Waarom moet ik hier heen?

Chitwan Nationaal Park is perfect voor het spotten van wildlife. Ga op safari en misschien zie je een tijger, een neushoorn in een modderbad of wellicht de Aziatische olifant. Voor de durfals zijn er kanotochten over de Terai-rivier waar krokodillen lekker in de zon liggen.

Nationaal Park Chitwan is opgericht in 1973, is het oudste nationale park van Nepal en ligt op 4 a 5 uur rijtijd van Kathmandu.

Een hert in Chitwan.
Een hert in Chitwan. Corno van den Berg

Het park beslaat zo’n 930 km2 en bestaat uit moerassen, bossen en grasvlaktes. In het park leven meer dan 50 verschillende zoogdieren en ruim 100 verschillende vogelsoorten. Gelegen in het zuiden van Nepal ligt het park in het subtropische laagland.

Een moeraskrokodil in Chitwan Nationaal Park.
Een moeraskrokodil in Chitwan Nationaal Park. Chris Hartford

Chitwan betekent letterlijk “hart van de jungle” en is thuis voor de zeldzame eenhoornige Indiase neushoorn, tijgers, Aziatische olifanten, brilberen en luipaarden. Het is zonde om maar 1 dag een bezoek te brengen aan dit prachtige park.

Dieren laten zich niet dwingen dus als je kans wil maken om deze dieren in het wild te zien neem dan de tijd voor je bezoek. Wie weet kom je zelfs een Bengaalse tijger tegen, hoewel die kans steeds kleiner wordt.

Een Indische neushoorn in het water in Chitwan.
Een Indische neushoorn in het water in Chitwan. Matt Werner

Je kunt in het park overnachten, deze accommodaties zijn echter vrij prijzig. Goedkoper is het om te verblijven aan de rand van het park. Of in Sauhara waar je prima hostels, hotels en restaurants kunt vinden.

Meer informatie: www.chitwannationalpark.gov.np

Corno’s reistips:

Vanuit Kathmandu kun je richting Chitwan National Park vliegen, om vervolgens het laatste deel met een chauffeur of openbaar vervoer te doen. Rondom het park zijn verschillende, voornamelijk eenvoudige accommodaties te vinden.

NatuurparkWandelen