Waarom moet ik hier heen?

De Posbank behoort tot de mooiste stukken natuur in Nederland. Het landschap hier is heuvelachtig, tot wel 90 meter hoog. En je ziet overal heidevelden en dennen. Al is het in de andere seizoenen ook fraai. Met name in het voorjaar en de zomer. Ook de winter heeft iets speciaals.

De Posbank bij Rheden is erg bekend bij veel wandelaars en fietsers. Volgens velen is dit het mooiste uitzichtpunt van Nederland. Dat op 90 meter hoogte ligt. En een van de mooiste heidevelden van ons land. Het ligt in het Nationaal Park De Veluwezoom op de Veluwe. Hier vind je alle informatie over dit natuurgebied en de excursies die je er kunt maken.

Zo is de naam Posbank ontstaan

De naam komt eigenlijk van een monumentale stenen bank die je hier ziet. De bank werd op 7 mei 1918 gebouwd. Dit gebeurde ter ere van het 25-jarig jubileum van G.A. Pos, destijds de leidinggevende van de ANWB. Vandaar de naam Posbank.

Het is ook de naam voor het naastgelegen theehuis Het Paviljoen De Posbank, dat ook als restaurant fungeert. Maar in de volksmond is de Posbank synoniem voor het heuvelachtige heidegebied rondom de bank en het theehuis.

Alsook voor de omliggende wandelpaden en fietspaden. Al heet dit eigenlijk het Herikhuizerveld. Wat vernoemd is naar de voormalige boerderij Herikhuizen, die iets verderop stond. De ruïne is omgebouwd tot observatiepost voor het wild.

Bezienswaardigheden Posbank:

Schaapskudde

De Schaapskudde bij de Posbank.
De Schaapskudde bij de Posbank. Henk Wieland

Wie deze plek bezoekt heeft een kans om de Rhedense Schaapskudde te zien. Deze kudde van Veluwse schapen begraast al tientallen jaren de heide rond de Posbank. De schaapherder stuurt zijn schapen elke dag naar een stukje heide. Zo krijgt het gras geen kans om de heide te overgroeien. Waardoor het uiteindelijk bos zou worden. Daarom blijft ingrijpen van de mens noodzakelijk.

Het is dus niet eenvoudig om te te vinden. Maar met wat geluk, en goede ogen, kun je ze tegen komen. En eerlijk is eerlijk; er is geen mooier gezicht dan de schapen op de heuvels. Ook lopen hier IJslandse pony’s en andere grote grazers om dezelfde reden.

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Het Bezoekerscentrum Veluwezoom ligt bij de Posbank. Hier kun je veel informatie krijgen over het nationaal park. Maar dus ook over het wandelen en fietsen rond de heuvel. Met de diverse routes die je kunt nemen, alsook de bezienswaardigheden in de buurt. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Heuvenseweg 5a in Rheden. Al wordt ook vaak de Posbank bij Arnhem genoemd, al is het officieel Rheden.

Wilde dieren op de Posbank

Wilde zwijnen op de Posbank.
Wilde zwijnen op de Posbank. Marco Derksen

Wie vroeg in de ochtend naar de Posbank gaat heeft een redelijke kans om edelherten te zien. Al zie je ze meestal van een redelijke afstand. En met wat geluk spot je een ree. Ook worden af en toe wilde zwijnen gespot.

Heide in bloei

De heide op de Posbank bloeit van half augustus tot half september. Waardoor het gebied verandert in een paarse zee. Hou er wel rekening mee dat het hier dan erg druk kan worden. Met name in de weekenden. Als je hier doordeweeks komt is het rustiger. Zeker in de vroege ochtend of late middag/avond.

Wil jij op vakantie in Nederland?
We genieten nu meer en meer van ons eigen land. Wil jij lekker weg in een vakantiehuisje? Een vakantiepark? Of een huisje in de natuur? Er zijn mogelijkheden te over.


Ik heb diverse websites verzameld waar je nu al je dagje uit, weekendje weg of zelfs zomervakantie kunt boeken.

Wandelen op de Posbank

Dit is een perfecte plek om te wandelen. Hierbij de beste route waarbij je het omliggende natuurgebied goed kunt ontdekken.

Wandelroute Veluwezoom-Posbank

De wandelroute Veluwezoom-Posbank begint bij het bezoekerscentrum Veluwezoom en is 5,4 kilometer lang. Waarbij je dwaalt over de heuvels vol met heidevelden. En je het Herikhuizerveld verkent. Het is een goede plek om de geelgors te zien in de broedtijd. Terwijl je hier ook buizerds kunt zien. En met geluk een boomvalk in de avond. Terwijl mestkevers de keutels van de grote grazers opruimen. Als je goed oplet kun je in de zon de zandhagedis zien.

Een van de hoogtepunten (letterlijk) is de Kraaijenberg. Deze steile heuvel biedt een heerlijk uitzicht. En is perfect voor het spotten van dieren en het maken van foto’s. Neem hier de tijd voor. Daarna volgt de Posbank, waarna je door de heidevelden naar de Schietsbergseweg loopt. Al kun je de route natuurlijk ook andersom lopen. Bij het bezoekerscentrum kun je informatie over de uitgebreide wandeling krijgen.

Posbank met heide.
Posbank met heide. Jan Hagen

Hoe zijn de heuvels van de Posbank ontstaan?

De heuvels van de Veluwe hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Tijdens de diverse ijstijden waren hier ooit gletsjers. Die schoven zand en stenen voor zich uit. Toen het warmer werd smolt het ijs en bleven de stenen en het zand achter. Deze stuwallen vielen ten prooi aan regen en wind. Waardoor de lager gelegen delen dieper werden. En deze heuvels zie je nu dus nog steeds.

Hoe kom ik bij de Posbank?

Er is een grote parkeerplaats bovenop de heuvel bij het Theehuis. Al raakt die geregeld vol. Daarom is het misschien handiger om je auto te parkeren bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom. Of parkeren op de parkeerplaats bij de Houtplaats aan de Schietbergseweg. Waarna je door de bossen en de heide naar boven kan lopen. Of fietsen natuurlijk.