Snorkelen met orka’s en walvissen

In de winter jagen deze dieren op haringen in de Noorse fjorden

Snorkelen met orka’s en walvissen is een unieke excursie. Dit kan in de winter in het noordelijke puntje van Noorwegen. De dieren jagen dan op haringen. Ze komen hiervoor de fjorden in wat een ongekend spektakel is. Sinds enkele jaren worden er excursies aangeboden waarbij je met de dieren het water in kan.

Een orka zien in het wild is magisch, net als een walvis. Zeker als je kunt gaan snorkelen met deze dieren. En van dichtbij kun je zien hoe de roofdieren dat doen. Wat een unieke belevenis is.

Kun je zwemmen met orka's?

Het antwoord is ja! Elke winter verzamelen miljoenen haringen zich in de fjorden van Noorwegen. Het water is daar warmer en de vissen voelen zich daar veilig. Maar dit is ook bekend bij orka’s en walvissen, met name bultruggen. Waardoor er geregeld aanvalsacties zijn op de haringen. Soms zijn het de orka’s, dan weer de walvissen en soms zelfs tezamen. De dieren komen de fjorden in om op deze lekkernij te jagen. Waarbij je als duiker kunt toekijken.

De regio’s Andenes, Senja, Tromsø en Skjervøy waren in de afgelopen jaren de plekken om dit spektakel in de winter te zien. Al kon het per week verschillen waar de haringen en dus ook de orka’s en walvissen zich bevonden. Nu is het spektakel vooral te zien in de regio van Alta, dat nog noordelijker ligt.

Ik heb aparte pagina's gemaakt over de orka en de bultrug met informatie over de beste plekken waar je deze dieren kunt zien.

Hoe ziet excursie snorkelen met orka's er uit?

Snorkelen met orkas ©Visit Lyngenfjord AS

Je wordt opgehaald bij je hotel, waarna je wordt vervoerd naar de boot. Dit zijn meestal ripboats, oftewel hardplastic boten die erg snel en wendbaar zijn. Je krijgt vooraf een neopreen uitrusting die je aan moet trekken voor als je het water in gaat. Deze is echt nodig, want het water in de winter is erg koud.

Als de walvissen of orka’s worden gespot kijken de kapitein en gids eerst naar het gedrag van de dieren. Als ze onderweg zijn worden de dieren op gepaste afstand gevolgd. Als ze niet in beweging zijn, moet je je klaar maken om het water in te gaan. De boot ligt laag bij het water, zodat je eenvoudig het water in kunt glijden.

Let wel; het water is ijskoud. Waardoor je gezicht binnen enkele seconden als bevroren aanvoelt. Gelukkig gaat het daarna snel beter. Je pak houdt je warm, zeker als je ook wat gaat bewegen in het water. Hou wel ondertussen alles om je heen in de gaten. Met name orka’s hebben de neiging om plotseling van dichtbij langs te zwemmen om te zien wie je bent. Een onderwatercamera legt al je avonturen vast. Zorg wel dat de camera zo warm mogelijk blijft om te voorkomen dat de batterij snel leeg is.

Orka excursie per boot

Een bootsafari in de winter voor walvissen. ©Destination Lofoten

Er zijn ook excursies met een boot, dat is zonder het snorkelen. Dan ga je met een speciaal schip er op uit om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Je krijgt dikke kleding om warm te blijven. Dit is bijna altijd warmer dan je eigen kleding en absoluut een goede keuze. 

Welke excursie je ook hebt; je kunt iets magisch meemaken. Als je mazzel hebt zie je hoe de dieren achter de haringen aan gaan. Ze proberen ze in een groep bijeen te drijven, zodat ze met een verrassingsaanval zoveel mogelijk vissen kunnen pakken. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Zie hoe orka’s jagen op de haringen

Overnachten in Alta

Vanuit Alta worden de excursies om te snorkelen met orka's en walvissen aangeboden. Hier vind je talloze hotels, knusse bed & breakfasts, campings en handige appartementen. Je kunt deze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij in de vakanties, want deze regio is populair.

Hoe kom ik hier?

Lang was Tromsø de plek om naar toe te vliegen, maar inmiddels is het Alta geworden. Dit omdat de haringen de laatste jaren meer naar het noorden zijn getrokken. En de orka’s en walvissen hen volgen. En de toeristen dus ook.

Meer informatie

Bekijk dan de website van Waterproof Expeditions

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen