Walvismuseum Andenes

Modern, maar vooral ook uniek museum voor de walvissen in Noorwegen

Het walvismuseum The Whale in Andenes in Noorwegen is nog niet open, maar gaat nu al de wereld over. Dit nieuwe museum en onderzoekscentrum wordt volgens planning in 2026 geopend op het Noorse eiland Andøya. Dit is een van de eilanden van Vesterålen. Lees hier alles over de bezienswaardigheden van het walvismuseum in Andenes.

Het nog te openen Walvismuseum in Andenes, Noorwegen wordt ongekend fraai. De architectuur lijkt op een walvis en past naadloos in het landschap. Het is de ideale attractie voor als je hier op walvissafari gaat. De reden dat het nu al zo populair is? Dat moet de ongekend fraaie architectuur zijn, zoals de Noren wel vaker laten zien de laatste tijd.

Walvishoofdstad van Noorwegen

Andenes is al jaren de walvishoofdstad van Noorwegen. Hier kun je talloze excursies maken om deze dieren te zien. Ik heb het zelf ook gedaan en zag al snel diverse walvissen vanaf de boot. En zoals de Noren dat doen, met respect naar de dieren toe. En in 2022 komt daar dus nog een spectaculaire attractie bij. 

Het walvissen museum krijgt een bijzonder uiterlijk. Namelijk dat van een walvis. Op de eerste foto’s die zijn verspreid zie je duidelijk dat het dak van het museum de rug van de walvis moet nabootsen. Waarbij het niet op zal vallen in het landschap. De architecten gebruiken alleen kleuren die Moeder Natuur in Noorwegen hier zo vaak tentoonspreidt. En ze gebruiken alleen natuurlijke materialen. In het museum komt een grote expositieruimte, maar ook een onderzoekscentrum. En een café en een winkel.

Het walvismseum bij Andenes. ©MIR

In het museum kun je alles leren over de walvissen die leven in het voedselrijke water van Noorwegen. Zo kun je hier de potvis zien tijdens een walvissafari. Maar je hebt ook een kans op dwergvinvissen, bultruggen, grienden, dolfijnen en orka’s (al zijn dit eigenlijk ook dolfijnen). De kans om deze dieren te zien is hier bijna honderd procent. De reden is dat bij Noorwegen opvallend veel voedsel voor de dieren in het water zit. Waaronder krill, minuscule diertjes.

Zo komt het Walvismuseum er uit te zien. ©MIR

Walvismuseum bezoeken

Vesterålen ligt boven de beroemde eilanden van de Lofoten. Veel toeristen combineren hun reis met de Lofoten en een walvissafari op Vesterålen. Nu komt er dus nog een stop bij. Het lijkt mij erg mooi, jij?

Als je hier naar toe wilt moet je dus nog wachten tot 2026. Dan pas opent The Whale haar deuren voor het publiek. Al is nog niet helemaal duidelijk op welke datum het museum precies open gaat. Je kunt het hier lezen zodra de eerste bezoekers naar binnen mogen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen