Waarom moet ik hier heen?

Het nog te openen Walvismuseum in Andenes, Noorwegen wordt ongekend fraai. De architectuur lijkt op een walvis en past naadloos in het landschap. Het is de ideale attractie voor als je hier op walvissafari gaat.

Het walvismuseum The Whale in Andenes in Noorwegen is nog niet open, maar gaat nu al de wereld over. Dit nieuwe museum en onderzoekscentrum wordt in 2022 geopend op het Noorse eiland Andøya. Dit is een van de eilanden van Vesterålen. Al is nog niet helemaal duidelijk wanneer precies. De reden dat het nu al zo populair is? De ongekend fraaie architectuur, zoals Noren wel vaker laten zien de laatste tijd.

Walvishoofdstad van Noorwegen

Andenes is al jaren de walvishoofdstad van Noorwegen. Hier kun je talloze excursies maken om deze dieren te zien. Ik heb het zelf ook gedaan en zag al snel diverse walvissen vanaf de boot. En zoals de Noren dat doen, met respect naar de dieren toe. En in 2022 komt daar dus nog een spectaculaire attractie bij.

Het walvissenmuseum krijgt een bijzonder uiterlijk. Namelijk dat van een walvis. Op de eerste foto’s die zijn verspreid zie je duidelijk dat het dak van het museum de rug van de walvis moet nabootsen. Waarbij het niet op zal vallen in het landschap. De architecten gebruiken alleen kleuren die Moeder Natuur in Noorwegen hier zo vaak tentoonspreidt. En ze gebruiken alleen natuurlijke materialen. In het museum komt een grote expositieruimte, maar ook een onderzoekscentrum. En een café en een winkel.

In het museum kun je alles leren over de walvissen die leven in het voedselrijke water van Noorwegen. Zo kun je hier de potvis zien tijdens een walvissafari. Maar je hebt ook een kans op dwergvinvissen, bultruggen, grienden, dolfijnen en orka’s (al zijn dit eigenlijk ook dolfijnen). De kans om deze dieren te zien is hier bijna honderd procent. De reden is dat bij Noorwegen opvallend veel voedsel voor de dieren in het water zit. Waaronder krill, minuscule diertjes.

Vesterålen ligt boven de beroemde eilanden van de Lofoten. Veel toeristen combineren hun reis met de Lofoten en een walvissafari op Vesterålen. Nu komt er dus nog een stop bij. Het lijkt mij erg mooi, jij?

Foto’s van het nieuwe walvismuseum:

Whale museum noorwegen
The Whale in Noorwegen. MIR
Het walvisumseum bij Andenes.
Het walvismuseum bij Andenes.MIR
Zo komt het Walvismuseum er uit te zien.
Zo komt het Walvismuseum er uit te zien. MIR

Als je hier naar toe wilt moet je dus nog wachten tot 2022. Dan pas opent The Whale haar deuren voor het publiek. Wel kun je al op de website kijken voor meer informatie. Check: The Whale

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.