Noorse Fjorden

Wildernis waar de mens te gast is

De Noorse fjorden liggen in het hart van Noorwegen. Het ruige landschap van de Noorse fjorden moet je actief beleven. Ga wandelen, kajakken, maar verken de fjorden ook vooral met de veerboot en met de auto. Elk fjord is bijzonder. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Noorse fjorden om te bezoeken.

De fjorden van Noorwegen hebben opvallend weinig invloed van de mens ondergaan. Simpelweg omdat dit te nat, steil of te ruig is voor de mens. Al is daar de laatste decennia wel een bewustzijn van bescherming bij gekomen.

Hierdoor blijven de meest beroemde fjorden ter wereld bewaard voor de toekomst. Terwijl de recent ontdekte koraalriffen vol met dieren wetenschappers blijven verbazen.

Geirangerfjord

Geirangerfjord ©Per Eide

Dit is het meest bekende fjord van Noorwegen. Het Geirangerfjord is ‘slechts’ een 15 kilometer lange arm van het enorme Storfjord. Maar het is wel een van de meest indrukwekkende die je in de Noorse fjorden kunt vinden. Je kunt hem zowel met de auto, te voet en per veerboot verkennen. En ja, dit fjord is wel echt een must om te zien.
Lees mijn tips voor het Geirangerfjord

Kjerag en Kjeragbolten

Kjerag in Noorwegen.

Kjerag en Kjeragbolten is een van de meest populaire excursies. Kjeragbolten is een unieke steen die zit vastgeklemd tussen de rotsen. Kjerag is de top van de berg. De wandeling naar Kjeragbolten aan het Lysefjord is een van de meeste populaire excursies. Je kijkt hier van 1.110 meter de fjorden in, wat je nooit meer zult vergeten.
Lees mijn artikel over Kjerag en Kjeragbolten

Naerøyfjord

Het Naeroyfjord van boven gezien.

Volgens velen is het Naerøyfjord het mooiste fjord ter wereld. Het is een relatief klein fjord, vergeleken met de andere Noorse fjorden. Dit fjord in Noorwegen het slechts 17 kilometer lang. Deze zijtak van het immense Sognefjord kun je relatief eenvoudig ontdekken, bijvoorbeeld in een kajak.
Lees mijn tips voor het Naerøyfjord

Preikestolen

Preikestolen wandelen ©Outdoorlife Norway

De Preikestolen in Noorwegen is een unieke excursie. De beste manier om deze unieke plek te zien is bij zonsopgang. De Preikestolen in de machtige fjorden staat al jaren op mijn Bucket List. Maar ook lees ik over drukte en dus kwam het er niet van. Totdat ik hoorde over de Sunrise hike to Preikestolen.
Lees mijn artikel over de Preikestolen

Bergen

Bergen in Noorwegen.

Een perfecte uitvalsbasis voor de Noorse Fjorden is de stad Bergen. Met name de typische kleurrijke houten huisjes van het middeleeuwse centrum Bryggen zijn het bezoeken waard. Deze huisjes liggen aan de baai van Vågen. De baai is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Lees mijn artikel over Bergen

Trolltunga

Trolltunga in Noorwegen.

De wandeling naar Trolltunga is een van de meest indrukwekkende wandelingen. Deze uitstekende rots is wereldberoemd geworden door sociale media. Maar, hij is niet eenvoudig te bereiken. Het is een stevige wandeling van minstens acht uur. Je krijgt er wel een uniek uitzicht voor terug over de omliggende fjorden.
Lees mijn artikel over Trolltunga

Sognefjord

De sfeer van het Sognefjord. ©Corno van den Berg

Het langste fjord in Noorwegen is het Sognefjord. Deze inham is maar liefst 204 kilometer lang. Het is ook het diepste fjord van Noorwegen. Geloof het of niet, dit fjord is op sommige plekken maar liefst 1.308 meter diep. Dit is vooral in de buurt van het plaatsje Høyanger. Het Sognefjord ligt ten noorden van de stad Bergen. Rondom het fjord vind je diverse eeuwenoude staafkerken.
Bekijk de leukste accommodaties rond het Sognefjord,

Loen Skylift

De Loen Skylift. ©Corno van den Berg

De Loen Skylift brengt je in 5 minuten van het dal naar de top van de fjorden. Het is de steilste kabelbaan van Noorwegen. Deze lift opende in 2017 in het imposante Nordfjord. Als toetje krijg je een ongekend uitzicht over de bergen.
Lees mijn artikel over Loen Skylift

Briksdalgletsjer

De Briksdalgletsjer in Noorwegen.

De Briksdalgletsjer is een van de weinige gletsjers in de fjorden die relatief eenvoudig te bereiken is. De gletsjer en omgeving laat goed de schoonheid zien van dit gebied. Wie het ontstaan van de fjorden wil begrijpen, moet eigenlijk naar de Briksdalgletsjer lopen.
Lees mijn artikel over de Briksdalgletsjer

Stavanger

De Oude Stad van Stavanger... ©Corno van den Berg

Stavanger is een ideaal vertrekpunt voor een reis door de fjorden. Voor mij is een stad normaal een plek om te even te stoppen en snel door te reizen. Maar in Stavanger is het anders, merk ik al snel. Ik hoorde dat het ook een gezellige stad is. Het is een van de leukste steden van Noorwegen zelfs.
Lees mijn artikel over Stavanger

Uniek: Koudwaterkoraalrif

Een zeewolf.

De fjorden verrassen overigens niet alleen boven water. Een diepzeeduiker stuit in het jaar 2000 op een opmerkelijk groot koudwaterkoraalrif in het Trondheimsfjord. Dit soort riffen zijn al lang bekend bij wetenschappers, maar er is verder weinig over bekend. Ze bevinden zich op een diepte van 40 tot 1.000 meter en onderzoek wijst uit dat ze zich langs de gehele Noorse kust bevinden.

Daar waar het ‘gewone’ koraalrif bestaat uit 8.000 soorten, wordt het koudwaterrif door nog geen tien soorten gebouwd. Maar het herbergt wel een ongekende rijkdom aan vissen. In een bijna buitenaardse wereld. En je kunt er in snorkelen en duiken, waarbij er een wereld voor je open gaat.

Dankzij nieuwe wetenschappelijke technologieën kunnen de Noorse fjorden in detail worden bestudeerd. Vanaf schepen wordt de bodem gedetailleerd in kaart gebracht. Ook brengen onbemande duikboten deze onbekende (en ijskoude) wereld in kaart. Grijparmen nemen monsters mee en camera’s maken foto’s met hoge resoluties. Desondanks is tot nu toe nog maar 10 procent van de zeebodem hier gedetailleerd in kaart gebracht.

Ålesund

Ålesund vanaf Mount Aksla. ©Corno van den Berg

De stad Ålesund noemt zich adventure capital of the fjords. Je kunt in deze stad talloze excursies doen als kajakken, wandelen, een zodiac-safari langs de kust maken en meer. Daarnaast ligt Ålesund op steenworp afstand van het beroemde Geirangerfjord. Het is dan ook te begrijpen dat veel bezoekers deze stad gebruiken voor hun trips naar de fjorden.
Lees mijn artikel over Alesund

Trollstigen

Trolstigen vanaf het uitkijkpunt. ©Corno van den Berg

Een van de mooiste wegen ter wereld ligt in de Noorse Fjorden. Trollstigen is een weg van ongeveer 20 km lang dwars door de ruige bergen van Noorwegen. Het meest spectaculair zijn de elf haarspeldbochten als de weg de berg opslingert. Je rijdt over en langs diverse machtige watervallen. 
Lees mijn artikel over de Trollstigen

Basejumpen

Een Base-jumper in Loen in Noorwegen. ©Corno van den Berg

De bergen rond de fjorden zijn populaire plekken voor actieve sporten. Maar ook extreme sporten, zoals Basejumpen. Bij deze gevaarlijke sport springen mensen van een klif en komen ze met een parachute naar beneden. Met name Kjerag in het Lysefjord is beroemd vanwege de vele gelukte pogingen. Maar ook berucht, want er zijn diverse doden te betreuren.

Overnachten in de Noorse Fjorden

Wie de Noorse fjorden echt wil beleven moet hier een paar nachten verblijven. Zodat je kunt zien hoe het licht valt bij zonsondergang of juist bij zonsopgang. Er zijn talloze kleine hotels, knusse bed & breakfasts, mooie campings en handige appartementen online te boeken. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied van Noorwegen. 
Bekijk de leukste accommodaties in het Sognefjord, Geirangerfjord, Nordfjord, Hardangerfjord en Storfjord

De beste route voor de Noorse Fjorden

De fjorden, de omliggende bergen en gletsjers trekken jaarlijks miljoenen mensen. Omdat de afstanden groot zijn is het lang niet altijd makkelijk om een goede route te kiezen. Zeker niet als je weet dat Noorwegen meer dan 100 fjorden telt.

Sommige fjorden lopen uit in zee, maar hebben zelf ook weer zijtakken, die ook fjord worden genoemd. Maar wie dit gebied verkent, begrijpt waarom het bijna jaarlijks tot het meest ongerepte stuk natuur ter wereld wordt verkozen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Auto of Hurtigruten?

Je kunt eenvoudig met de auto dit gebied verkennen. De wegen zijn goed, net als alle faciliteiten onderweg. Zelfs in de winter, al kunnen sommige wegen dan afgesloten zijn. 

Een alternatief voor de auto is een cruise door de fjorden met de Hurtigruten. Deze oude veerboot is ideaal om de fjorden te ontdekken, waarbij je slaapt op de boot. Je kunt de boot verlaten wanneer je wilt en weer opstappen als het je uitkomt. Er is niets relaxter dan deze cruise. Zeker in de winter.

Noorse paarden in een fjord. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor de Noorse Fjorden

De Hurtigruten in de winter.

De fjorden kunnen het gehele jaar door worden bezocht. Het hangt sterk af van hetgeen je wilt doen.

Winter

In de winter is het landschap vaak nog woester met kans op sneeuw, met talloze skimogelijkheden. Maar je hebt ook kans op bewolking en regen. Het is wel relatief rustig met toeristen. En je ziet dit ruige gebied op zijn ruigst.

Voorjaar

In het voorjaar kun je zien hoe de bloemen bloeien, wat de fjorden een extra dimensie geeft. Ook zijn de meeste watervallen nog op volle sterkte.

Zomer

Omdat je in de zomer op de gletsjers kunt skiën en bovenop een gletsjer kunt staan is dit seizoen verreweg het populairst.

Najaar

Dit seizoen is relatief rustig, terwijl het weer vaak nog wel in orde is. Al kan het ook meerdere dagen regenen.

Geschiedenis van de Noorse Fjorden

De geschiedenis van deze bergen met talloze meren is ruw. IJstijden en rivieren creëren in het verleden het huidige landschap van fjorden die als vingers in het landschap liggen. Met als gevolg dat dit landschap als mooiste ter wereld wordt beoordeeld. Wat al decennia lang gebeurt. En wat nog decennia zal gebeuren.

Meer artikelen over de Noorse Fjorden