Nationaal Park De Hoge Veluwe

Typisch Nederlandse natuur vol met wilde dieren als edelhert, ree, wild zwijn en vos

Het Nationaal Park Hoge Veluwe is misschien wel het meest bekende natuurgebied in Nederland. Waar je waarschijnlijk als kind bent geweest en later ook nog wel. Het is een heerlijke plek voor wandelingen alsook fietstochten. Bijvoorbeeld op de gratis witte fietsen in het park.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een ruig stuk natuur in ons land. Al is eigenlijk alles door de mens gecreëerd. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. En talloze wilde dieren tegen komen.

Het park is privébezit en noemt zichzelf net even anders: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit is een van de beste plekken om wilde dieren als edelhert, ree en wild zwijn te zien. En misschien zelfs een vos of das. Hier kun je ook perfect het jaarlijkse burlen zien bij de edelherten in de herfst. Ik heb de belangrijkste attracties en dingen om te doen verzameld. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het nationaal Park Hoge Veluwe.

Witte fietsen

Geloof het of niet, maar de gratis witte fietsen in het park zijn voor buitenlandse toeristen een absolute bezienswaardigheid. Je ziet ze dan ook selfies nemen op de opvallende fietsen. En eerlijk is eerlijk, dit park kun je het beste per fiets verkennen. Je kunt simpelweg een fiets pakken en er op springen. Check wel even of de banden hard genoeg zijn. En of de remmen werken.

Jachthuis Sint Hubertus

Sint Hubertus Jachtslot op de Hoge Veluwe.

Het Jachthuis Sint Hubertus kom je vanzelf tegen als je het park door reist. Dit jachthuis is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Het werd inclusief de vijver aangelegd. Alsook met de indrukwekkende tuin.

Volgens kenners is het één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Het kenmerkende gebouw is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage. De bouw duurde van 1915 tot 1920.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

In en rond het gebouw worden diverse rondleidingen gegeven. Er is een reguliere rondleiding waarbij je informatie krijgt over het gebouw, de bouw en vooral ook over de bijzondere familie Kröller-Müller.

Daarnaast zijn er Themarondleidingen, die met name over de ondernemer Anton Kröller. Hoe bouwde hij zijn vermogen op? En hoe kwam hij aan het landgoed, dat tegenwoordig het Het Nationale Park De Hoge Veluwe is. Maar ook het Jachthuis Sint Hubertus en een uitgebreid museum met kunst.

Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum behoort tot de meest beroemde musea in Nederland. En terecht, hier vind je de op één na grootste verzameling Van Goghs ter wereld. Denk aan bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van de meester. Maar je kunt er ook kunstwerken van moderne meesters als Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan bewonderen.

De Beeldentuin behoort tot de grootste van Europa. Met meer dan 160 sculpturen van bekende kunstenaars. Denk hierbij aan Aristide Maillo, Jean Dubuffet, maar ook Marta Pan en Pierre Huyghe.

Het museum biedt door het jaar heen talloze rondleidingen aan. Je krijgt uitleg over de collectie, de tentoonstelling en de beeldentuin. Ook kun je rondleidingen op maat krijgen bijvoorbeeld over de collectie van Van Gogh.

Zandverstuiving de Pollen op de Hoge Veluwe

De Pollen is een kleine zandverstuiving op de Hoge Veluwe. Het is een stukje levend stuifzand. Hier heerst de wind, waardoor deze zandduinen ontstaan. En zich ook verplaatsen, millimeter bij millimeter. Het is een bijzonder gezicht in ons land, waar vroeger immense zandverstuivingen waren.

Al jaren wordt er gesproken om dit stuk stuifduinen te vergroten. Zodat het natuurlijke karakter van het park nog meer terug komt. Daarvoor moeten dan wel duizenden vliegdennen worden gekapt. En de bodem worden ontdaan van de toplaag. Duur en intensief werk. Je vindt de zandverstuiving langs de Wildbaanweg ten zuiden van het Kröller-Müller Museum. 

Wildobservatieplaats Wildbaanweg

De wildobservatieplaats Wildbaanweg is een bijzonder uitkijkhut in het park. Hier is een kijkhut gebouwd bij een relatief open plek in het bos. Waar ook een poel is. En waar dieren graag komen drinken. Het is een zeer goede plek om edelherten te zien. Ook worden hier geregeld reeën gespot, alsook wilde zwijnen.

Herfst op de Hoge Veluwe.

Lekker overnachten bij de Hoge Veluwe

Ik ben meerdere keren naar de Hoge Veluwe geweest. Waarbij ik zowel in hotels als op de camping heb geslapen. Wil je dit gebied goed kunnen ontdekken dan heb je meerdere dagen nodig. Er zijn diverse leuke Bed & Breakfasts, gezellige hotels en appartementen, die je eenvoudig online kunt boeken.  
Bekijk de leukste accommodaties rond de Hoge Veluwe

Waarom heet het Hoge Veluwe?

De naam Hoge Veluwe is ietwat verwarrend. Want echt hoog is het niet. Maar de zandgronden liggen wel hoger dan de omgeving, vandaar naam. En als je hier bent zul je merken hoe heuvelachtig het is. Dit komt door de vele stuifduinen die uiteindelijk werden bedekt met gras, struiken en later door bos.

De dieren van de Hoge Veluwe

Als je door de Hoge Veluwe fietst of wandelt kun je op elk moment een wild dier tegen komen. Zelfs in het hoogseizoen merk je dat veel dieren gewend zijn aan mensen. En dus gewoon door gaan met eten of rusten.

Edelhert

A red deer at Hoge Veluwe National Park. ©Martha de Jong-Lantink

Aantal edelherten in het park: 200

Edelherten zijn de grootste dieren van de Veluwe. Let altijd op of je ergens een gewei ziet. Je kijkt er snel overheen, zoals ik ook diverse keren had. Maar als je gekke takken ziet kan het maar zo een mannetjeshert zijn.

De beste plek om deze dieren te zien is vanaf de wildobservatieplaats Wildbaanweg. Het beste kun je hier wat tijd door brengen. Neem dus wat te drinken mee en wacht. Ik heb ze hier diverse keren gezien. 

De jaarlijkse bronst van de edelherten is voor veel natuurliefhebbers een hoogtepunt. In september vechten de mannetjes om de vrouwtjes. Ze lopen dan bijna over van testosteron, wat overduidelijk zichtbaar is. Je kunt dan zien hoe ze vechten, maar ook hoe ze burlen, oftewel oergeluiden maken.
Lees mijn artikel: Maak de bronst van de edelherten mee 

Ree

Aantal reeën in het park: 300
Een ree kun je eenvoudig herkennen aan zijn formaat. Deze dieren zijn veel kleiner dan een edelhert. En ook ranker van bouw. Alleen de mannetjes dragen een gewei. Dat in de winter afvalt en in het voorjaar weer aangroeit.

Een ree is een herbivoor en eet graag knoppen en blaadjes. Al staan ook kruiden en zachte grassoorten op zijn menu. Op de Hoge Veluwe worden veel reeën gezien. Als je rustig bent heb je een redelijke kans.

Wild zwijn

Jong wild zwijn op de Veluwe.

Aantal wilde zwijnen in het park: 50

Het aantal wilde zwijnen in het park is niet extreem groot. Toch worden ze opvallend vaak gezien. Een van de redenen is dat je wilde zwijnen vaak wel hoort. Of hun geknor, maar ook bij het wroeten in de grond zijn ze behoorlijk luidruchtig. Ze eten zo’n beetje alles.

En ze zijn niet bang voor mensen, waardoor ze dichtbij de wandel- en fietspaden komen. Het is wel oppassen geblazen. Als je te dichtbij komt doen ze een schijnaanval. Zoals ik een keer meemaakte toen ik na een bocht plots oog in oog met ze kwam te staan. Het was wel even schrikken.

Wolf

Aantal wolven in het park: ?
De wolf staat bovenaan het wensenlijstje van menig bezoeker. Ondanks de hekken leven ze sinds 2021 in het park, ze zijn op wildcamera's gezien. Hun aantal wordt niet bekend gemaakt, maar je hebt een kans ze te zien als je in het park bent.

Moeflon

Moeflons op de Hoge Veluwe. ©Marco Derksen

Aantal moeflons in het park: ?

Moeflons zijn schapen die niet van nature voorkomen in de Nederlandse natuur. Deze dieren leven op eilanden als Sardinië en Corsica in de Middellandse Zee. Deze dieren zijn in 1921 uitgezet door de eigenaar Anton Kröller. Voor de jacht, maar ook om het gras tussen de heideplanten op te eten. Door de komst van de wolf is hun aantal fors afgenomen. En hebben de eigenaren de moeflons in een ruimte geplaatst waar ze veilig zijn voor de wolven.

Iets wat deze dieren nu nog steeds doen. Mede hierdoor vergrassen de heidevelden niet. Volgens de beheerders zijn moeflons daarom van groot belang voor het park. Al vinden tal van andere natuurbeschermers dat de dieren niet thuis horen in onze Nederlandse natuur. 

Overige dieren

De Hoge Veluwe is een goede plek voor talloze andere dieren. Zoals vos, en met geluk ook een das. Maar ook slangen als adder, ringslang en gladde slang leven er. En de opvallend groene zandhagedis.

Nationaal Park Hoge Veluwe bezoeken

Het nationaal park is gelegen in het zuidwesten van de Veluwe. Het park heeft diverse ingangen.

Ingang Otterlo

Bij het dorp Otterlo heb je een van de drie ingangen van het nationaal park. Je kunt bij de ingang parkeren en bij de kassa een uitrijkaart kopen. Net na de ingang vind je de beroemde witte fietsen, waarmee je het park kunt ontdekken. Deze ingang is meestal behoorlijk druk.

Ingang Hoenderloo

Ook bij Hoenderloo vind je een ingang naar het nationale park Hoge Veluwe. Waar je kunt parkeren en eenvoudig op pad kunt. Te voet via de vele wandelpaden, maar ook op de fiets.

Ingang Schaarsbergen

Een van de ingangen vind je bij het dorp Schaarsbergen. Ook hier kun je parkeren voor een dagtarief. En meteen op een witte fiets stappen. Meestal is dit de meest rustige ingang.

Kamperen op de Natuurcamping De Hoge Veluwe

De Natuurcamping De Hoge Veluwe ligt in het park. Het heeft een autovrij veld voor tenten en drie terreinen voor campers en caravans. Vooraf reserveren kan niet. Je moet er dus vroeg bij zijn op de dag zelf om teleurstelling te voorkomen.

Ik ben hier diverse keren geweest. Het is een perfect begin om het park bijvoorbeeld vroeg in de ochtend te ontdekken. En om de zonsondergang te beleven is het ook zeer geschikt. Er is een toiletgebouw met wasgelegenheid en warme douches. Je vindt deze camping bij de ingang Hoenderloo.

Meer artikelen over de Veluwe