blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Noorse Fjorden

Wildernis waar de mens te gast is

De Noorse fjorden in Noorwegen; veel mooier wordt het niet. De geschiedenis van deze bergen met talloze meren is ruw. IJstijden en rivieren creëren in het verleden het huidige landschap. Met als gevolg dat dit landschap als mooiste ter wereld wordt beoordeeld. Jaar na jaar. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Noorse fjorden om te bezoeken.

Het ruige landschap van de Noorse fjorden moet je actief beleven. Ga wandelen, kajakken, maar verken de fjorden ook vooral met de veerboot en met de auto. Elk fjord is bijzonder.

De fjorden van Noorwegen hebben opvallend weinig invloed van de mens ondergaan. Simpelweg omdat dit te nat, steil of te ruig is voor de mens. Al is daar de laatste decennia wel een bewustzijn van bescherming bij gekomen. Zodat de meest beroemde fjorden ter wereld, maar ook de bijzondere rotsen zoals Preikestolen, bewaard kunnen blijven. Terwijl de pas ontdekte koudwaterkoraalriffen wetenschappers verbazen.

Geirangerfjord

Geirangerfjord ©Per Eide

Dit is het meest bekende fjord van Noorwegen. Het Geirangerfjord is ‘slechts’ een 15 kilometer lange arm van het enorme Storfjord. Maar het is wel een van de meest indrukwekkende die je in de Noorse fjorden kunt vinden. Je kunt hem zowel met de auto, te voet en per veerboot verkennen. En ja, dit fjord is wel echt een must om te zien.

Lees mijn tips voor het Geirangerfjord

Naerøyfjord

Het Naeroyfjord van boven gezien.

Volgens velen is het Naerøyfjord het mooiste fjord ter wereld. Het is een relatief klein fjord, vergeleken met de andere Noorse fjorden. Dit fjord in Noorwegen het slechts 17 kilometer lang. Deze zijtak van het immense Sognefjord kun je relatief eenvoudig ontdekken, bijvoorbeeld in een kajak.

Lees mijn tips voor het Naerøyfjord

Uniek: Koudwaterkoraalrif

De fjorden verrassen overigens niet alleen boven water. Een diepzeeduiker stuit in het jaar 2000 op een opmerkelijk groot koudwaterkoraalrif in het Trondheimsfjord. Dit soort riffen zijn al lang bekend bij wetenschappers, maar er is verder weinig over bekend. Ze bevinden zich op een diepte van 40 tot 1.000 meter en onderzoek wijst uit dat ze zich langs de gehele Noorse kust bevinden.

Een zeewolf.

Daar waar het ‘gewone’ koraalrif bestaat uit 8.000 soorten, wordt het koudwaterrif door nog geen tien soorten gebouwd. Maar het herbergt wel een ongekende rijkdom aan vissen. In een bijna buitenaardse wereld. En je kunt er in snorkelen en duiken, waarbij er een wereld voor je open gaat.

Dankzij nieuwe wetenschappelijke technologieën kunnen de Noorse fjorden in detail worden bestudeerd. Vanaf schepen wordt de bodem gedetailleerd in kaart gebracht. Ook brengen onbemande duikboten deze onbekende (en ijskoude) wereld in kaart. Grijparmen nemen monsters mee en camera’s maken foto’s met hoge resoluties. Desondanks is tot nu toe nog maar 10 procent van de zeebodem hier gedetailleerd in kaart gebracht.

De gevaarlijkste buitensporten

Een Base-jumper in Loen in Noorwegen. ©Corno van den Berg

De bergen rond de fjorden zijn populaire plekken voor actieve sporten. Maar ook extreme sporten, zoals BASEjumpen. Bij deze gevaarlijke sport springen mensen van een klif en komen ze met een parachute naar beneden. Met name Kjerag in het Lysefjord is beroemd vanwege de vele gelukte pogingen. Maar ook berucht, want er zijn diverse doden te betreuren.

Overnachten in de Noorse fjorden

Wie de Noorse fjorden echt wil beleven moet hier een paar nachten verblijven. Zodat je kunt zien hoe het licht valt bij zonsondergang of juist bij zonsopgang. Er zijn talloze kleine hotels, knusse bed & breakfasts, mooie campings en handige appartementen online te boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied van Noorwegen. 

Bekijk de leukste accommodaties in het Sognefjord, Geirangerfjord, Nordfjord, Hardangerfjord en Storfjord

De beste route voor de Noorse Fjorden

De fjorden, de omliggende bergen en gletsjers trekken jaarlijks miljoenen mensen. Omdat de afstanden groot zijn is het lang niet altijd makkelijk om een goede route te kiezen. Zeker niet als je weet dat Noorwegen meer dan 100 fjorden telt. Sommige lopen uit in zee, maar hebben zelf ook weer zijtakken, die ook fjord worden genoemd. Maar wie dit gebied verkent, begrijpt waarom het bijna jaarlijks tot het meest ongerepte stuk natuur ter wereld wordt verkozen.

Auto of Hurtigruten?

Je kunt eenvoudig met de auto dit gebied verkennen. De wegen zijn goed, net als alle faciliteiten onderweg. Zelfs in de winter, al kunnen sommige wegen dan afgesloten zijn. 

Een alternatief voor de auto is een cruise door de fjorden met de Hurtigruten. Deze oude veerboot is ideaal om de fjorden te ontdekken, waarbij je slaapt op de boot. Je kunt de boot verlaten wanneer je wilt en weer opstappen als het je uitkomt. Er is niets relaxter dan deze cruise. Zeker in de winter.

Noorse paarden in een fjord. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor de Noorse Fjorden

De Hurtigruten in de winter.

De fjorden kunnen het gehele jaar door worden bezocht. Het hangt sterk af van hetgeen je wilt doen.

Winter

In de winter is het landschap vaak nog woester met kans op sneeuw, met talloze skimogelijkheden. Maar je hebt ook kans op bewolking en regen. Het is wel relatief rustig met toeristen. En je ziet dit ruige gebied op zijn ruigst.

Voorjaar

In het voorjaar kun je zien hoe de bloemen bloeien, wat de fjorden een extra dimensie geeft. Ook zijn de meeste watervallen nog op volle sterkte.

Zomer

Omdat je in de zomer op de gletsjers kunt skiën en bovenop een gletsjer kunt staan is dit seizoen verreweg het populairst.

Najaar

Dit seizoen is relatief rustig, terwijl het weer vaak nog wel in orde is. Al kan het ook meerdere dagen regenen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen