blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Panorama- en Rutschenweg

Bijzondere wandelroute met 10 glijbanen

De Panorama- en Rutschenweg is een unieke wandelroute met glijbanen voor volwassenen en kinderen in Neukirchen am Großvenediger in Oostenrijk. Langs de Panoramaweg vindt je maar liefst 10 glijbanen, die variëren van 27 tot wel 52 meter lang. Oftewel duik je in tunnels, ontdek je kuilen en vlieg je door glazen kokers. Je vindt deze heerlijke wandeling in de regio Wildkogel-Arena in het SalzburgerLand, met zicht op beroemde bergen als de Großglockner en Großveniger. 

Wil je de natuur ontdekken en lekker actief zijn? Dan is de Panorama- en Rutschenweg ideaal voor je gezin. Kleine kinderen, maar ook grote kinderen vinden deze tocht heerlijk. En terecht, want je leert zowel de natuur in Oostenrijk kennen, met de fraaie uitzichten, de geuren van het bos en de uitdagingen die je moet ervaren. Al is het voornamelijk leuk merkte ik.

Het Middelstation van de Wildkogelbahn

Het leukste deel begint bij het Middelstation van de Wildkogelbahn. Je loopt dan tot het Gasthof Stockenbaum, waarbij je tien glijbanen tegen komt. Die elk een eigen karakter hebben. Sommigen zijn snel, anderen juist langzaam, maar bochtig of hebben een soort hindernis onderweg. Alle glijbanen zijn goed te doen, en leveren vooral adrenaline op. Als een kind een glijbaan niet wil doen, kan hij simpelweg het voetpad ernaast volgen.

Bij het Gasthof Stockenbaum kun je wat drinken en eten als je wilt. Maar ook even simpelweg genieten van het uitzicht. Waarna je in een half uurtje terug naar het stadje Neukirchen wandelt. Wil je nog een keer? Dat kan. Met de Wildkogelbahn ga je eenvoudig weer terug naar boven, en heb je genoeg tijd voor een tweede ronde glijplezier.

Het uitzicht

De wandeling duurt een uur tot anderhalf uur. De meeste bezoekers maken korte stops en rustpauzes onderweg. Zo kom je onderweg de met sneeuw bedekte toppen van bergen tegen. Met diverse drieduizenders, dat zijn bergen boven de 3.000 meter. Zo zie je de pieken van de Hohe Tauern en de beroemde Großvenediger. Deze is maar liefst 3.657 meter hoog.

Prijs entreekaartje

De wandelroute en glijbanen zijn gratis als je een geldig ticket van de Wildkogelbahnen hebt gekocht. Deze kaart koop je om van de kabelbaan gebruik te maken. Om te glijden heb je een mat nodig, deze kun je lenen bij het middelstation van de Wildkogelbahn. Je betaalt een borg van € 5,-. Als je de mat na gebruik weer inlevert bij Gasthof Stockenbaum krijg je je geld terug.

Plezier voor iedereen.

Regels en openingstijden

De glijbanen zijn in het voorjaar en de zomer geopend. De precieze datum hangt af van het weer. Vraag ter plekke naar de actuele tijden. De minimumleeftijd voor kinderen is 6 jaar, de minimale lengte is 1,30 meter. 

Andere activiteiten in de Wildkogel-Arena

Mountainkart Bramberg

Met de mountaincart naar beneden. ©Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Mountaincart Bramberg am Wildkogel is een gave excursie in Oostenrijk. In een speciale kart rij je de berg af op een uitgezet parcours. Het is pure adrenaline in de bijzondere omgeving van de Alpen. Dit moet je eens in je leven hebben gedaan. De ingang vind je als je de kabelbaan op de Wildkogel uitloopt.

Lees mijn artikel over Mountainkart Bramberg

Avontuurlijke speelplaats Kogel Mogel

Ook bij de kabelbaan zie je de Kogel Mogel. Dit is een avontuurlijke speelplaats voor kinderen met veel leuke houten speeltoestellen. Hier is ook het begin van het mountainkarttraject naar het dal. Bij het middelstation kun je ook nog kiezen om over lange stalen glijbanen de berg af te gaan! Bij de diepblauwe stuwmeren heb je prachtig uitzicht en kun je relaxen in lekkere ligstoelen.

Zoek de dieren in het Sulzbachtal

In het nabijgelegen Sulzbachtal leven veel wilde dieren. Denk aan de gems en steenbok. Als je een wandelexcursie met een Nationalpark Ranger boekt, heb je grote kans de dieren vaak ook te zien. Dit gebeurt met een telescoop, zodat je van dichtbij kunt bekijken.

Smaragd zoeken in het Habachtal

Het Habachtal is beroemd om zijn smaragd. Sterker nog, het is de enige plek in Europa waar je zelf naar smaragd kunt zoeken. Je ziet de Smaragdweg bij het informatiepunt op de parkeerplaats. Het pad volgt de rivier de Habach. Onderweg krijg je veel informatie over deze unieke locatie over de bodem, de vele mineralen en de geschiedenis van het Habachtal. Vergeet niet Gasthaus Alpenrose te bezoeken. Hier kun je gratis een uitrusting lenen om naar smaragden te zoeken. Een steenlawine heeft in 2002 vlakbij het hotel tonnen puin naar beneden gestort. Deze waren afkomstig uit de smaragdmijn die iets hogerop ligt. En wie weet heb je geluk. 

E-bike & hike tour

Wandelen tijdens de E-bike & hike tour.

De (e-)bike & hike tour is een bijzondere mix van de twee meest populaire activiteiten in de Wildkogel-Arena. Eerst ga je met de fiets naar het eind van het dal, waarna je te voet bergopwaarts naar de Thüringer Hütte loopt. Als je verder wilt lopen kan dit. Er is een fraai wandelpad naar de Larmkogel op 3.022 meter. Vanuit het Obersulzbachtal kun je ook naar de Kürsingerhütte en naar de Keeskogel (op 3.291 meter) wandelen. Vanuit het Obersulzbachtal kun je ook naar de Grossvenediger gaan. Aan jou de keus.

Een vakantie in deze regio is perfect om even te ontsnappen van het dagelijkse leven en gewoonweg te genieten. Op de uitlopers van de hoogste bergen van Oostenrijk – met name de legendarische Grossvenediger – zijn Neukirchen en Bramberg twee heerlijke bestemmingen voor mensen die van het leven in de natuur, en dan vooral de bergen, willen genieten. Natuurlijk wordt er hier dan ook heel veel gewandeld. Een hele goede tip voor een wandeling is de langeafstandswandelweg ‘Hohe Tauern Panorama Trail’.

Nationalpark Sommer Card

Als gast van een van de meer dan 160 accommodaties in de Wildkogel-Arena krijg je de Nationalpark Sommer Card cadeau. Met die kaart krijg je korting of zelfs gratis entree bij veel bezienswaardigheden en voorzieningen in de regio. Zelfs het gebruik van kabelbanen, het openbaar vervoer en speciale wandeltaxi’s is gratis met deze kaart. Je kunt er zelfs gratis een buggy mee huren als je met de kabelbaan bergop gaat en wilt gaan wandelen. De Sommer Card is geldig van 1 mei tot 31 oktober. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 24 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen