Marker Wadden

Op aangelegde eilanden in het Markermeer ontstaat nieuwe Nederlandse natuur

De Marker Wadden is een van de grootste natuurprojecten in Europa. Waar je goed kunt zien hoe Moeder Natuur zich ontwikkelt in een typisch landschap in Nederland. Met opvallend veel dieren. Een natuurgebied dat je eenvoudig kunt bezoeken. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Marker Wadden. Met ook veel informatie om dit gebied te bezoeken.

De eilanden van de Marker Wadden zijn het onderwerp van een bijzonder natuurproject. In het bekende Markermeer worden talloze eilanden aangelegd waar de natuur vrij spel krijgt. Dit is Flevoland op zijn mooist. 

In 2016 werd gestart met de aanleg van de eilanden. Slib wordt van de bodem gehaald en opgespoten. Zo ontstaan er geulen waar vissen graag in leven. En zo zijn inmiddels vijf eilanden in totaal gebouwd in het meer. Het eerste eiland was in mei 2016 zichtbaar. Na nog een aantal keren opspuiten was er in september 2016 een heus eiland. Wat gezien wordt als een mijlpaal voor het gebied.

Daarna volgden eilanden 2, 3, 4 en 5, die langzaam boven water kwamen. Begin 2020 was alles klaar. De eilanden zijn bewust achter een kilometers lange zanddam gebouwd. Hierdoor zijn ze beschermd tegen stormen. Zodat de natuur hier zich goed kan ontwikkelen.

Natuurontwikkeling

Het gebied zal in eerste instantie zo’n 1.000 hectare groot zijn. Dat is groter dan de binnenstad van Amsterdam. In totaal zal het gebied 10.000 hectare groot worden. Waarvan de helft water zal zijn. Het is een van de grootste natuurprojecten in West-Europa. Met veel moerasvegetatie, talloze slikken, diverse ondiepe plassen en kreken. Met daartussen brede geulen met luw en ondiep water. Het is een paradijs voor vissen, insecten en vogels.

Lepelaar in de Marker Wadden.

Uitkijktoren Steltloper

De Uitkijktoren Steltloper is een goede manier om te zien welke vogels hier al leven. En het is zinvol om hier geregeld terug te komen, want het aantal vogels neemt snel toe. Bij goed weer kun je Almere zien, maar ook Enkhuizen. En je ziet goed hoe alle eilanden liggen. Deze kijkhut is een must om te begrijpen wat de Marker Wadden precies zijn.

Noordstrand

Het Noordstrand is een zandstrand met heuse golven. waar je ook genoeg vogels kunt zien, met name in de ochtend. En het voelt alsof je aan het strand bent. Het is een heerlijke plek om te relaxen. Je vindt dit strand vlakbij de steiger waar de veerboot aanlegt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Vogelkijkhut Lepelaar

De Marker Wadden is met name voor vogels een interessante plek. De Vogelkijkhut Lepelaar is vooral bestemd voor trekvogels. Met name in het voorjaar en najaar zie je hier talloze vogels die de eilanden gebruiken als stopplaats. Waaronder dus lepelaars, maar ook veel andere vogels.

Vlonderpad

Houten wandelpad in de Marker Wadden.

Het Vlonderpad is een van de beste manieren om te wandelen in de Marker Wadden. Het is speciaal aangelegd door verschillende delen van het natuurgebied om de diversiteit te laten zien.

Vogelkijkhut Duikeend

Vogelkijkhut Duikeend is een bijzondere kijkhut. Je zit op ooghoogte met de vogels op het water. Dus kun je zien hoe eenden zich voortbewegen. Het is een perfecte plek voor het maken van foto’s, want de kijkhut geeft je een bijzonder perspectief.

Landal Marker Wadden

Landal Marker Wadden is de enige accommodatie op de eilanden. De vakantiehuizen zijn duurzaam aangelegd en vallen niet op in het landschap. Je kunt eenvoudig met de veerboot naar de Marker Wadden komen en dan een heuse eilandvakantie hebben. Deze accommodatie is nu al erg populair. 
Meer informatie over de huisjes bij Landal

Open in 2020

Vanaf 2020 is Marker Wadden officieel open. En wordt de natuur verder met rust gelaten. Zodat wetenschappers kunnen volgen hoe de natuur zich ontwikkeld. Waarbij nu al enkele verrassingen zijn waargenomen.

Eerste wandelroutes Marker Wadden

Het hoofdeiland telt in totaal 12 kilometer aan wandelpaden. Een deel daarvan zijn houten vlonderpaden, maar er zijn ook delen over zand. Op dit moment zijn er twee wandelroutes. Eentje van 2,5 km en een van 6 km. Waarbij je bijvoorbeeld ook de diverse kijkhutten aan doet.

Verwarrende naam

De naam Marker Wadden is verwarrend. Het zijn officieel geen wadden, zoals de Waddeneilanden. Maar het woord wad komt van het Latijnse woord vadum, dat doorwaadbare plaats betekent.

De naam klopt dus geologisch niet, maar wordt in de overdrachtelijke zin gebruikt voor de landvorming die hier plaats vindt. Al gebeurt dat niet voor de kust zoals bij de Waddeneilanden, maar voor een dijk.

Planten op de Marker Wadden

En al snel werden de eerste planten gespot op het nieuwe land. Inmiddels zijn er al meer dan 120 soorten planten geteld. diegene die veel wordt gezien is moerasandijvie en wilde reseda. Met opvallend veel pioniersplanten. Dit zijn planten die al eerste een landschap bevolken. Ook is er al riet en lisdodde te zien, dat bewust is aangeplant.

Vogels

Al snel kwamen er vogels. Die ook al zijn gaan broeden. Het gebied is vrij van roofdieren zoals de vos. Vogels die je hier kunt spotten zijn: kleine plevier, bontbekplevier, visdief, kluut en kokmeeuw. Maar ook de grote karekiet en rietgors is er. Net als de geoorde fuut. En ook de witte kwikstaart en gele kwikstaart broeden er. En zeldzame soorten als strandplevier, dwergmeeuw, zuidelijke bonte strandloper, krooneend en ijseend. 

De grootste verrassingen tot nu toe zijn zeldzame vogels die hier langs komen. En dan ook meteen gaan broeden. Waaronder de ijseend en de lachstern, die al sinds 1958 niet meer in ons land heeft gebroed.

Marker Wadden vanuit de lucht. ©John Gundlach

Locatie Marker Wadden

De Marker Wadden ligt op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Je kunt het natuurgebied zien vanaf de weg tussen de steden.

Overnachten bij de Marker Wadden

Je kunt dit natuurgebied in een dag bezoeken, maar als je het wilt combineren met bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen an is een overnachting erg handig. Er zijn diverse leuke Bed & Breakfasts, kleine hotels en appartementen in de buurt.
Bekijk de leukste accommodaties in Enkhuizen en Lelystad

Marker Wadden bezoeken

Veerboot

De Marker Wadden zijn alleen per boot te bereiken vanuit Lelystad. Op 20 april 2019 vertrok de eerste reguliere veerboot van Lelystad naar Marker Wadden. Inmiddels is er een reguliere veerdienst naar de eilanden.

De haven van de Marker Wadden.

Eigen boot

Je kunt de Marker Wadden ook met je eigen boot bezoeken. De steiger is toegankelijk voor boten, maar je kunt niet vooraf een plek reserveren. Je betaalt liggeld om aan te meren.

Dagtocht Rondvaartboot

Inmiddels gaan er ook diverse charters die dagtochten aanbieden naar Marker Wadden. Je hebt diverse keuzes in de boten. Maar ook in de lokaties. Zo kun je opstappen in Lelystad, maar ook in Enkhuizen, Hoorn en Monnickendam.

Nieuw Nationaal Park

Het is de bedoeling dat de Marker Wadden opgaan in het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land. Waar ook de beroemde Oostvaardersplassen in op zullen gaan. Net als de Lepelaarsplassen bij Almere en het eveneens nieuwe Trintelzand.
Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen