blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Flevoland

De nieuwste provincie van Nederland biedt veel natuur en cultuur

Flevoland is de laatste decennia uitgegroeid tot een provincie waar nieuwe natuur een kans krijgt. Wat bijzonder is voor Nederland, dat steeds verder wordt volgebouwd. Met inmiddels vermaarde natuurgebieden waar de natuurliefhebber zijn hart kan ophalen.

Je vindt in Flevoland een bonte mix van land dat is gewonnen van de zee. Maar ook delen die al eeuwen lang bij Nederland horen. Met voormalige eilanden en meer. Een reis door dit nieuwe land is genieten.

Maar het herbergt inmiddels ook vermaarde tulpenvelden, die in het voorjaar veel bekijks trekken. Dit is ook het gebied waar eeuwenoude vissersdorpen tegenwoordig bij horen. Ook al is provincie relatief nieuw; je vindt er al Werelderfgoed van UNESCO. Met als grote tegenhanger een van de de meest populaire attractieparken. In Flevoland kun je goed vakantie vieren. Of een weekend weg gaan met het gezin of je familie. dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Flevoland.

Urk

Urk

Het vissersdorp Urk is perfect voor een ontdekkingstocht. Dit dorp heeft nog veel historische gebouwen. Je kunt eenvoudig de smalle straatjes en steegjes verkennen, al heeft het dorp geen stratenplan. De vuurtoren aan het IJsselmeer zie je al snel opdoemen. Dit geldt ook voor het fraaie Kerkje aan Zee. En de wonderlijke orka, waar de inwoners een connectie mee hebben.

Lees mijn tips voor Urk

Marker Wadden

Lepelaar in de Marker Wadden.

De Marker Wadden is een zeer prestigieus natuurproject. In het Markermeer zijn vijf eilanden opgespoten waar de natuur de vrije hand krijgt. Je kunt hier heerlijk wandelen en vogels spotten in de speciale kijkhutten voor vogels. Er zijn al talloze bijzondere soorten gezien. En die hier ook direct gaan broeden zoals de ijseend en de lachstern. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd.

Lees mijn tips voor de Marker Wadden

Tulpenvelden bloeien

Tulpenvelden in bloei. ©Corno van den Berg

De Flevopolder is de laatste jaren sterk in opkomst als plek om de tulpenvelden in bloei te zien. Je vindt hier kilometerslange bloemenvelden met kleurige tulpen. Die je eenvoudig kunt verkennen te voet, met de fiets en de auto. 

Beleef de bronst van de edelherten

Bronst burlen edelherten

De bronst van edelherten is jaarlijks een bijzonder tafereel. En dan met name het zogeheten burlen; waarbij mannetjes concurrenten proberen te imponeren met een soort gebrul. Het is te zien op diverse plekken in Nederland, waaronder ook Flevoland. Dit zijn de beste tips om dit spektakel mee te maken.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen worden vaak het mooiste natuurgebied van Nederland genoemd. Hier vind je riet, water, moeras en grasvlaktes. Dat geheel door de mens is aangelegd. Al heeft de natuur nu meer de vrije hand. Het park opende in 1971 haar deuren. Het was direct populair bij wandelaars en fotografen.

Als je hier rond loopt kom je waarschijnlijk wel edelherten tegen, maar mogelijk ook een vos, das en zelfs een otter. En heb je kans om een zeearend of visarend te zien vliegen. Kijk dus goed om je heen. Ook lopen hier nog grote grazers rond. Er zijn talloze wandelpaden. Maar vaak zie je op de Oostvaardersdijk ook al veel wild. Bij het Bezoekerscentrum kun je veel informatie krijgen over de dieren, de wandelroutes en meer. 

Leuk overnachten in Flevoland

Je kunt een excursie in een dag doen. Maar waarom geen of weekend of midweek weg? Je kunt online eenvoudig een nacht, of meerdere, verblijven in een van de leuke hotels, gezellige Bed & Breakfasts of appartementen. Aan jou de keus.

Bekijk de leukste accommodaties in Flevoland 

Schokland

Schokland is een voormalig veeneiland. De oorspronkelijke inwoners hebben eeuwen gestreden tegen het stijgende water. Het is een typisch voorbeeld van een prehistorisch bewoond gebied. Je vindt hier de ruïnes van de kerk van Ens te zien. Bijzonder is ook de Gesteentetuin. Het Museum Schokland is de moeite waard om het verleden te begrijpen. UNESCO vond het bijzonder genoeg om Schokland op de lijst van Werelderfgoed te plaatsen.

Meer informatie: schokland.nl

Walibi Holland

Walibi Holland is een overbekend pretpark, al heeft het talloze namen gehad als Walibi Flevo en Six Flags Holland. Het opende in 1971 en kreeg al snel de naam van adrenalinepark. Je vindt er talloze achtbanen als de beruchte Goliath en andere thrillseekers. En waar ook het befaamde festival Lowlands wordt georganiseerd.

Meer informatie: walibi.nl 

Aviodrome

Aviodrome

Het Aviodrome is niet alleen een luchtvaartmuseum, maar ook een ruimtevaartmuseum. Je kunt hier diverse vliegtuigen van binnen en buiten bekijken. Ook kun je in de cockpit kruipen van een 747. En zelfs achter het stuur gaan zitten. Ook kun je oude en nieuwe beelden zien in het filmtheater. Je vindt het Aviodrome in Lelystad.

Meer informatie: aviodrome.nl

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad.

Natuurpark Lelystad is een beetje een vreemde eend in de bijt. Dit recreatiepark is ontstaan omdat dierentuin Artis in Amsterdam dieren over had. Denk aan wisenten, wilde zwijnen, paarden en herten. Je kunt hier wandelen en fietsen door de natuur, waarbij je de dieren kunt tegen komen. Een van de leukste activiteiten in Natuurpark Lelystad is wildkamperen. Ook kun je safaritochten maken en ontbijten met dieren. Wat kinderen geweldig vinden.

Meer informatie: flevo-landschap.nl

Batavialand

Batavialand staat ook wel bekend als Bataviawerf. Deze werf werd in 1985 opgericht door scheepsbouwer vWillem Vos. Hij wilde het beroemde VOC-schip de Batavia uit 1629 nabouwen. De replica van het schip kun je hier zien. Ook het schip de 7 Provinciën van Michiel de Ruyter vind je er. Bijzonder zijn ook de werkplaatsen zoals de smederij en zeilmakerij die je kunt bezoeken. 

Meer informatie: batavialand.nl

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen