Waarom moet ik hier heen?

Vesterålen is vooral bekend vanwege de walvissensafari in Andenes. Maar deze eilandengroep heeft veel meer te bieden. Zoals papegaaiduikers en een opvallend ruige kustlijn.

Vesteralen (of eigenlijk Vesterålen); ik hoorde er de afgelopen jaren weinig over. In tegenstelling tot de Lofoten, waar ik heel veel heb gehoord. Totdat iemand zegt dat Vesterålen een parel is, die het bezoeken meer dan waard is. Met ruige kusten, slapende vissersdorpjes en heuse goudgele stranden. Dus ga ik kijken in dit deel van Noorwegen.

Het beroemde eiland met papegaaiduikers bij Bleik.
Het beroemde eiland met papegaaiduikers bij Bleik. Corno van den Berg

Vesterålen is vooral bekend vanwege de walvistochten vanuit Andenes, maar verder niet zo. Waardoor veel reizigers hier relatief kort blijven. En snel doorreizen naar de zuidelijker gelegen Lofoten.

Wat echt zonde is; ik merk al snel dat de eilanden ideaal zijn om zelf te verkennen. Zeker in juni als het 24 uur per dag licht is. En de zon zich ook vaak laat zien.

File op Vesteralen.
File op Vesteralen. Corno van den Berg

Verschil tussen Vesterålen en Lofoten

Wie Vesterålen en de Lofoten bezoekt zal iets opvallen. Vesterålen is op veel plekken minder steil dan de Lofoten. Behalve aan de kant van Andenes waar de pieken ongekend steil zijn.

De reden is dat de gletsjers van de laatste ijstijd op Vesterålen het land als het ware hebben afgevlakt. Waardoor je overal veel glooiingen ziet. Iets wat op de Lofoten niet (of slechts gedeeltelijk) is gebeurd volgens wetenschappers.

Excursies op Vesterålen:

Maak een walvissafari

Walvis safari op Vesteralen
Een walvis safari op Vesteralen. Vesterålen Reiseliv

Vanuit Andenes kun je zowel in de winter als in de zomer op zoek naar walvissen. Bijna dagelijks worden hier in het voedselrijke water onder meer de potvis gezien, maar ook kun je (in het seizoen) onder andere de bultrug en orka spotten.
Meer informatie: www.whalesafari.no
Adres: Hamnegata 1C, Andenes

Papegaaiduiker en zeearend safari

Papegaaiduiker bij Bleik op Vesteralen
Papegaaiduiker bij Bleik op Vesteralen Corno van den Berg

Net naast Andenes ligt Bleik. Vanuit hier kun je met de boot naar Bleiksøya, een 158 meter hoge piek waar duizenden papegaaiduikers jaarlijks hun jongen krijgen. Ook zie je vaak een zeearend boven de rotsen vliegen, op zoek naar een papegaaiduiker als maaltijd. Terwijl zeekoeten en andere vogels er ook zijn.
Meer informatie: www.puffinsafari.no
Adres: Bruvollveien 29, Bleik

Andøya Space Center

Het Andøya Space Center.
Het Andøya Space Center. Corno van den Berg

Het Andøya Space Center is het enige werkende ruimtestation van Europa. Hier worden nog geregeld raketten de ruimte in gelanceerd. Een deel van het station kun je bezoeken. Waaronder een boeiende documentaire over het Noorderlicht, waarnaar in Noorwegen al eeuwenlang onderzoek wordt gedaan.
Meer informatie: www.spaceshipaurora.no
Adres: Bleiksveien 46, Andenes

Corno’s reistips:
 
Vesterålen is goed te bezoeken per (huur)auto, per camper, maar ook per veerboot zoals de Hurtigruten.
 
Beste tijd:
In de winter is dit een zeer goede plek voor het Noorderlicht, sledehondensafari’s en meer. Let wel: Dat is eind september, oktober, november, februari en maart.
 
Het voorjaar (of eigenlijk de zomer, er is geen echt voorjaar) begint hier in juni en loopt door tot in september.
 
Hoe kom ik er?
De meeste bezoekers reizen naar Andenes. Je kunt de directe route nemen, maar ook via de ruige westkant terug reizen.