blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Holi Festival

Uniek festival waarbij met kleurverf naar elkaar wordt gegooid

Het jaarlijkse Holi Festival in India en Nepal is een belevenis om mee te maken. Het is een spektakel met muziek en vooral veel verf. Die mensen naar elkaar toe gooien. Waardoor dit een ongekend kleurenfestijn wordt.

Het festival staat lokaal bekend als Holi-Phagwa. Van origine is het Holi Festival een hindoeïstisch feest. Dat jaarlijks rond maart wordt gevierd. Het is een soort combinatiefeest. Holi is zowel een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een soort van Nieuwjaarsfeest. 

Tijdens deze dag is het erg populair om elkaar met poeder te kleuren. Ook jij mag mensen kleuren door met poeder te gooien of het in het gezicht van een ander te smeren. Geloof het of niet, niemand vind het erg.

De heerlijke chaos van het Holi Festival in India.

Dit festival wordt in meerdere landen in Azië gevierd. In talloze dorpen en steden in India en bijvoorbeeld ook Nepal wordt tijdens het festival met kleurpoeder naar elkaar gegooid. Met name in de grotere steden is dit een absolute feestdag.

Zo word je aangevallen tijdens het Holi Festival

De aanval gaat op verschillende manieren: Via droog poeder, maar ook via zakjes met poeder en water. Zodat je nat wordt en tevens een kleurtje krijgt. Dit kan paars, oranje, geel of rood zijn. Maar in ieder geval erg opvallend. En dus kun je elke voltreffer zien. Bij jezelf en bij anderen.

De vele kleuren om mee te gooien kun je op talloze plekken kopen.

Let op!

Vergeet één ding niet. Jij zal als toerist een populair slachtoffer zijn. Dat merkte ik al snel. Zo zul je bijvoorbeeld van balkons boven je worden belaagd. En op straat, waarbij het eerst lijkt alsof je met rust gelaten zult worden. Ze lopen nonchalant voorbij en dan ineens regent het.

Het is slim een oude broek aan te doen, omdat sommige kleuren niet meer uit je kleding gaan. Hou er ook rekening mee dat mensen het poeder graag op je gezicht smeren. Hou je ogen dus goed dicht. En ja, de douche na afloop voelt als een zegen na een heerlijke dag.

Het moment van de ‘Happy Holi-aanval’…. ©Corno van den Berg

Beste locaties voor het Holi-Festival in India

Volgens kenners is de beste plek in India de Dwarkadheesh Temple in Mathura. Al is New-Delhi ook een zeer goede plek. Al zijn er ook variaties met folkmuziek (in Purulia), met stokvechten (Barsana) en het Holi Moo Festival in Delhi.

Het Holi-festival in Kathmandu. ©Corno van den Berg

Beste locaties voor het Holi-Festival in Nepal

De beste plek is de hoofdstad Kathmandu, en dan met name rond Durbar Square. Waarbij sommige jongeren zich verkleden als rockers, inclusief make-up voor het gezicht.

Wanneer is het Holi Festival?

Het Holi Festival wordt in maart gevierd, maar de data verschillen per jaar. Het kan 2 maart zijn, maar ook 29 maart bijvoorbeeld. Check vooraf goed op welke dag het is. En zorg dat je een hotel hebt, want het kan erg druk worden.

Naar India?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 13 artikelen over India

Bekijk alle artikelen