Innsbruck

Middeleeuwse stad in de Alpen

Innsbruck is een opvallend grote stad midden in de Alpen van Oostenrijk. Je waant je hier in een stad, maar ook in de bergen. Dit omdat je ze altijd om je heen ziet. Waardoor een bezoek aan Innsbruck een bijzonder gevoel geeft. In elk seizoen. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Innsbruck. Met ook aandacht voor enkele excursies die de moeite waard zijn.

Het is een heerlijke plek om te ontdekken. De stad kun je eenvoudig zelf bezoeken. Het bijzondere is dat je ook makkelijk kunt gaan wandelen in de bergen. Als je de stad wilt ontvluchten brengt een speciale kabelbaan je vanuit het centrum zo de bergen in. In de winter kun je eenvoudig skiën op de beroemde Nordkette. Ook kun je de omliggende skigebieden goed verkennen met het openbaar vervoer. Innsbruck biedt talloze mogelijkheden.

Altstadt

Het centrum van Innsbruck. ©Corno van den Berg

Het centrum wordt de Altstadt genoemd. Het is heerlijk om hier rond te lopen merkte ik. In de smalle straten vind je talloze winkeltjes met lokale lekkernijen. Ook vind je er winkels om je spullen voor je trektochten in de bergen of voor je wintersport te kopen. Innsbruck is overigens een stad met een opvallend rijke geschiedenis. De historie kun je goed zien in de Altstadt, met name in de architectuur.

Kleurrijke handelshuizen

Als je door de stad loopt kom je vanzelf de rivier tegen. Deze heet Inn-rivier. Aan de rivier staan ook nu nog oude huizen van handelaren en edelmannen. Die hebben nog steeds de opvallende kleuren van honderden jaren geleden. De kleur gaf destijds aan welke ambacht er in het huis werd uitgevoerd.

Als je aan de overkant van de rivier staat kun je de huizen goed bekijken. En zie je de reflectie in het opvallend blauwe water. Achter de huizen zie je de imposante bergen. Het is een fraai beeld. 

Goldenes Dachl

Goldenes Dachl in Innsbruck. ©Corno van den Berg

Een van de bezienswaardigheden is het Goldenes Dachl. De naam betekent het Gouden Dak, en dat is duidelijk te zien. Het is een met goud bedekt balkon in het midden van de stad. Vanwaar keizer Maximiliaan I bij festiviteiten zijn onderdanen begroette. Het imposante pand ligt in het centrum van de stad.

Hofburg

De Hofburg in Innsbruck werd door hertog Sigmund der Münzreiche gebouwd. Het paleis is recent volledig gerestaureerd. Je kunt de Hofburg bezoeken met bekende zalen als Riesensaal, Gardesaal en de Lothringen-Zimmer. Ook de kapel laat overduidelijk de macht en rijkdom zien van de hertog rond 1800.

Een bijzondere bezienswaardigheid is het Kaiserin-Elisabeth-Appartement dat gedecoreerd is met exclusieve stoffen en tapijten. Daarnaast kun je in de Ahnengalerie in het Prunkstiegenhaus zien hoe het leven van Habsburgers was. Alsook diverse portretten van de mensen uit die tijd.

Volgens kenners behoort dit paleis samen met de Wiener Hofburg en Schloss Schönbrunn in Wenen, tot de belangrijkste culturele gebouwen van Oostenrijk.

Hofkerk

Zonlicht in de Hofkerk in Innsbruck. ©Corno van den Berg

Een opvallende kerk in Innsbruck is de Hofkerk. Deze gotische kerk werd in 1553 gebouwd door keizer Ferdinand I. Hij liet dit doen ter nagedachtenis aan zijn grootvader keizer Maximiliaan I. Als je hier naar binnen loopt zie je een leeg graf in het midden van de kerk.

Het graf wordt omringd met een opmerkelijke verzameling fraai gemaakte renaissancebeelden. Het zijn er 28 van de 40 dier er in eerste instantie zouden moeten komen. Het graf is leeg omdat Maximiliaan werd begraven in Wiener Neustadt, zijn geboorteplaats.

Overnachten in Innsbruck

Een stedentrip of korte stop in Innsbruck is zeer de moeite waard. Dit geldt voor elk seizoen. Je vindt hier veel kleine hotels, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, want een trip naar de stad wordt steeds populairder. Zeker in de vakantieperiodes.

Maria-Theresien Strasse

Een van de meeste bekende straten is de Maria-Theresien Strasse met talloze winkels, koffiehuisjes, cafés en restaurants. Met name in de middag en avond is er veel bedrijvigheid.

Stadstoren van Innsbruck

Innsbruck bezienswaardigheden. ©Corno van den Berg

De opvallende stadstoren van Innsbruck is een bijzonder gebouw. Hij is 51 meter hoog en een van de belangrijkste monumenten van de stad. De toren werd tussen 1442 en 1450 gebouwd. Hij is ruim 450 jaar gebruikt door torenwachters om eventueel gevaar te zien.

Je kunt de toren tegen een kleine vergoeding beklimmen en ook over de daken heen kijken. Het zijn ruim 130 treden, er is geen lift. Maar je krijgt er wel wat voor terug. Van bovenaf heb je een heerlijk uitzicht over de stad en de bergen. Wat ook perfect is voor foto’s.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Triumphpforte

Triumphpforte in Innsbruck. ©Corno van den Berg

De stad heeft diverse stadspoorten. De Triumphforte is de oude zuidpoort van de stad. Het is de enige nog intacte poort naar de stad. Deze werd vroeger gebruikt om onder meer tol te heffen. Het verkeer raast er langs en zelfs doorheen, zoals al eeuwen gebeurt.

Schloss Ambras

Schloss Ambras is het meest opvallende gebouw in Innsbruck. Het is gebouwd tegen de bergwand, waarbij gebruik is gemaakt van de natuurlijke vormen.

Het was ooit een indrukwekkend fort. Totdat de Tiroolse aartshertog Ferdinand II er in 1564 een vorstenhuis van maakte. Dit moest omdat zijn oude huis was afgebrand. Hij liet het huis destijds opdelen in twee: Hochschloss en Unterschloss. Waarvan je nu een groot deel kunt bezoeken.

Het meest beroemd is de Spaanse Hal met opvallende weelderige decoraties. Ook de tuinen zijn een bezoek waard. Zeker in het voorjaar als de bloemen bloeien.

Swarovski

Swarovski Crystal Worlds Innsbruck. ©Corno van den Berg

De stad heeft talloze leuke kleine winkels. De Swarovski Shop Innsbruck ligt midden in de stad. Het is zowel een klein museum als een winkel. Waar je kunt zien dat je werkelijk alles met kristal kunt maken. En je kunt het natuurlijk kopen.

Hungerburgbahn

De Hungerburgbahn is een mix van trein en kabelbaan. Hij vertrekt in het hart van de stad en brengt je via een tunnel de bergen in. Het vertrekpunt is bij het Congresgebouw en hij stopt onderweg ook bij Löwenhaus en de AlpenZoo. Een deel van de route is erg steil, waarbij de wagons mee bewegen zodat je altijd horizontaal blijft.

Seegrube

Skien in Innsbruck. ©Corno van den Berg

Als je boven komt kun je eenvoudig de volgende lift nemen. Waar je een restaurant met terras hebt met een ongekend uitzicht over Innsbruck. De op 1.905 meter hoog gelegen Seegrube heeft indrukwekkende uitzichten. Hier beginnen de skipistes in de winter. Vanaf hier kun je heerlijk wandelen in de zomer. Of gewoon wat drinken. Je hebt hier zicht over de stad, maar ook het centrale Inntal, de Stubaier gletsjer, de Zillertaler Alpen en het Wipptal.

Hafelekar

De Hafelekar gaat nog hoger. Deze lift brengt je naar 2.256 meter hoogte waar je goed kunt wandelen. En het uitzicht nog ruimer is. En waar je veel minder mensen tegen komt.

Nordkettenbahnen

De Nordkette is de huisberg van Innsbruck. En wordt ook liefkozend uitzichtberg genoemd. Het bijbehorende skigebied wordt Nordkettenbahnen genoemd. Met de Nordkettenbahnen reis je in nog geen 20 minuten van het stadscentrum van Innsbruck naar de bergen. Waar je 1 kilometer aan blauwe piste vindt, 9,2 aan rode pistes en een halve kilometer aan zwarte pistes. Aan skiroutes is er 4,7 kilometer.

Innsbruck bezoeken

Innsbruck kun je eenvoudig bereiken vanuit Nederland. De afstand is ongeveer 900 kilometer vanaf Utrecht. Je kunt er ook eenvoudig heen vliegen. Waarbij je landt op slechts 4 kilometer van de stad. En dus snel in de stad bent. Zowel met taxi als openbaar vervoer. Of met je huurauto natuurlijk.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen