blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Chitwan National Park

Tijgers en neushoorns spotten in het oudste nationaal park van Nepal

Chitwan National Park is het oudste nationale park van Nepal. Hier kun je op safari om te zoeken naar met name twee dieren; de tijger en Indische neushoorn.
De naam Chitwan betekent letterlijk hart van de jungle. Als je hier bent zul je snel zien waarom. Het is zonde om maar 1 dag een bezoek te brengen aan dit prachtige park. 

Chitwan Nationaal Park is perfect voor het spotten van wildlife. Ga op safari en misschien zie je een tijger, een neushoorn in een modderbad of wellicht de Aziatische olifant. Al kun je hier nog veel meer dieren spotten. Voor de durfals zijn er kanotochten over de Terai-rivier waar krokodillen lekker in de zon liggen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Chitwan National Park.

Het landschap van Chitwan National Park.

Chitwan is opvallend groot

Het park beslaat zo’n 930 km2 en bestaat uit moerassen, bossen en grasvlaktes. In het park leven meer dan 50 verschillende zoogdieren en ruim 100 verschillende vogelsoorten. Gelegen in het zuiden van Nepal ligt het park in het subtropische laagland.

Groeiende populaties

Nationaal Park Chitwan is opgericht in 1973. Hierdoor kent het park en de dieren al decennialang bescherming. Bijzonder is dat de dieren worden beschermd door het leger. Zo wordt onder meer de stroperij op de hoorns van neushoorns hier hard aangepakt. En met succes, de populatie neushoorns groeit in Chitwan. En in hun kielzog neemt het aantal tijgers langzaam toe.

Kansen op zien van tijger en neushoorn

De kans om een tijger in Chitwan te zien is klein. Al wordt het roofdier wel gespot, maar niet al te vaak. En het is geen zekerheid, ook niet als je hier een paar dagen bent.

Een neushoorn in Chitwan National Park. ©M. Bos

Neushoorns worden daarentegen wel redelijk vaak gezien. De kans is opvallend groot. Ook al omdat de gidsen de dieren kennen en weten waar ze bijvoorbeeld graag eten. Daarbij zijn de dieren opvallend rustig, zodat je ze vaak op je gemak kunt bekijken. En dus ook foto’s kunt maken.

Dieren laten zich niet dwingen dus als je kans wil maken om deze dieren in het wild te zien neem dan de tijd voor je bezoek. Het is het thuis voor andere zeldzame dieren. Zoals wilde Aziatische olifanten, brilberen en luipaarden. Ook vind je hier diverse soorten herten, veel vogels en de imposante moeraskrokodil. 

Een Aziatische olifant in Chitwan National Park.

Accommodaties in en bij Chitwan

Je kunt in het park overnachten, deze accommodaties zijn echter vrij prijzig. Goedkoper is het om te verblijven aan de rand van het park. Of in Sauhara waar je prima hostels, hotels en restaurants kunt vinden. 

Zorg wel dat je dicht bij de ingang van het park zit. Zodat je niet te veel tijd kwijt bent met het rijden naar het natuurgebied. Chitwan ligt op 4 a 5 uur rijden van Kathmandu. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nepal

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen