Toronto

Grootste, maar vooral wereldse stad in Canada

Toronto is de grootste stad van Canada. Een wereldse stad, zo kun je Toronto het best omschrijven. Naast shoppen en diverse musea ligt de natuur hier om de hoek. Terwijl de CN Tower ook adrenaline-liefhebbers aan trekt. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden in Toronto. In dit artikel vind je ook de leukste excursies voor je reis.

De stad heeft een mild klimaat, Toronto ligt opvallend genoeg zuidelijker dan Nederland. Waardoor de zomer vaak heerlijk warm en zonnig is.Toronto is ideaal als startpunt voor een rondreis door Oost-Canada. Of als eindpunt.

De stad is heerlijk levendig, Toronto kent een rijk uitgaansleven. Zowel binnen als buiten. De stad telt diverse parken; zoals Humber Bay Park, Queens Park en de tuinen van Allen Gardens. In deze parken kun je goed picknicken, maar ook goed joggen.

CN Tower

De beroemde CN Tower is de op een na hoogste vrijstaande toren ter wereld, met een hoogte van 553m. Alleen de Burj Khalifa in de Verenigde Arabische Emiraten is hoger. De naam komt van de Canadese nationale spoorwegmaatschappij Canadian National (CN). Zij wilden in 1976 laten zien waartoe de Canadese industrie in staat was. Tegenwoordig is de toren het visitekaartje van de stad.

De glazen vloer in de CN Tower.

Er zijn diverse uitkijkpunten die je kunt bezoeken. Op een hoogte van 350 meter vind je onder meer een open uitkijkplatform, met iets bijzonders. Je hebt hier niet alleen een fraai zicht over de stad, maar er is ook een gedeelte met een glazen bodem. Waardoor je 350 meter de diepte in kijkt. Ook zijn hier restaurants en bars.

Op een hoogte van 447 meter zit nog een uitkijkpunt: de Skypod. Ook hier heb je een heerlijk uitzicht over de stad en haar omgeving. Je kunt met de lift om hoog en ook weer naar beneden. Al kun je ook met trap, hou dan wel rekening met 2506 traptreden…

Yonge-Dundas Square

Dit plein in het hartje van de stad kun je vergelijken met Times Square in New York. Denk aan veel opvallende lichtreclames, veel winkels en een heerlijke chaos. Met name in de avond is hier leuk rond wandelen. Het is ook een goede plek om foto’s te maken.

St. Lawrence Market

Zo ziet de St. Lawrence Market in Toronto er uit.

De St. Lawrence Market is gevestigd in een historisch marktgebouw. Hier kun je shoppen bij maar liefst 100 markthandelaren met verse groenten, vlees, fruit, bloemen en vis. Ook kun je hier goed eten. Elke zaterdag is er een boerenmarkt, waarbij lokale inwoners hun verse streekproducten verkopen. Op zondag is er een antiekmarkt.

Royal Ontario Museum

Het Royal Ontario Museum is wereldberoemd. Het is het grootste museum van Canada en laat vooral de natuurlijke historie van het land als onze aarde zien. Ook vind je er veel informatie over de talloze wereldculturen. Dit museum is niet alleen leuk op een regenachtige dag.

Distillery District

Het Distillery District is het hippe deel van Toronto. In deze wijk loop je langs talloze boetieks, kunstgalerijen en restaurants. De straten zijn autovrij en je ziet hier veel terrasjes. Ook zijn hier theaters en veel ander vertier.

Casa Loma

Het unieke Casa Loma in Toronto.

Casa Loma is een gotisch kasteel dat werd gebouwd door de rijke bankier Sir Henry Mill Pellatt. Hij spendeerde miljoenen aan zijn huis, dat nu een museum is. Je kunt het bezoeken en je verbazen over de marmeren vloeren, de kristallen kroonluchters en nog veel meer. Waaronder antieke auto’s. Je vindt Casa Loma ten noorden van het centrum. Je kunt het te voet doen.

Edge Walk op de CN Tower

De CN Tower is niet alleen een plek voor een heerlijk uitzicht. Het is er ook een voor adrenalinejunkies. Bij de Edge Walk moet je letterlijk over het randje stappen. Met een gat van 356 meter onder je. Waarbij je alleen nog hangt aan een veiligheidskoord. Zou jij dit durven?

Een sportwedstrijd bijwonen

Een wedstrijd van de Toronto Raptors bijwonen.

De stad heeft een zeer levendige sportcultuur. Zo kun je bijvoorbeeld een wedstrijd bijwonen van de Toronto Blue Jays, een beroemde honkbalclub. Ook bekend zijn de Toronto Maple Leafs, een ijshockeyclub met veel fans. De Toronto Raptors doen mee in de NBA, de professionele basketbal league. Een wedstrijd meemaken is een echte belevenis. En veel mooier dan op tv.

Toronto Islands

De heerlijke Toronto Islands. ©Cedric Blondeau / Unsplash

In het Ontariomeer voor de stad liggen de relatief onbekende Ontario Islands. Al is meervoud overdreven; het is eigenlijk maar een eiland. In een kwartiertje vaar je over met de veerboot, waarna je het hele eiland over kunt wandelen. 

De afstand van Ward’s Island tot Hanlan’s Point is ongeveer 5 kilometer. Het eiland heeft echte stranden, waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Ook vind je hier winkeltjes, een pier en een amusementspark. Al met al goed voor een heerlijke dag om de stad even te ontvluchten. 

Signs: Uniek restaurant met doof personeel

In Toronto kun je eten in een uniek restaurant. De complete bediening van het restaurant Signs bestaat uit doven. Waarbij je als bezoeker al heel snel een band krijgt met de medewerkers, wat precies de bedoeling is.

Bij binnenkomst krijg je via foto’s en tekeningen uitleg hoe je als klant met het personeel kunt communiceren. Ook de menukaarten zijn erg origineel; naast elk gerecht staat een afbeelding van de tekens die je gebruikt in gebarentaal. 

Iets wat de oprichter van het restaurant, Anjan Manikumar, zelf meemaakte. Hij groeide op met een doofstomme moeder en zag welke problemen ze tegen kwam. Wat Anjan op dit unieke concept bracht.

Hij wilde een restaurant beginnen waar alle medewerkers doof of doofstom zijn. Het leek een onmogelijke klus, maar op de vacatures kwamen maar liefst 200 reacties. Zo’n 50 sollicitanten daarvan werken nu in de eetgelegenheid. Anjan en enkele medewerkers leidden zelf het personeel op.

Scarborough Bluffs

Scarborough Bluffs bij Toronto.

Langs het Ontariomeer liggen steile kliffen, die de Canadezen Scarborough Bluffs noemen. Deze kliffen zijn tot wel 90 meter en vormen een heerlijk wandelgebied. Een van de wandelingen is het pad dat leidt naar Bluffers Beach. Het is een heerlijke plek voor een duik in het water.

Overnachten in Toronto

De stad is leuk om meerdere dagen te verblijven. Ik ben hier ook diverse nachten verbleven. Er zijn talloze knusse hotels, hostels, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij in de vakanties. Dat geldt ook voor de weekenden als er veel vraag is.

Tips voor je rondreis door Oost-Canada

Toronto is een ideaal vertrekpunt om een rondreis door Oost-Canada te maken. Waarbij je onder meer de Niagara-watervallen (op zo’n twee uur rijden), de Grote Meren en het beroemde Algonquin Provincial Park aan kunt doen.

Beste tijd voor Toronto

Toronto kun je het gehele jaar bezoeken. Het voorjaar is perfect, met vaak lekker weer. Ook vind je hier dan talloze bloemen, zowel in de parken als tuinen.

De zomer is een heerlijke tijd voor deze stad, met warme zomerdagen en veel zon.

De herfst is zeer geschikt voor een rondreis. Met onder meer de Indian Summer, die ook in de stad te zien is.

In de winter kan het hier fris worden. Waardoor de omliggende meren bijvoorbeeld kunnen bevriezen. Wat ongekend mooi is.

Hoe kom ik hier?

Toronto is vanuit Nederland eenvoudig bereikbaar. Het is net als Québec, Montreal en Ottawa het perfecte vertrekpunt voor een heerlijke rondreis door Oost-Canada.

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen