Radio Kootwijk

Een uniek buurtschap met een voormalig zenderpark

Radio Kootwijk is een beroemd voormalig zendstation op de Veluwe. En bijzonder in Nederland. Het werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. De reden was om te kunnen communiceren vanuit Nederland met de toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië.

Een markante gebouw in de natuur; dat is Radio Kootwijk. Dit voormalig zendstation is een mix van fraaie architectuur en de rijke natuur van de Veluwe. Die je kunt bezoeken.

Voor het gebouw ligt een vijver, die populair is bij fotografen. Als het windstil is kun je de reflectie van het hoekige gebouw goed zien. Wat bijzondere foto’s oplevert. Probeer het maar. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Radio Kootwijk.

Zendgebouw, of Gebouw A

Het hoofdgebouw heet officieel Gebouw A. Dit is het gebouw dat je ziet opdoemen als je komt aanlopen. Het voormalig zendgebouw staat aan de Radioweg. Als je hier rond loopt valt vanzelf op dat de gehele omgeving vlak is. Wat destijds is gedaan om het zendbereik te vergroten.

De vrouwen die luisteren

Het beeld met de luisterende vrouwen bij Radio Kootwijk. ©Corno van den Berg

Bij de ingang zie je de naam Radio Kootwijk staan en twee vrouwen die luisteren. Waarbij de ene een tytpisch Aziatisch uiterlijk heeft. De andere is meer Europees. Het moet aangeven hoe aan beide kanten werd geluisterd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Kortegolfzendergebouwen (Gebouw C, D en E)

De gebouwen werden opgericht voor het verzorgen van radiografische verbindingen via de korte golf. Dit gebeurde met Nederlands-Indië in gebouw C. En met Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten in gebouw D. En met Japan in gebouw E. Ze zijn alle drie hetzelfde van vorm. Je ziet ze als eerste als je de parkeerplaats af loopt. Alle gebouwen zijn rijksmonumenten, al kun je ze niet bezoeken.

Overnachten bij Radio kootwijk

Je kunt Radio Kootwijk eenvoudig in een dag bezoeken, maar er liggen genoeg andere attracties in de buurt om hier ook een nachtje te blijven slapen. Of meer natuurlijk. Er is een grote keuze aan gezellige Bed & Breakfasts, kleine hotels en leuke appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties op de Hoge Veluwe

Wandelen bij Radio Kootwijk

Er lopen diverse wandelpaden bij Radio Kootwijk. Waaronder de bekende Heidewandeling van 12,5 kilometer. Waarbij je naast Radio Kootwijk ook de Hoog Buurlose Heide aan doet. Het is een rondje, dus je komt weer uit op dezelfde plek. Je hoeft alleen maar de rode paaltjes te volgen. En je laat al snel de meest dagjesmensen achter je.

De unieke architectuur van Radio Kootwijk

Het gebouw is gebouwd van beton in art-deco-stijl. Dat je van verre al ziet opduiken. De architect was Julius Luthmann, die Maastricht werd geboren. Het gebouw moest onbrandbaar zijn. Daarnaast moest het zo weinig mogelijk energie verliezen. En omdat bij de bouw geen ijzer of hout mocht worden gebruikt koos Luthmann voor gewapend beton. Iets wat destijds zeker niet gangbaar was. 

De bouw werd gestart rond 1918. Wat niet iedereen weet is dat Radio Kootwijk voor een speciale reden werd gebouwd. Het zenderpark diende als een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën. En dan vooral met Nederlands-Indië. Luthmann maakte de zendtoren 48 meter hoog. Bijzonder is ook de enorme hal erachter waar veel machines stonden. In 1923 was het project afgerond.

Luthmann baseerde zich voor het ontwerp op het Großfunkstation van Telefunken bij Nauen in Duitsland. Hij ging daarvoor een paar keer kijken. Als je goed kijkt zie je daarnaast dat de architect zich ook heeft laten inspireren door een sfinx. Dit mythische wezen komt in diverse culturen voor. Het gebouw heeft sculpturen van de bekende beeldhouwer Hendrik van den Eijnde.

Radio Kootwijk bezoeken

Het interieur van Radio Kootwijk.

Het gebouw is helaas niet vrij toegankelijk voor publiek. De reden is dat er veel congressen en bijeenkomsten zijn. Je kunt het voormalig zendstation met een gids bezoeken. Deze excursie is populair. Waarbij je veel informatie en achtergronden krijgt over het gebouw. En het rijke verleden ervan. Ik heb hem gedaan en was zeer onder de indruk. 

Er zijn geregeld concerten in het gebouw. die je kunt bezoeken. De akoestiek is goed van dit opvallende gebouw. Wat je vanzelf wel zult horen tijdens deze excursies.

Hoe kom ik bij Radio Kootwijk?

Radio Kootwijk ligt ten westen van Apeldoorn, in de buurt van het dorp Kootwijk. Vanuit het dorp zie je de borden naar Radio Kootwijk. Hou er rekening mee dat de parkeerplaats vol kan zijn. En is relatief duur. Per fiets kun je de plek ook eenvoudig bereiken. En goedkoper.

Meer artikelen over de Veluwe