Waarom moet ik hier heen?

Ålesund noemt zich 'adventure capital of the fjords'. Je kunt hier kajakken, wandelen, een zodiac-safari langs de kust maken en meer. En, Ålesund ligt op steenworp afstand van het Geirangerfjord. Al is het stadje zelf ook zeer de moeite waard.

Het stadscentrum van Ålesund.
Het stadscentrum van Ålesund. Corno van den Berg

Het vissersstadje Ålesund ligt idyllisch aan de kust, met een heuse ‘berg’ ernaast. Die je een fraaie blik op de stad geeft. Het wordt weleens het Venetië van Noorwegen genoemd, door de kanalen in het centrum. De houten huizen in het stadshart geven het een karakteristieke sfeer.

De oude haven van Ålesund.
De oude haven. Corno van den Berg

Ideaal vertrekpunt voor een rondreis:

Net als Bergen is Ålesund een perfecte plek om je reis te starten door de Noorse Fjorden. De stad ligt bijvoorbeeld op ‘slechts’ 110 kilometer van het beroemde Geirangerfjord. In anderhalf uur rijden kun je bijvoorbeeld op zoek gaan de beroemde Seven Sisters Waterval. Je kunt hier ook opstappen voor een cruise door de Noorse fjorden met de Hurtigruten.

Tips voor Ålesund:

Beklim Mount Aksla

Het uitkijkpunt van Ålesund.
Het uitkijkpunt van Ålesund. Corno van den Berg

Mount Aksla, al is berg misschien wel wat overdreven. Hij is 189 meter hoog, maar opvallend groen en via 489 treden te bereiken. Met onderweg een ‘selfie-uitkijkpunt’ van glas. Het uitzicht over de stad en de omliggende ruige eilanden is zeer de moeite waard.

Ålesund Aquarium

Het Ålesund Aquarium.
Het Ålesund Aquarium. Corno van den Berg

In het Ålesund Aquarium kun je vooral dieren zien die leven langs de Noorse kust, maar ook in de Noorse fjorden. Zoals talloze vissen, waaronder opvallend grote, maar ook roggen, zeehonden, otters en meer.

Kajak door het stadscentrum

Ålesund.
Het stadshart van Ålesund. Corno van den Berg

In Ålesund kun je perfect kajakken door het hart van de oude stad. Je peddelt langs de oude huizen, de haven, de vuurtoren Molja Fyr (dat eigenlijk een accommodatie is) en de immense brug die de stad verbindt met enkele andere eilanden.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Ålesund is eenvoudig te bereiken
vanuit Nederland. Het is ook een
ideale tussenstop voor een
rondreis door Noorwegen. Zeker
als je de fjorden wilt bezoeken.
 
Beste tijd:
Het stadje kun je het gehele jaar
bezoeken.
 
Meer informatie: Ålesund
Gesponsord door: