blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Rij de Trollstigen

Een rit vol haarspeldbochten door het fjordengebied van Noorwegen

De Trollstigen in Noorwegen rijden. Sommige wegen moet je ooit eens doen. Dit is er zo één. Al jaren lees ik erover en nu is het hoog tijd om hem te verkennen. Ik doe het aan het einde van de dag; als veel toeristen weg zijn en het licht zacht is.

De beroemde Trollstigen behoort tot de mooiste wegen op aarde. De haarspeldbochten snijden door het landschap van watervallen, bergen en in het voorjaar sneeuw. Er zijn ook diverse uitkijkpunten met een machtig uitzicht over Noorwegen.

Twee routes voor Trollstigen

Je kunt de weg op twee manieren doen. Van onderen naar boven en andersom (logischerwijs). Ik doe beiden. Als je beneden aankomt word je begroet door het wereldberoemde bord van een Troll. Vroeger geloofden veel Noren dat trollen het landschap in dit deel van Scandinavië hebben gecreëerd…

Het beroemde toegangsbord van Trolstigen… ©Corno van den Berg

De elf haarspeldbochten van Trollstigen

Trollstigen is een weg van ongeveer 20 km lang dwars door de ruige bergen van Noorwegen. Het meest spectaculair zijn de elf haarspeldbochten als de weg de berg opslingert. Je rijdt over en langs diverse machtige watervallen. 

Met talloze plekken waar je kunt stoppen. Voor een minuut om een foto te maken, of voor een picknick. Aan jou dus de keus. De weg is vaak smal, let dus wel goed op. Want er gebeuren hier jaarlijks ongelukken met toeristen die niet opletten. waarbij ze vaker tegen een auto aan rijden, dan gelukkig van de berg af rijden.

Een van de uitzichtspunten. ©Corno van den Berg

Diverse uitkijkpunten

Er zijn bovenop de berg diverse uitkijkpunten gebouwd. En zoals vaker in Noorwegen: Het zijn architectonische hoogstandjes. Ze geven je een uniek uitzicht over de weg, de bergen, de watervallen en de vallei. Je ziet de auto’s omhoog komen, vaak stoppen en weer door gaan. Af en toe komt er een groep motorrijders voorbij.

Nationale toeristische route van Noorwegen

Dit is één van de nationale toeristische routes van Noorwegen. Een combinatie van spectaculaire natuur/architectuur en design. En in een omgeving waar je u tegen zegt. Die je ooit eens moet rijden: met de auto, motor of met de camper…

Trolstigen… ©Corno van den Berg

Ik neem de tijd en geniet van dit natuurspektakel. De keuze was goed om laat op de dag te gaan….

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen