Waarom moet ik hier heen?

Trollstigen behoort tot de mooiste wegen op aarde. De haarspeldbochten snijden door het landschap van watervallen, bergen en in het voorjaar sneeuw. Er zijn ook diverse uitkijkpunten met een machtig uitzicht.

De Trollstigen in Noorwegen. Sommige wegen moet je ooit eens doen. Dit is er zo één. Al jaren lees ik erover en nu is het hoog tijd om hem te verkennen. Ik doe het aan het einde van de dag; als veel toeristen weg zijn en het licht zacht is.

Je kunt de weg op twee manieren doen. Van onderen naar boven en andersom (logischerwijs). Ik doe beiden. Als je beneden aankomt word je begroet door het wereldberoemde bord van een Troll. Vroeger geloofden veel Noren dat trollen het landschap in dit deel van Scandinavië hebben gecreëerd…

Het beroemde toegangsbord van Trolstigen…
Het beroemde toegangsbord van Trolstigen… Corno van den Berg

De elf haarspeldbochten van Trollstigen

Trollstigen is een weg van ongeveer 20 km lang dwars door de ruige bergen van Noorwegen. Het meest spectaculair zijn de elf haarspeldbochten als de weg de berg opslingert. Je rijdt over en langs diverse machtige watervallen.

Met talloze plekken waar je kunt stoppen. Voor een minuut om een foto te maken, of voor een picknick. Aan jou dus de keus. De weg is vaak smal, let dus wel goed op. Want er gebeuren hier jaarlijks ongelukken met toeristen die niet opletten. waarbij ze vaker tegen een auto aan rijden, dan gelukkig van de berg af rijden.

Een van de uitkijkpunten.
Een van de uitkijkpunten. Corno van den Berg

Diverse uitkijkpunten

Er zijn bovenop de berg diverse uitkijkpunten gebouwd. En zoals vaker in Noorwegen: Het zijn architectonische hoogstandjes. Ze geven je een uniek uitzicht over de weg, de bergen, de watervallen en de vallei. Je ziet de auto’s omhoog komen, vaak stoppen en weer door gaan. Af en toe komt er een groep motorrijders voorbij.

Bekijk de video van Trollstigen:

In de video hieronder nemen twee durfals de weg op hun skateboard in het late avondlicht. In een stevig tempo. En dat levert prachtige beelden op. En de beelden laten mooi zien hoe machtig deze weg is.

Beste video Trollstigen

Dit is één van de nationale toeristische routes van Noorwegen. Een combinatie van spectaculaire natuur/architectuur en design. En in een omgeving waar je u tegen zegt. Die je ooit eens moet rijden: met de auto, motor of met de camper…

Trollstigen…
Trollstigen… Corno van den Berg

Ik neem de tijd en geniet van dit natuurspektakel. De keuze was goed om laat op de dag te gaan….

Corno’s reistips:
Beste tijd:
Trollstigen is vooral ruig in het
voorjaar. Dan zie je veel sneeuw en
talloze watervallen. In de zomer is
de sneeuw weg en de watervallen
drooggevallen of minder krachtig.

Let op!
In de winter is Trollstigen gesloten
door de vele sneeuw. Het wisselt per
jaar wanneer de weg weer open gaat.
Dit kan (eind) mei zijn, maar ook
begin juni.

 
Meer informatie:
Geirangerfjord en Trollstigen

Gesponsord door:

 

Autoroutes