Waarom moet ik dit dier zien?

Een orka zien in het wild is magisch. Met name een groep als hun rugvinnen door het water snijden. Deze dieren kun je over de gehele wereld zien, al zijn er wel wat hotspots. Waarbij de kans veel groter is, of zelfs bijna 100 procent.

De orka is de grootste dolfijn ter wereld. De mannetjes kunnen bijna tien meter lang worden, de vrouwtjes iets kleiner. Orka’s ter wereld behoren allemaal tot dezelfde soort, al zijn er diverse ondersoorten. Al zijn er meer onderzoekers die de orka’s in twee soorten op delen, en soms wel in drie. Maar daarvoor is meer onderzoek nodig. Wat dus op diverse plekken op aarde gebeurt.

Uit onderzoek blijkt dat orka’s totaal verschillend gedrag kunnen vertonnen. Zo zijn er orka’s die hun hele leven in een bepaald gebied blijven. En daar genoeg voedsel vinden. De beroemde orka’s van Vancouver in Canada zijn daar een voorbeeld van. Maar er zijn ook groepen die continu lijken te reizen, zoals die bij Antarctica. Hun voedselpatroon is dan ook opvallend anders. Waardoor ze meer moeten reizen.

Wat eten orka’s?

Het zijn opportunisten en eten bijna alles, al hangt hun menu erg af van de plek waar ze voorkomen. Wetenschappers hebben gezien dat de dieren van alles aanvallen. Zoals; vissen, inktvissen, zeevogels, zeehonden (zelfs op het strand), zeeleeuwen, maar ook andere walvissen en haaien. Zelfs witte haaien durven ze aan te vallen. Overigens is hier een bijzonder gedrag te zien. De dieren laten zich geregeld op zandstranden aanspoelen om zo parasieten van hun huid los te weken.

Deze dieren zijn gemakkelijk te herkennen aan de zwarte rug en witte buik. Al zie je vaak het eerste hun scherpe rugvin, die door het water klieft. En dan nog een, en nog een. En je ziet snel genoeg of ze op doortocht zijn of niet. Als ze rustig zijn komen ze vaak bij boten kijken. En doen ze aan spyhopping, oftewel dat ze verticaal half uit het water komen. Dan is hun volledige kop boven water, zodat ze goed kunnen kijken. Wat dus duidt op intelligentie.

Onderzoek naar orka’s

Al jarenlang wordt op diverse plekken onderzoek gedaan naar de beroemde orka’s in dit gebied. Daarbij ligt de nadruk op hun eetgewoontes, hun sociaal gedrag, maar ook hun bedreigingen.

De Engelse naam is enigszins verwarrend. Hij wordt zowel orca als killer whale genoemd. De laatste is feitelijk een verkeerde naam, want het is een dolfijnensoort en geen walvis. De Latijnse naam is orcinus orca.

 

De beste plekken om de orka te zien: