar worden opvallend vaak slangen gezien. Zeker als de zon schijnt in de ochtend. De koudbloedige reptielen warmen zich dan op. Ook fiets je langs Uitkijkpunt De Zeven. Je eindigt weer in Veenhuizen. Hou onderweg je ogen open voor de fraaie fjordenpaarden die hier rond lopen.

Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo en Norg (51 km)

Wie iets meer van de omgeving wil zien kan per fiets van Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo naar Norg rijden. Een deel voert door het hoogveen, met kijkhutten voor vogels en uitkijktorens. Maar je komt ook onder meer langs de fraaie Genieterij De Slotplaats in Bakkeveen. Dit is ook de plek waar de route begint.

Overnachten bij Fochteloërveen

Een dagje naar dit natuurgebied is leuk. Maar wil je optimaal genieten dan kun je ook een nachtje blijven slapen. Je vindt in de regio diverse hotels, Bed & Breakfasts en appartementen om uit te kiezen. 
Bekijk de leukste accommodaties bij Norg en Veenhuizen

Fochteloërveen bezoeken

Het Fochteloërveen ligt ten westen van Assen en ten zuiden van Veenhuizen. De provinciegrens van Drenthe en Friesland loopt er precies doorheen. Het Informatiecentrum was tot 2020 open, maar is nu permanent gesloten. Wel vind je er enkele panelen met informatie over het hoogveen, de dieren en wandelroutes. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen