Maha Shivaratri

Ongekend kleurrijk festival in India en Nepal

Het Maha Shivaratri is een beroemd festival in zowel India als Nepal. Het wordt ook wel Mahashivaratri genoemd. Deze festiviteit ter ere van de god Shiva geeft een blik in het bijzondere leven van de sadhoes. Een sadhoe (dat letterlijk goed persoon betekent) zijn bijzondere Hindoestaanse mensen.

Maha Shivaratri is een jaarlijks terugkerend festival ter ere van de god Shiva. Het is vooral bekend door de kleurrijke sadhoes, die hier dan massaal bijeen komen. dit is een va de meest bijzondere festivals in Azië.

Een sadhoe tijdens Maha Shivararti in Kathmandu. ©Corno van den Berg

Het zijn veelal yoga-beoefenaars die streven naar een reine levenswandel door de eigen hartstochten en begeerten te beteugelen. Zij hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen: kāma (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen) opgegeven.

Een sadhoe is dan ook volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding (moksha) door meditatie. 

Maha Shivaratri in India

Tijdens dit feest eren zo'n 700.000 hindoes in Azië hun god Shiva. Dit is de god van Goedheid, Goddelijkheid en Geluk. Dat gebeurt op diverse plekken in India, zoals de Shiva tempels in Varanasi en Somnatha. Maar ook in de stad Mandi zul je veel sadhoes ontmoeten. Neem de tijd en maak een praatje met ze. Hun leven (en reis) is zeer intrigerend.

Maha Shivaratri in Nepal

In Nepal is het vooral te zien in de Pashupatinath Tempel. Deze is gebouwd op de oevers van de heilige Bagmati Rivier in Kathmandu. De tientallen kleurrijke sadhoes, dwalen hier rond op het festival. Ze hebben hun leven totaal aan Shiva gewijd. En geven daarvoor de eerste drie hindoeïstische levensdoelen op: kāma (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen). Een sadhoe zoekt spirituele bevrijding door meditatie.

Sadhoes tijdens het Maha Shivaratri in Nepal. ©Corno van den Berg

Foto’s maken van de sadhoes tijdens Maha Shivaratri

Oh, en neem wat kleingeld mee voor foto´s. Want ja, ze zijn erg fotogeniek. En ze weten dat ook. Veel van hen zijn uitgerust met dreadlocks, kleurrijke oranje kleding en hebben een doorleefd gezicht. 

Ze reizen het gehele jaar door van festival naar festival; veelal te voet. Met het geld voor de foto’s kunnen ze wat eten en drinken kopen. Vraag netjes vooraf of je een foto mag maken en geef het geld vooraf. Ik merkte dat ze er dan vaak voor gaan staan. Wat een extra fraaie foto oplevert. 

Wanneer is het Maha Shivaratri-festival?

Het Maha Shivaratri-festival wordt jaarlijks op de veertiende avond van de maand Phalguna (dat is februari of maart) Maha Shivaratri gevierd.

In Nepal is de tempel tevens bekend vanwege de crematies in de open lucht. Die ook tijdens het festival gewoon door gaan. De overledene wordt gedragen naar het rivierwater, waarna de voeten worden gewassen. De persoon wordt daarna gecremeerd op een houtstapel, waarbij de as in de rivier valt.

Naar India?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 13 artikelen over India

Bekijk alle artikelen