Choquequirao in Peru: Is dit het nieuwe Machu Picchu? - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Choquequirao

Het nieuwe Machu Picchu?

Choquequirao is een relatief onbekende Inca-stad in Peru. De ruïnes liggen op een hoogte van 3.050 meter in het Andesgebergte. Die volgens sommigen mooier is dan Machu Picchu. Wetenschappers hebben tot nu toe zo’n 30% bloot gelegd in het regenwoud.

Choquequirao; de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar volgens kenners is dit het nieuwe Machu Picchu, de beroemde Inca-stad in de bergen van Peru. Typisch iets voor je Bucket List, toch?

De komende jaren wordt in Choquequirao veel nieuw onderzoek gedaan, waarbij grotere delen van de stad bloot zullen worden gelegd. Ik ben benieuwd of het net zo intrigerend wordt als Machu Picchu. Maar duidelijk is wel dat het een ongekende potentie heeft. De naam Choquequirao betekent wieg van goud in Quechua, de lokale taal. Als je hier bent begrijp je waarom.

Choquequirao bezoeken is nog avontuur.

Hoe bereik ik Choquequirao?

Deze ruïnes liggen bovenop een berg en zijn niet eenvoudig te bereiken. Juist daarom zijn ze meer en meer populair aan het worden bij hikers. En bij avonturiers die maar wat graag de rust en ruimte op zoeken.

Tot nu toe is Choquequirao alleen te voet via een meerdaagse trekking. Al zijn er plannen voor een kabelbaan. En dus als je avontuur wilt is Choquequirao nu de plek om te bezoeken. 

De beste tip is om een ezel te huren, die bijvoorbeeld een deel van je spullen kan dragen. Zodat je iets meer van de imposante omgeving kunt genieten. En je hebt iemand om tegen aan te praten. Let maar op, het gebeurt.

Het vertrekpunt is het plaatsje Cachora, dat in een dal ligt. Van daar uit wandel je eerst omhoog om dan af te dalen naar de Apurímac-rivier. Langs het water vind je een kampeerplek met de naam Playa Rosalina. 

De volgende dag steek je de brug over de rivier over. Het beste kun je vroeg op pad gaan. Deze dag zul je niet snel vergeten. Je loopt door het regenwoud, totdat je bij het gehucht Marampata komt. Dit wordt de poortwachter van Choquequirao genoemd. 

In Marampata kun je overnachten. Het is populair om vroeg op te staan, zodat je de zonsopgang bij Choquequirao kunt zien. Neem de tijd, als de zon opkomt zul je waarschijnlijk een Andescondor zien die gebruik maakt van de thermiek.

De witte lama’s en vrouwen van Choquequirao

De inmiddels beroemde witte lama’s van Choquequirao.

In Choquequirao vind je veel terrassen. Met muren waar je onder een mozaïek van witte lama’s kunt zien. Zij worden Lama’s van de Zon genoemd. Ook zie je de afbeelding van een witte vrouw. Heel bijzonder om te zien.

Zoek ook vooral naar de overblijfselen van de Inca’s in het regenwoud. Je zult er meer dan genoeg vinden. Dwaal wat rond en denk aan hoe hier eeuwen geleden de Inca’s konden leven. Ver weg van alles en iedereen. Want net als Machu Picchu is ook Choquequirao niet door de Spanjaarden ontdekt. 

Zo mooi is Choquequirao.

Geschiedenis van Choquequirao (tot nu toe bekend)

Choquequirao werd gebouwd door de Inca’s. De stad werd verlaten in de 16e eeuw. Al is onduidelijk waarom. Archeologen geloven dat Choquequirao geo-kosmisch in lijn ligt met Machu Picchu. Wat ongekend zou zijn.

Archeologen hebben hier diverse irrigatiekanalen blootgelegd. Ook zijn talloze huizen te zien, die als stenen koelkasten dienden voor voedsel. Het centrale plein Haucaypata is de parel van het gebied. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 28 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen