Ålesund in Noorwegen: 5 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ålesund

Intrigerend stadje in Noorwegen met moderne architectuur in Art Nouveau-stijl

Ålesund noemt zich adventure capital of the fjords. Je kunt hier kajakken, wandelen, een zodiac-safari langs de kust maken en meer. En, Ålesund ligt op steenworp afstand van het Geirangerfjord. Al is het stadje zelf ook zeer de moeite waard.

Het vissersstadje Ålesund ligt idyllisch aan de kust, met een heuse ‘berg’ ernaast. Die je een fraaie blik op de stad geeft. Die je dus ook eenvoudig kunt beklimmen.

Het oude centrum

Het stadscentrum van Ålesund. ©Corno van den Berg

Het wordt weleens het Venetië van Noorwegen genoemd, door de kanalen in het centrum. De houten huizen in het stadshart geven het een karakteristieke sfeer. Met name de haven is de moeite waard om te bezoeken.

De oude haven van Ålesund. ©Corno van den Berg

Beklim Mount Aksla

Het uitkijkpunt van Ålesund. ©Corno van den Berg

Mount Aksla, al is berg misschien wel wat overdreven. Hij is 189 meter hoog, maar opvallend groen en via 489 treden te bereiken. Met onderweg een ‘selfie-uitkijkpunt’ van glas. Het uitzicht over de stad en de omliggende ruige eilanden is zeer de moeite waard.

Ålesund Aquarium

Het Ålesund Aquarium. ©Corno van den Berg

In het Ålesund Aquarium kun je vooral dieren zien die leven langs de Noorse kust, maar ook in de Noorse fjorden. Zoals talloze vissen, waaronder opvallend grote, maar ook roggen, zeehonden, otters en meer.

Kajakken door het stadscentrum

Ålesund. ©Corno van den Berg

In Ålesund kun je perfect kajakken door het hart van de oude stad. Je peddelt langs de oude huizen, de haven, de vuurtoren Molja Fyr (dat eigenlijk een accommodatie is) en de immense brug die de stad verbindt met enkele andere eilanden.

Ideaal vertrekpunt voor een rondreis

Net als Bergen is Ålesund een perfecte plek om je reis te starten door de Noorse Fjorden. De stad ligt bijvoorbeeld op ‘slechts’ 110 kilometer van het beroemde Geirangerfjord. In anderhalf uur rijden kun je bijvoorbeeld op zoek gaan de beroemde Seven Sisters Waterval. Je kunt hier ook opstappen voor een cruise door de Noorse fjorden met de Hurtigruten.

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen