Niagara Falls

De Niagara-watervallen zijn een van de bekendste watervallen; die je moet hebben gezien

De Niagara Falls zijn wereldberoemd. Deze imposante watervallen liggen op de grens van Canada en de Verenigde Staten. Ze zijn eenvoudig te bezoeken; ook een combi is goed mogelijk. Je hoeft alleen de Rainbow Bridge over. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Niagara-watervallen. Met ook informatie over excursies en tours.

Deze watervallen moet je eens in je leven hebben gezien. Of eigenlijk beleefd. Je moet het water horen en voelen, alsook de brute de kracht van de watermassa ervaren. Al is het wel zinvol je bezoek goed voor te bereiden. Zowel voor het Canadese deel als voor het Amerikaanse deel.

De Niagara-watervallen bestaan uit drie delen

  • Horseshoe Falls (671 meter breed)
  • American Falls (290 m)
  • Bridal Veil Falls (slechts 17 m) 
Met de boot naar de Niagara Falls.

Gemiddeld valt het water maar zo’n 60 meter de diepte in, maar het is vooral de breedte die deze watervallen bijzonder maakt.

Amerika of Canada?

Je kunt de watervallen eenvoudig aan beide kanten lopend bezoeken. Elk deel heeft zijn eigen charme. En als je Niagara Falls goed wilt doen, moet je beide kanten bekijken. Wat goed kan in een dag.

Boottocht naar de Niagara-watervallen

Boottocht bij de Niagara Falls.

In een speciale boot kun je de rivier op en heel dichtbij de watervallen komen. Je krijgt een regenjas, maar hou er rekening mee dat je alsnog nat wordt. Zowel vanuit Canada als vanuit Amerika gaan er boten naar de watervallen. De route is identiek, alleen de namen verschillen. In Amerika heten ze Maid of the Mist, in Canada zijn nieuwere boten met de naam Hornblower. Deze zijn ook iets groter.

Beste excursies voor de Canadese kant van de Niagara-watervallen

Horseshoe Falls, de grootste waterval, ligt op het Canadese deel. Vanaf de Canadese kant kun je met name de American Falls en de Horseshoe Falls goed zien.

Journey behind the Falls Excursie

De excursie Journey behind the Falls bij de Nigara Falls.

Dit is de beste manier om echt bij de watervallen te komen. In het Canadese deel kun je achter een deel van de watervallen lopen. Dit heet Journey behind the Falls. In het Queen Victoria Park ku je met de lift naar de voet van de beroemde Horseshoe Falls. Hier heb je een observatieplatform om de waterval van dichtbij te zien. Wat op zich al indrukwekkend is.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het bijzondere zijn de diverse tunnels die onder de waterval lopen. Bij de doorkijkjes zie het water elke keer op een andere manier naar beneden storten. Let op het geluid van dit natuurgeweld, het is op sommige plekken oorverdovend. 

Mijn tips: Dit is een populaire excursie, waardoor het hier druk kan worden. Koop vooraf online je toegangskaartjes en ga vroeg in de ochtend. Dan maak je ook de beste foto’s. Vaak met veel mist.

Niagara Glen Gorge

Niagara Glen Gorge bij de Niagara Falls.

De Niagara Glen Gorge is de manier om weg van het massatoerisme te komen. Dit kleine natuurgebied ligt pal langs de rivier en is een heerlijke plek om te wandelen. Het biedt ongekende uitzichten over het wassende water, de passerende boten met mensen en het groen er om heen.

White Water Walk

De White water Walk is de meest verrassende wandeling bij de Niagara-watervallen. Dit pad met boardwalks, een houten vlonderpad, loopt langs het water dat hier al behoorlijk kolkt. Ook hier zie je de boten voorbij komen en kun je mooie foto’s maken van het groen, het witte water en de baluwe lucht bij mooi weer.

Maak die gave afstandsfoto

De Canadese zijde is het beste voor een ‘totaalshot’ van de Niagara-watervallen. Zodat je een goed beeld krijgt hoe groot de watervallen eigenlijk zijn. Het is ook ideaal voor foto’s, met name bij mooi weer.

De Skylon Tower en de Niagara watervallen.

Dit is de beste plek: De Skylon Tower in het Queen Victoria Park. Dit is tevens het hoogste uitzicht over de watervallen. Waarbij je tevens een goed uitzicht over de gehele omgweving. Waarbij je zelfs kans hebt om bij goed weer Toronto te zien liggen. Of in ieder geval de CN tower. 

Een alternatief is de Minolta Tower. Ook vanaf hier heb je een goed uitzicht. Nog een tip: Table Rock House geeft je het beste uitzicht op de machtige Horseshoe Falls. 

Niagara Whirlpool

De wonderlijke Niagara Whirlpool.

De Niagara Whirlpool is niet erg bekend, maar wel iets bijzonders. Dit is een natuurlijke draaikolk in de Niagara-rivier. Waarbij het water in een cirkel rond draait. Aan de Canadese kant kun je natuurfenomeen bekijken met de Whirlpool Aero Car. Dit is een kabelbaan over de rivier en de draaikolk.

Overnachten bij Niagara Falls

Veel reizigers maken een dagexcursie, maar het is handiger om minimaal een nacht te blijven slapen in de buurt. Dan kun je de watervallen vroeg of juist aan het einde van de dag bezoeken. Er zijn in de buurt talloze hotels, campings, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.

Beste excursies voor de Amerikaanse kant

Aan de Amerikaanse kant kun je oplopen tot aan het water dat over de rand naar beneden valt. Wat een extra belevenis is.

Goat Island

Dit is een eiland in de watervallen. Dat je wandelend kunt bereiken, maar ook met de auto of camper. Als je hier rond loopt heb je heerlijk uitzicht op allerlei natuurgeweld. Je kunt alle drie de watervallen zien, maar ook de kloof die door het water is ontstaan. Ook zie je hoe de rivier het vele water afvoert. Let op de diverse kleine draaikolken.

Cave of the Winds

Cave of the Winds bij de Niagara Falls.

Op Goat Island ligt de ingang naar de beroemde Cave of the Winds. Je krijgt een poncho en speciale schoenen. De reden is simpel: Hier word je nat. Met een lift ga je eerst 53 meter de diepte in naar de Niagara Gorge. Daarna loop je over houten bruggen en trappen naar Hurricane Deck, zoals de Amerikanen dit met enig drama noemen. 

Meer eerlijk is eerlijk: Het geweld van het water is meer dan imposant. Je staat op slechts zes meter van Bridal Veil Falls. En ja, het is meer dan indrukwekkend.

Beleef de watervallen via de zipline

Sinds juni 2016 kun je hier aan een stalen kabel langs de watervallen zoeven. Een unieke manier om de watervallen vanuit de lucht te zien.

Lichtshow in de avond

Zodra het donker wordt worden alle watervallen verlicht met afwisselend verschillende kleuren. Dit zorgt voor een kleurrijk schouwspel, dat niet door iedereen als mooi wordt beschouwd. Sommige mensen zouden het liefst alleen wit licht willen zien. Oordeel zelf…

Beste tijd voor de Niagara-watervallen

Je kunt de watermassa in elk seizoen bezoeken. En hij is elke keer anders.

In de zomer is er (logischerwijs) minder water. Maar wel meer toeristen. In de herfst verkleuren de bladeren aan de bomen, wat een extra mooi effect geeft. 

Met name de winter is zeker de moeite waard; dan valt er extra veel water door heen. De half bevroren Niagara-watervallen zijn dan machtig mooi.

En een deel is dan meestal bevroren, terwijl ondertussen het water op diverse plaatsen gewoon door raast. Een uniek beeld. Ook niet onbelangrijk; het aantal toeristen is stukken minder. Op de weekenden na, dan kan het hier best druk worden.

Hoe kom ik hier?

De Niagara-watervallen zijn eenvoudig te bereiken. De dichtstbijzijnde grote stad is Toronto op zo’n twee uur rijden. Maar ook vanuit andere steden is dit natuurspektakel goed te bezoeken.