Waarom moet ik hier heen?

Een orka zien in het wild is magisch, net als een walvis. Zeker als je kunt gaan snorkelen met deze dieren. Dit kan in Noorwegen in de winter als de dieren jagen op haringen. Ze komen hiervoor de fjorden in wat een ongekend spektakel is.

Orka’s en walvissen die massaal jagen op haringen. Het gebeurt elke winter in het noordelijke puntje van Noorwegen. Sinds enkele jaren worden er excursies aangeboden waarbij je met de dieren het water in kan. En van dichtbij kan zien hoe de roofdieren dat doen. Wat een unieke belevenis is.

Hoe ontstaat dit fenomeen?

Elke winter verzamelen miljoenen haringen zich in de fjorden van Noorwegen. Het water is daar warmer en de vissen voelen zich daar veilig. Maar dit is ook bekend bij orka’s en walvissen, met name bultruggen. Waardoor er geregeld aanvalsacties zijn op de haringen. Soms zijn het de orka’s, dan weer de walvissen en soms zelfs tezamen. De dieren komen de fjorden in om op deze lekkernij te jagen. Waarbij je als duiker kunt toekijken.

De regio’s Andenes, Senja, Tromsø en Skjervøy waren in de afgelopen jaren de plekken om dit spektakel in de winter te zien. Al kon het per week verschillen waar de haringen en dus ook de orka’s en walvissen zich bevonden. Nu is het spektakel vooral te zien in de regio van Alta, dat nog noordelijker ligt.

Hoe ziet zo’n walvis en orka excursie er uit?

Snorkelen met orka’s en walvissen

Zo mooi is Snorkelen met orka's.
Snorkelen met orka’s. Visit Lyngenfjord AS

Je wordt opgehaald bij je hotel, waarna je wordt vervoerd naar de boot. Dit zijn meestal ripboats, oftewel hardplastic boten die erg snel en wendbaar zijn. Je krijgt vooraf een neopreen uitrusting die je aan moet trekken voor als je het water in gaat. Deze is echt nodig, want het water in de winter is erg koud.

Als de walvissen en/of orka’s worden gespot kijken de kapitein en gids eerst naar het gedrag van de dieren. Als ze onderweg zijn worden de dieren op gepaste afstand gevolgd. Als ze niet in beweging zijn, moet je je klaar maken om het water in te gaan. De boot ligt laag bij het water, zodat je eenvoudig het water in kunt glijden.

Wachten tot je mag snorkelen met walvissen en orka's in Noorwegen.
Wachten tot je mag snorkelen met walvissen en orka’s in Noorwegen. Visit Lyngenfjord AS

Let wel; het water is ijskoud. Waardoor je gezicht binnen enkele seconden als bevroren aanvoelt. Gelukkig gaat het daarna snel beter. Je pak houdt je warm, zeker als je ook wat gaat bewegen in het water. Hou wel ondertussen alles om je heen in de gaten. Met name orka’s hebben de neiging om plotseling van dichtbij langs te zwemmen om te zien wie je bent. Een onderwatercamera legt al je avonturen vast. Zorg wel dat de camera zo warm mogelijk blijft om te voorkomen dat de batterij snel leeg is.

Kijken vanaf de boot

Zo ziet een bootsafari in de winter voor walvissen er uit.
Een bootsafari in de winter voor walvissen. Destination Lofoten

Er zijn ook excursies zonder het snorkelen. Dan ga je met een speciale boot er op uit om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Je krijgt speciale kleding om warm te blijven. Dit is bijna altijd warmer dan je eigen kleding en absoluut een goede keuze.

Welke excursie je ook hebt; je kunt iets magisch meemaken. Als je mazzel hebt zie je hoe de dieren achter de haringen aan gaan. Ze proberen ze in een groep bijeen te drijven, zodat ze met een verrassingsaanval zoveel mogelijk vissen kunnen pakken.

Zie hoe orka’s jagen op de haringen:

Orka's die jagen op haringen in Noorwegen

Hoe kom ik hier?

Lang was Tromsø de plek om naar toe te vliegen, maar inmiddels is het Alta geworden. Dit omdat de haringen de laatste jaren meer naar het noorden zijn getrokken. En de orka’s en walvissen hen volgen. En de toeristen dus ook. Vanuit Alta worden de excursies aangeboden.

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.

DuikenSnorkelenWalvissen