blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Liechtensteinklamm

Langste kloof van de Alpen

De Liechtensteinklamm is een steile kloof bij St. Johann in Salzburg (het voormalige Sankt Johann im Pongau) in Oostenrijk. De gehele kloof is bijna 4 kilometer lang. Het is daarmee de langste en een van de steilste kloven in de Alpen. De Liechtensteinklamm is dan ook een van de meest bijzondere attracties van het Grossarltal in SalzburgerLand. Dit zijn de beste tips om de Liechtensteinklamm te bezoeken.

Kloven horen bij de Alpen. Ze zijn door de duizenden jaren heen uitgesleten door rivieren en regen. Na eeuwenlange erosie zijn er diepe scheuren in het landschap ontstaan, waar ook nu nog rivieren zich een weg door banen. Veel van deze klammen, zoals ze in Oostenrijk worden genoemd, zijn ontoegankelijk. Iets wat eigenlijk ook voor de Liechtensteinklamm geldt. Maar daar is een oplossing voor bedacht.

Hoe ziet de Liechtensteinklamm excursie er uit?

Er is een ingenieus wandelpad aangelegd langs de rotsen. Terwijl het pad ook over het water loopt. Het meest bijzondere is de ingang. Dat laatste was nodig, want de kloof was te steil om zomaar in te lopen. Je kunt simpelweg het houten en ijzeren pad volgen.

Het mooiste deel van de kloof kun je goed te voet verkennen via het wandelpad. Het vernieuwde wandelpad is ongeveer 1 kilometer lang. Je kunt het in 45 minuten wandelen, enkele reis. Waarbij je onder meer over houten bruggen loopt. Deze hangen vaak boven het water en laten je wandelen langs de diverse watervallen.

Je hebt de kans dat je nat wordt bij deze wandeling. Wat heerlijk is op een warme dag. Al is het dus ook een goede optie als het te slecht weer is voor andere activiteiten. Trek daarnaast stevige wandelschoenen aan, het pad kan glad zijn. Neem warme kleding mee, het is een stuk koeler in de kloof. Je kunt daarnaast nat worden; regenkleding kan handig zijn.

De rivier als oorzaak

De Liechtensteinkloof is ontstaan door de Großarler Ache. Deze rivier heeft door de vele jaren heen deze kloof gecreëerd. Al in 1875 werden de eerste plannen gemaakt om deze kloof voor publiek te openen. Onder meer vorst Johannes II van Liechtenstein betaalde om de kloof toegankelijk te maken. In 1876 ging de kloof open, waarna in 1924 het eerste Gasthuis haar deuren opende. Deze werd in 2012 vervangen en is nog steeds toegankelijk.

Het water raast door de Liechtensteinkloof. ©Mirja Geh

Sluiting en opening

In mei 2017 stortte een deel van de kloof in. Waardoor het wandelpad gedeeltelijk werd vernield. In juni 2020 is de kloof weer opengesteld voor het publiek. Waarbij ook een architectonisch hoogstandje werd toegevoegd aan de wandelroute. 

Helix of wenteltrap

In de kloof is een bijzondere wenteltrap gebouwd, die je meer dan 20 meter dieper de kloof in brengt. De trap is oranje van kleur, waardoor hij extra goed afsteekt van de rotsen, het water en het vele groene mos dat hier groeit. De trap geeft je een fraai uitzicht, maar is zelf ook een populair foto-object. 

De Helix in de Leichtensteinklamm. ©Mirja Geh

Overnachten in de omgeving

De kloof ligt in de buurt van St. Johann in Salzburg, waar je goed kunt verblijven. Je vindt zowel in als buiten de stad diverse knusse hotels, handige appartementen en bed & breakfasts. Wees er wel op tijd bij, want deze zijn er populair. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes. 
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt

Alleen open vanaf mei tot oktober

In de winter is de Liechtensteinklamm gesloten. Door het vele ijs is het dan te gevaarlijk. Sterker nog, veel bruggen worden dan afgebroken. Als in het voorjaar veel ijs en sneeuw is gesmolten gaat de kloof weer open. De meest actuele informatie vind je op de website van de kloof.
Meer informatie: website

Locatie in het Grossarltal

De top van de Schuhflicker.

De Liechtensteinkloof ligt in het Grossarltal. Dit wordt ook wel ‘Tal der Almen’ (dal van de alpenweides) genoemd. De alpenweides nodigen veel uit te wandelen, al kun je er ook goed mountainbiken heb ik zelf ervaren. Een bekende berg in de buurt is de Schuhflicker (ook bekend als Arlspitze).

Deze 2.214 meter hoge berg kun je relatief eenvoudig te voet bereiken. Deze berg is vooral bekend vanwege het fraaie uitzicht. Daarnaast is een bezoek aan de Liechtensteinkloof goed te combineren met een beroemd natuurgebied. Ik was zeer onder de indruk van het naastgelegen Hohe Tauern National Park

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 24 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen