Ålesund

Intrigerend stadje in Noorwegen met moderne architectuur in Art Nouveau-stijl

Ålesund noemt zich adventure capital of the fjords. Je kunt in deze stad in Noorwegen talloze excursies doen als kajakken, wandelen, een zodiac-safari langs de kust maken en meer. Daarnaast ligt Ålesund op steenworp afstand van het beroemde Geirangerfjord. Al is het stadje zelf ook zeer de moeite waard. Dit zijn de bezienswaardigheden van Ålesund.

Het vissersstadje Ålesund ligt idyllisch aan de kust, met een heuse ‘berg’ ernaast. Vanaf de berg heb je fraai zicht op de stad. De berg kun je dus eenvoudig beklimmen.

Het oude centrum

Het stadscentrum van Ålesund. ©Corno van den Berg

Het wordt weleens het Venetië van Noorwegen genoemd, door de kanalen in het centrum. De houten huizen in het stadshart geven het een karakteristieke sfeer. Met name de haven is de moeite waard om te bezoeken.

De oude haven van Ålesund. ©Corno van den Berg

Beklim Mount Aksla

Het uitkijkpunt van Ålesund. ©Corno van den Berg

Mount Aksla, al is berg misschien wel wat overdreven. Hij is 189 meter hoog, maar opvallend groen en via 489 treden te bereiken. Met onderweg een ‘selfie-uitkijkpunt’ van glas. Het uitzicht over de stad en de omliggende ruige eilanden is zeer de moeite waard.

Ålesund Aquarium

Het Ålesund Aquarium. ©Corno van den Berg

In het Ålesund Aquarium kun je vooral dieren zien die leven langs de Noorse kust, maar ook in de Noorse fjorden. Zoals talloze vissen, waaronder opvallend grote, maar ook roggen, zeehonden, otters en meer.

Kajakken door het stadscentrum

Ålesund. ©Corno van den Berg

In Ålesund kun je perfect kajakken door het hart van de oude stad. Je peddelt langs de oude huizen, de haven, de vuurtoren Molja Fyr (dat eigenlijk een accommodatie is) en de immense brug die de stad verbindt met enkele andere eilanden.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in Ålesund

Deze stad is de uitvalsbasis voor vele excursies. Maar Ålesund zelf is ook zeer de moeite waard. Ik heb hier meerdere nachten doorgebracht en vond het heerlijk. Je vindt in en bij het centrum diverse kleine hotels, knusse bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Ålesund

Het weer in Ålesund

Het Ålesund weer is vochtig. Hier valt per jaar een grote hoeveelheid neerslag. Met name in de herfst kan er veel regen vallen. Hou hier rekening mee. Bijzonder is de winters relatief mild zijn. De temperaturen in de zomer en winter liggen niet erg ver uiteen. In de zomermaanden is het iets koeler als in Nederland, terwijl het in de winter vaak net iets onder nul is. Mei en juni zijn statistisch gezien de droogste maanden van het jaar.

Ideaal vertrekpunt voor een rondreis

Net als Bergen is Ålesund een perfecte plek om je reis te starten door de Noorse Fjorden. De stad ligt bijvoorbeeld op ‘slechts’ 110 kilometer van het beroemde Geirangerfjord. In anderhalf uur rijden kun je bijvoorbeeld op zoek gaan de beroemde Seven Sisters Waterval. Je kunt hier ook opstappen voor een cruise door de Noorse fjorden met de Hurtigruten.

Meer artikelen over de Noorse Fjorden