Habachtal

Enige plek in Europa waar je zelf naar smaragd kunt zoeken

Het Habachtal is een dal in het Hohe Tauern National Park. Het dal in Oostenrijk is de enige plek in Europa waar je smaragd kunt vinden. De Smaragdweg is een wandelroute door het dal met veel informatie over de edelsteen en de omgeving. Je mag zelf op zoek gaan naar smaragd. Maar er zijn veel meer bezienswaardigheden in dit deel van de Wildkogel-Arena. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan het Habachtal.

Het nationale park Hohe Tauern is volgens velen een parel en het Habachtal de smaragd. Letterlijk, want dit dal in het SalzburgerLand is de enige plek in Europa waar je deze edelsteen in redelijke mate kunt vinden.

Niet alleen liefhebbers van smaragd genieten van het Habachtal merkte ik. Wie van groene alpenweiden, kristalheldere beekjes en bergen houdt zal van dit dal genieten. Ik zag er vooral gezinnen, met name de kinderen, die hun ogen uitkijken in deze kloof.

Smaragdweg

Smaragd zoeken met een gids.

De zoektocht naar de bijzondere edelstenen is een leuk uitje. Er is een speciale route uitgezet, waarbij je uitleg krijgt over de bijzondere edelsteen. Je kunt zelf op pad, maar er zijn ook georganiseerde zoektochten naar edelstenen om deze kostbare mineralen te ontdekken.

Overige wandelroutes

Naast de Smaragdweg zijn er verschillende wandelroutes in het Habachtal. Het aanbod varieert van eenvoudige paden voor beginners tot meer uitdagende routes voor ervaren wandelaars. Alle paden bieden heerlijke uitzichten op de omliggende bergen en valleien.

Habach-waterval

De waterval in het Habachtal. ©Edith Danzer

Bijna elke wandeling voert langs de Habach-waterval. Deze waterval valt in verschillende fases over de rotsen naar beneden. In het voorjaar is de watertoevoer veel groter dan in de zomer of najaar. In het voorjaar zie je veel bloemen bij de waterval groeien.

Neukirchen am Großvenediger

Het stadje Neukirchen am Großvenediger is een perfecte uitvalsbasis voor je reis. Je vindt hier hotels, appartementen, restaurants en supermarkten voor je dagelijkse boodschappen. Het Habachtal ligt net buiten Neukirchen en is erg makkelijk te bereiken met de auto, te voet of het openbaar vervoer.

Bramberg am Wildkogel

Het dorp Bramberg ligt aan de imposante Wildkogel, een 2.224 meter hoge berg. Het ligt op een steenworp afstand van het nationale park Hohe Tauern. Ook vanuit hier kun je goed talloze excursies maken in de omgeving, onder meer naar het Habachtal.

Gemzen en marmotten

Het Habachtal is de thuisbasis van diverse wilde dieren. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat heb je een goede kans om de gems te zien. Bij mooi weer kun je bergmarmotten op de weides horen en zien. In de bomen zijn verschillende vogelsoorten te spotten.

Untersulzbach Wasserfall

De fraaie Untersulzbach Wasserfall.

In de omgeving ligt de beroemde Untersulzbach Wasserfall. Vanuit het nabijgelegen Neukirchen am Großvenediger is het slechts 12 kilometer rijden en een korte wandeling naar deze waterval. Hij ligt mooi tussen de rotsen en bomen. Zeker in het voorjaar is de waterval erg imposant.

Neem de Nationalpark Sommer Card

Als je in een van de meer dan 180 accommodaties in de Wildkogel-Arena verblijft, krijg je als gast de Nationalpark Sommer Card cadeau. Met deze kaart krijg je korting of zelfs gratis entree bij veel bezienswaardigheden en voorzieningen in de regio. Zelfs het gebruik van kabelbanen, het openbaar vervoer en speciale wandeltaxi’s is gratis met deze kaart. Je kunt er zelfs gratis een buggy mee huren als je in de Wildkogel-Arena met de kabelbaan bergop gaat en wilt gaan wandelen. De Sommer Card is geldig van 1 mei tot 31 oktober.

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Fietsen in het Habachtal.

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024. Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen