Vesterålen

Het minder bekende broertje van de Lofoten

Vesterålen is vooral bekend vanwege de walvissen safari in Andenes. Waardoor veel reizigers hier relatief kort blijven. Maar deze eilandengroep in Noorwegen heeft veel meer te bieden. Zoals papegaaiduikers en een opvallend ruige kustlijn. Dit zijn de bezienswaardigheden van Vesterålen. Met ook informatie over de leukste excursies.

Vesterålen is veel minder bekend dan de zuidelijker gelegen Lofoten. Maar deze eilandengroep heeft veel meer te bieden dan alleen walvissen. Denk aan eilanden met vogels en een opvallend ruige kustlijn. Wat echt zonde is; ik merk al snel dat de eilanden ideaal zijn om zelf te verkennen. Zeker in juni als het 24 uur per dag licht is. En de zon laat zich dan ook vaak zien.

Walvissafari op Vesterålen

©Vesterålen Reiseliv

Vanuit Andenes kun je zowel in de winter als in de zomer op zoek naar walvissen. Bijna dagelijks worden hier in het voedselrijke water onder meer de potvis gezien, maar ook kun je (in het seizoen) onder andere de bultrug en orka spotten. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden voor deze populaire excursies.

Boek je excursie eenvoudig online: walvissafari  

Andøya Space Center

Het Andøya Space Center. ©Corno van den Berg

Tussen de indrukwekkende ruige bergtoppen en de golvende zee ligt de enige permanente lanceerbasis van Noorwegen. Al in augustus 1962 werd de raket Ferdinand 1 vanaf Andøya Space gelanceerd. Deze raket vloog maar liefst 101,5 km te laten. Het is ook een museum, waar je alles kunt leren over ruimtevaart.

Walvismuseum The Whale

Walvismuseum Noorwegen ©MIR

Het walvismuseum The Whale in Andenes is nog niet open, maar gaat nu al de wereld over. Dit nieuwe museum en onderzoekscentrum wordt in juni 2023 geopend op het Noorse eiland Andøya. Dit is een van de eilanden van Vesterålen.

Lees mijn artikel over Walvismuseum The Whale

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Papegaaiduiker en zeearend safari

Een papegaaiduiker vliegt op. ©Corno van den Berg

Naast walvissen komen hier nog veel meer dieren voor. Waaronder veel soorten vogels, zoals de kleurrijke papegaaiduiker en de machtige zeearend. Met een boot kun je op pad om deze dieren van dichtbij te zien. Deze excursie wordt niet al te vaak gedaan, wat zonde is. Ik heb er van genoten, ook omdat je opvallend veel vogels ziet tijdens de tour. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om deze excursie te doen. 

Overnachten op Vesterålen

Ik heb diverse nachten doorgebracht op Andenes. Je hebt hotels in de stad, maar ook langs de kust, zodat je heerlijk kunt wandelen. Er zijn diverse kleine hotels, knusse bed & breakfasts en handige accommodaties om uit te kiezen. Wees er wel op tijd bij, met name rond de vakanties. 

Bekijk de leukste accommodaties op het eiland

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen