Excursie bronst van de edelherten

Het burlen van de edelherten is een uniek natuurspektakel

De bronst van edelherten is jaarlijks een bijzonder tafereel. En dan met name het zogeheten burlen; waarbij mannetjes concurrenten proberen te imponeren met een soort gebrul. Het is te zien op diverse plekken in Nederland. Het is vooral bekend van de Veluwe, maar ook goed te zien in de Oostvaardersplassen. Dit zijn de beste tips om dit spektakel mee te maken.

Edelherten lijken het gehele jaar rustige dieren. Totdat in de herfst (half september/begin oktober) de bronst uitbreekt. De mannetjes verlaten hun roedel en trekken er alleen op uit. De solitair (alleen) levende herten gaan op zoek naar vrouwtjes.

Edelherten vrouwtjes tijdens de bronst.

Zo ontstaat het burlen

De mannetjes laten het wonderlijke burlen horen zodra ze een andere mannetje zien. Het is een simpel gegeven. Hoe groter de harem die een hert weet te verwerven, hoe meer nageslacht hij het jaar erop krijgt. 

Het burlen is vaak goed hoorbaar vanaf de diverse wegen en wandelpaden. Al kun je ook met een gids op stap. Dan kom je dan dichter bij de dieren en ben je verder weg van de andere mensen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Op de achtergrond zie je vaak de vrouwtjes afwachten wat er gaat gebeuren. Soms gaan de mannetjes vechten en hoor je de geweien hard tegen elkaar komen.

De dieren leven in roedels van enkelen tot wel twintig dieren. Meestal zijn dit groepen van vrouwtjes en groepen van mannetjes. De mannetjes zoeken dan de vrouwtjes op, waardoor geregeld gevechten uit breken. De sterkste dieren claimen een zo groot mogelijke roedel, waarmee ze paren. 

Edelhert burlen bronst

Veluwe

Al jaren is de wildobservatieplaats Wildbaanweg in Nationaal Park de Hoge Veluwe één van de beste plekken om het burlen te zien. Hier worden de dieren gevoerd met appels, waardoor ze zich makkelijker laten zien. 
Lees mijn tips voor het Nationaal Park de Hoge Veluwe

In Nationaal Park Veluwezoom is de beroemde Elsberg een van de beste plekken. Zeker als je foto’s wilt maken van de omgeving en de dieren. Ook bij (het minder drukke) uitkijkpunt Herikshuizen kun je succesvol zijn.
Bekijk leuke accommodaties op de Veluwe 

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn veel minder goed bereikbaar. De Praamweg bij Lelystad (bij de vogelkijkhutten Grote en Kleine Praambult) staan bekend als goede plekken om de edelherten te zien. Ook kun je goed wandelen naar de Driehoek, dit open wilgenbos is bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij informatiecentrum de Oostvaarder, aan de Kitsweg 1 in Lelystad.
Bekijk leuke accommodaties rond de Oostvaardersplassen

Let op!

Steeds meer mensen willen dit natuurspektakel meemaken. Wat kan betekenen dat de wegen waarlangs de herten te zien zijn overvol zijn. En ook de zogeheten ‘burltochten’ zijn érg populair. Als je mee wilt moet je op tijd reserveren.

Excursie Bronst van de edelherten

De beste tijd om dit te beleven is in de vroege ochtend of in de namiddag. Meestal is het in de ochtend iets rustiger met mensen en heb je kans om de adem tijdens het burlen te zien in de vroege ochtendkou.
Meer informatie:
www.hogeveluwe.nl/bronstexcursie
www.staatsbosbeheer.nl

Meer artikelen over de Veluwe