Kinderdijk

De 19 molens van Kinderdijk zijn Werelderfgoed van UNESCO

Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland dat bekend staat om zijn 19 windmolens. Sterker nog, het is één van de beste plekken in Nederland om nog werkende molens te zien. En dan met name de eeuwenoude molens die hier al tijden functioneren om het water van de rivier de Lek te verplaatsen.

De beroemde molens van Kinderdijk zijn een bezoek waard. Deze windmolens liggen onder de rook van Rotterdam en zijn in zeer goede staat. Hier kun je zien hoe al eeuwenlang het waterpeil wordt gecontroleerd. Op ingenieuze wijze.

Nergens ter wereld kun je zo veel traditionele windmolens zien die nog werken. Ze staan hier sinds 1738. In dit artikel vind je de beste tips voor je bezoek aan de molens van Kinderdijk. Met alle attracties, tips en wandelingen die je kunt maken. 

Sinds 1997 staat Kinderdijk op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. De reden is de duurzame techniek zonder de natuur teveel te belasten. En dat al eeuwenlang. De vermelding geldt voor het gehele gebied. De vermelding is officieel: Molens van Kinderdijk-Elshout.

Wat bijzonder is want Elshout is de oorspronkelijke naam van het dorp. Hoe de huidige naam Kinderdijk is ontstaan is niet geheel duidelijk. Er doen diverse verhalen de ronde. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kinderdijk.

De molens van Kinderdijk.

Het bezoekerscentrum Wisboomgemaal

Een bezoek aan het bezoekerscentrum is vooral nuttig als je meer wilt weten over het gebied. Alsook over de molens en de geschiedenis onder meer door middel een video in hulpgemaal De Fabriek. Alsook informatie over de diverse wandelingen die je kunt maken. 

Ook kun je de oude waterpomp bekijken en zien hoe deze werkt. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Overwaard; een van de vier delen in Kinderdijk. Het is een perfecte start voor je trip. En is nuttig om je bezoek te plannen.

Molens aan de Nederwaard

De Nederwaard is het oude waterschap. En is volgens velen het mooiste stukje van Kinderdijk. Hier staan 8 ronde molens, mooi in een rij. Ze zijn van steen gemaakt en hebben een rieten dak. Ook deze zijn nog functioneel. Binnenin zit een waterrad waarmee ze water naar boven pompen. Een van de molens is tegenwoordig een museum waar je kunt zien hoe het leven van een molenaar en zijn gezin er uit zag.

Molens van Nieuw-Lekkerland

In de Nieuw-Lekkerland polder liggen tegenwoordig nog twee molens. Ooit stonden er hier drie. Deze achthoekige molens pompen ook nu nog het water. Ze gebruiken daarvoor een schroef in plaats van een rad. Wat een machtig gezicht is om te zien.

Molens aan de Overwaard

In het waterschap Overwaard staan nog 8 molens. Net als de molens van Nieuw-Lekkerland zijn ze achthoekig, maar hebben ze een dak met riet. Net als de Nederwaard molens. Ook deze hebben een inwendig waterrad, waarmee lager gelegen water naar boven wordt gepompt.

De Blokweer Molen

De poldermolen van Blokweer is tegenwoordig een museum. Deze wipmolen is weer anders. De Blokweer molen heeft een gemetselde voet. Ook hier pompt het waterrad het water omhoog. Meer dan een meter zelfs. Wat je goed kunt zien.

Waardhuis Kinderdijk

Het Waardhuis in Kinderdijk heeft officieel Gemeenlandshuis van de Overwaard. Het Gemeenlandshuis was lang de bestuurszetel van een waterschap. Het Gemeenlandshuis bij Kinderdijk is het enige overgebleven in de gehele Alblasserwaard. Het stamt uit 1581 en is in goede staat.

Je kunt het museum bezoeken. Dat vooral bekend staat vanwege de talloze gegraveerde pronkglazen. De Hensbeker van de Overwaard is het pronkstuk. Let op de deur met de fraaie omlijsting. Je vindt het huis bij de molens.

Waterbus Kinderdijk

Een bijzondere manier om hier te komen is per Waterbus. Zowel vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam, als Krimpen aan de IJssel, Ridderkerk of Dordrecht kun je naar Kinderdijk varen. Vanaf de Erasmusbrug doet hij er 40 minuten over. De waterbus stopt op de Molenkade, dus perfect om het gebied verder zelf te verkennen.

Rondvaart Kinderdijk

Er zijn diverse rondvaarten in Kinderdijk. Vanaf het water zien de molens er imposant uit. Daarnaast kun je foto’s maken die anderen niet hebben. Ter plekke kun je informatie krijgen over de vaartijden. Online kun je de tickets voor de boot kopen. Zodat je zeker weet dat je een plek hebt.

Hop on hop off boot Kinderdijk

Een van de meest populaire excursies in Kinderdijk is de hop on hop off boot. Hij stopt bij vier plekken, waar je van boord mag. En later weer aan boord mag. Perfect om op je gemak alles te bekijken, maar toch ook Kinderdijk vanaf het water te beleven. Je kunt ter plekke je kaartje kopen, maar dit kan ook online.

Wandelen in Kinderdijk

Wandelen in Kinderdijk. ©Corno van den Berg

Het waterrijke gebied leent zich perfect voor een wandeling. De meest populaire is de 7,5 km lange route Kinderdijkpad. Deze loopt langs de meeste molens loopt. Je kunt starten bij de Molenkade in Alblasserdam, maar ook bij de plek waar de Waterbus aanlegt. Of vanaf het bezoekerscentrum.

Verlichtingsweek Kinderdijk

Elk jaar worden de molens een week lang fraai verlicht. Alle 19 molens dus. Ze worden uitgelicht in het landschap. Het is bijzonder om te zien, alsook een bijzonder moment voor foto’s. De molens staan als poortwachters in het weidse land van Kinderdijk. 

Het beste kun je hier voor zonsondergang komen en dan zien hoe ze één voor één aan gaan. En dat je uitzicht en het licht erg veranderd. De verlichtingsweek is meestal aan het begin van de maand september.

Overnachten bij Kinderdijk

Je kunt natuurlijk een dagexcursie maken naar de molens, maar je kunt ook overnachten in de buurt. Zodat je tot laat in de avond kan blijven, wat lekker is in de zomer bijvoorbeeld. Ook kun je dan eenvoudig vroeg in de ochtend een bezoek plannen, waarbij je iedereen voor bent. Er zijn diverse hotels, appartementen en hostels in de regio.

Bekijk de leukste accommodaties in Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Ridderkerk

Tips voor de beste foto’s in Kinderdijk

Kinderdijk is een speeltuin voor fotografen. Zij komen het liefst in de vroege ochtend of als de zon ondergaat. Dan is het licht zacht en zijn er weinig toeristen. Maar ook overdag kun je hier zeer goede foto’s maken. 

 • Gebruik de weerspiegeling in het water. Het water rond de molens is vaak rustig. Waardoor goed de weerspiegeling van de molen kunt zien.
 • Zet bloemen op de voorgrond. Zeker in het voorjaar groeien hier talloze bloemen. Die je goed als voorgrond kunt gebruiken in je foto. 
 • Maak een ondergaande zon foto. Op een mooie zonnige dag kun je hier perfecte foto’s maken van de zonsondergang. Kies vooraf de juiste plek en wacht af. 
 • De zonsopgang is ook bijzonder. Het rode licht valt dan over de molens, waardoor alles een bijzondere gloed krijgt. Gebruik wel een statief, want het licht is beperkt. Dit om beweging op de foto te voorkomen. 
Kinderdijk bij zonsondergang. ©Corno van den Berg

Kinderdijk of Zaanse Schans?

Zowel in Kinderdijk als in Zaanse Schans kun je talloze molens zien in een typisch Nederlands landschap. Ik krijg vaak de vraag welke het mooiste is. Maar dat is lastig. Beide attracties zijn vergelijkbaar, maar toch wel behoorlijk verschillend. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Kinderdijk:

 • De molens van Kinderdijk werden alleen gebruikt voor één doel: Waterbeheer. 
 • De molens in Kinderdijk hebben nummers en geen namen. Het loopt van Molen 1 tot molen 19.
 • Kinderdijk is over het algemeen veel rustiger dan de Zaanse Schans. Hier vind je veel minder buitenlandse toeristen. De oorzaak is waarschijnlijk de ligging, omdat veel toeristen ook Amsterdam bezoeken. En dan kiezen ze voor Zaanse Schans.
 • Kinderdijk is volgens fotografen interessanter, omdat je er betere landschapsfoto’s kunt maken. En dus ook minder last hebt van mensen die in de weg lopen.
 • Ik vind Kinderdijk iets meer de uitstraling van weleer hebben. Je vindt hier bijna geen souvenirwinkeltjes en andere moderne toeristen zaken. Waardoor het veel meer lijkt op een paar eeuwen geleden.

Zaanse Schans:

 • De molens van Zaanse Schans werden voor talloze doeleinden gebruikt. Zoals het persen van olie, voor het maken van verf en het malen van specerijen bijvoorbeeld. Maar ook voor het waterbeheer rond Zaandijk.
 • De molens op de Zaanse Schans hebben een echte naam en geen nummers.
 • De Zaanse Schans kan totaal worden overlopen met toeristen. Met name in de weekenden en schoolvakanties is het hier erg druk. Waardoor de sfeer wel weg is.
 • Zaanse Schans heeft meer de uitstraling van een toeristische attractie. Dit komt door de diverse winkeltjes met allerlei prullaria. Al is de beleving soms ook intenser, door dat je bijvoorbeeld veel kunt proeven en zien.

Lees hier mijn tips voor een bezoek aan de Zaanse Schans

Gratis entree Kinderdijk

Een bezoek aan Kinderdijk is gratis. Behalve een bezoek aan de molens die nu een musea zijn. Dan moet je toegang betalen. Online zijn de kaartjes goedkoper, dus het is handig dit vooraf te regelen.

Kinderdijk bezoeken

Kinderdijk is eenvoudig per auto en met het openbaar vervoer te bereiken. Het makkelijkst is het openbaar vervoer per bus. Of per waterbus. In beide gevallen bespaar je parkeergeld.

Georganiseerde tours Kinderdijk Molens

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen